Antena Meniu Search
x

Video Cetatea medievală care atrage turiști din toată lumea deși stă să se prăbușească. Fortificația a devenit subiect de dispută politică

Un zid de 15 metri al cetăţii Şoimoş, din judeţul Arad, s-a prăbuşit. De peste 50 de ani, fortificaţia nu a fost consolidată, iar deteriorarea acesteia a devenit subiect de dispută politică între primăria oraşului Lipova şi consiliul judeţean Arad. 

de Redactia Observator

la 21.02.2024, 09:56

Vezi și

Cetatea medievală Şoimoş este unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Aradului. Ridicată ca fortificaţie de apărare împotriva invaziei tătare, a avut şi un important rol administrativ, fiind reşedinţa comitatului Arad. Prima atestare istorică a cetăţii este din 1278, iar ultima consolidare a acesteia a fost în 1970. De atunci, pare că autorităţile au uitat de fortificaţie, deşi aceasta atrage turişti din toată lumea.

Turiști străini: Suntem amândoi din Australia. Este o ţară relativ nouă, comparat cu România, aşa că nu sunt atât de multe monumente istorice. Majoritatea celor pe care le avem sunt destul de „tinere“, dar sunt bine întreţinute. 

Cetatea este administrată de primăria Lipova

Deşi o mare parte a este încă în picioare, drumul până acolo este unul anevoios. Cetatea este administrată de primăria Lipova, iar în ultimii 50 de ani niciun edil nu a găsit timp sau fonduri pentru consolidarea fortăreţei, care a devenit un adevărat pericol. Dovada clară este prăbuşirea zidului de peste 15 metri înălţime.

Florin Pera, primar Lipova: De 3 ani de zile încercăm să identificăm surse de finanţare pe fonduri europene sau guvernamentale pentru reabilitare, conservare sau reconstrucţie a cetăţii. Fondurile europene pentru obiective istorice sunt undeva la 4.800.000 de euro. Insuficient şi pentru reabilitarea drumului de acces rutier până acolo. În jur de 40 de milioane de euro ar fi o reconstrucţie parţială şi undeva la 60 de milioane de euro ar fi o reconstrucţie de 80%.

Fortificaţia este pe lista monumentelor protejate încă din secolul al 19-lea

Consiliul Judeţean Arad este însă de altă părere şi susţine că prioritar ar fi ca cetatea să fie consolidată, pentru siguranţa turiştilor.

Ionel Bulbuc, vicepreședinte CJ Arad: El vorbeşte despre un proiect de 40 de milioane de euro? Astea sunt aiureli şi nu sunt funcţionale. Ar trebui să fie accesibilizată, pusă în siguranţă.

Situată pe malul drept al Mureşului, la doar un kilometru oraşul Lipova, fortificaţia este pe lista monumentelor protejate încă din secolul al 19-lea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Cetatea medievală care atrage turiști din toată lumea deși stă să se prăbușească. Fortificația a devenit subiect de dispută politică