Video Cetatea Râşnov, închisă pentru al patrulea an la rând. Turiştii, dezamăgiţi: "Păi dacă e închisă, cum s-o văd. Păcat că am ajuns până aici"
Unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din România rămâne cu lacătul pe poartă. Pentru al patrulea an la rând turiştii care vor să viziteze Cetatea Râşnov sunt nevoiţi să facă... cale întoarsă. Asta după ce constructorul angajat să reabiliteze destinaţia turistică încă se judecă cu autorităţile locale. Chiar dacă lucrările sunt finalizate doar pe jumătate, monumentul nu va fi redeschis curând.
Ne aflăm în judeţul Braşov, mai exact la Cetatea ţărănească de la Râşnov. Un monument care este atestat documentar din secolul al XIV-lea, dar care astăzi, a rămas doar o amintire pentru turişti. O amintire pe care vizitatorii o păstrează de patru ani, atunci când i-au trecut pragul ultima dată.
"Proiectul pentru reabilitarea Cetății Râșnov are o valoare totală de aproape 21 de milioane de lei, dintre care peste 13 milioane de lei sunt bani europeni. E al patrulea an în care cetatea rămâne închisă, iar turiștii trebuie să se mulțumească doar cu vizitarea curții exterioare", transmite Claudiu Loghin, reporter Observator.
Lucrările de restaurare au început în anul 2020 şi ar fi trebuit să fie finalizate pe 1 iunie, anul trecut. În 2022, însă, şantierul a fost închis, asta după constructorul care se ocupă de lucrări şi autorităţile locale au început să se judece în instanţă.
Reporter: Cât timp ar mai putea dura?
- O insulă privată din Panama costă mai puțin decât un penthouse în București sau un apartament în Londra
- Wall Street a înregistrat cea mai proastă zi din ultimii cinci ani, după războiul comercial declanșat de Trump
- Regula celor trei R. Cum să îţi redecorezi casa la un sfert din preţul pieţei
- Tinerii români au bătut recordul la şomaj în Europa. Cei care reuşesc să se angajeze dau naştere unui nou trend
- Leguma pe care se bat producătorii, deşi răsadurile costă enorm. Preţul unei singure seminţe: "Merită tot...
Răzvan Iancu, purtător de cuvânt Primăria Râșnov: Depinde de multe lucruri, depinde de licitație, dacă nu sunt contestații, dacă sunt contestații, iar ne întindem mult mai mult decât ar trebui. Noi sperăm să demarăm lucrările cât mai repede posibil.
Iar acest lucru se întâmplă în contextul în care, în ultimii ani, s-au făcut investiţii masive în turism.
"Stațiunea Râșnov a cheltuit, între 2013 și 2015, peste 15 milioane 300 de mii de lei pentru a construi acest ascensor pe plan înclinat. Ascensorul funcționează timp de opt ore, de joi până duminică și îi poartă pe turiști de aici, din centrul stațiunii Râșnov până sus, la cetatea... care e închisă", transmite Claudiu Loghin, reporter Observator.
Chiar și cu porțile ferecate Cetatea Râşnov continuă să adune vizitatori.
Turist: Păcat că am ajuns până aici, dar sperăm că data viitoare să fie mai ok.
Turist: E potențial turistic uriaș și păcat că nu se profită de acest lucru.
Localnic: Să vadă, de aia vine, să văd cetatea. Păi dacă e închisă, cum s-o văd de aici?
Reporter: Pierde cineva din situația asta?
Localnic: Se pierde, bineînțeles. Cum, cine? Turiștii, în primul rând, ei sunt cei mai dezamăgiți.
Numai anul trecut, stațiunea Râșnov a avut peste 450 de mii de turiști.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰