Una dintre bijuteriile arhitecturale din Braşov, "mutilată" în urma lucrărilor de reabilitare. Reparaţiile costă 200.000 de lei
Unul din cele mai cunoscute monumente din centrul istoric al Braşovului a fost parţial reabilitat, însă cu materiale nepotrivite. Rezultatul: tencuială pătată, degradată şi mulţi bani pentru o nouă lucrare. Vorbim despre Poarta Schei, iar descoperirea a fost făcută de specialiştii care pregătesc reabilitarea monumentului.
De Claudiu Loghin la 17.04.2024, 08:38Scorojită, decolorată şi plină de grafitti. Aşa arată astăzi una dintre bijuteriile arhitecturale din Braşov. Nici măcar scrisurile în limba latină nu se mai disting. Ultimele reparaţii de acum două decenii mai mult au stricat.
Claudiu Loghin, reporter Observator: Urmele reparaţiilor făcute cu tencuială pe bază de ciment se văd în continuare în mai multe locuri pe zidurile Porţii Schei. Vorbim de unul dintre cele mai cunoscute monumente din oraşul vechi, de altfel, singura poartă care a supravieţuit integral din Cetatea Braşovului.
Poarta Schei a fost construită în 1828 și este pe lista monumentelor istorice cu cel mai ridicat grad de protecție. Ultimele reparații au fost făcute în 2004. "Cimentul afectează monumentul istoric atrăgând foarte mult umiditatea şi în perioada îngheţului - dezgheţului capătă o formă uşor.bruiată. Se foloseşte var, nisip, există, mai nou, şi materiale mai moderne anti grafitti", potrivit Ruxandrei Ştefan Pescaru, director executiv la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Braşov.
Reparaţiile costă 200.000 de lei
- Cetatea medievală care atrage turiști din toată lumea deși stă să se prăbușească. Fortificația a devenit...
- Hotelul de 4 stele, cu o istorie de 50 de ani, care a fost vândut pentru 3,48 milioane de euro. În anii '70, era...
- Cetatea Râşnov, închisă pentru al patrulea an la rând. Turiştii, dezamăgiţi: "Păi dacă e închisă, cum...
Reparaţiile costă 200.000 de lei şi ar trebui să fie gata până pe 12 mai, duminica în care este sărbătorit Apostolul Toma, când în Braşov se orgnizează parada "Ziua de călări". "Suntem în prima etapă de reparaţii generale şi ştergem grafitti, facem reparaţiile necesare ca să fim pregătiţi pentru coborârea junilor în cetate. Reparaţiile care s-au făcut de-a lungul anilor nu au fost toate conforme cu ceea ce este un monument istoric, adică să se facă cu aceleşai materiale cu care s-a construit", a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.
Construită din piatră și cărămidă, sub forma unui arc de triumf, Poarta Schei este caracteristică pentru arhitectura și stilul neoclasic. Poarta are trei arcade, una principală, mare, pentru vehicule și alte două mai mici, destinate pietonilor.