Urs lovit în plin de o maşină, tranchilizat şi transport la o grădină zoologică
Încă un urs a fost lovit de o maşină, de data aceasta pe unul dintre cele mai aglomerate drumuri din ţară. Este al patrulea accident de genul acesta din ultima săptămână, iar specialiştii spun că numărul ar putea creşte.
De Redactia Observator la 22.11.2019, 20:28Încă un urs a fost lovit de o maşină, de data aceasta pe unul dintre cele mai aglomerate drumuri din ţară. Este al patrulea accident de genul acesta din ultima săptămână, iar specialiştii spun că numărul ar putea creşte. În lipsa unor soluţii, autorităţile vor să scoată urşii de pe lista animalelor protejate, pentru a da liber la vânatoarea fără restricţii. Însă Comisia Europeană ne avertizează că legea nu respectă directivele Uniunii.
A fost un impact inevitabil. Şoferul era cu soţia sa în maşină şi nu a mai avut timp să frâneze. Ursul de peste o sută de kilograme încerca să traverseze una dintre cele mai aglomerate şosele din ţară - Drumul European 60. În urma loviturii, a fost proiectat într-un şanţ, cu răni extrem de grave.
Ioan Urs, şoferul maşinii: Ne-au sărit air-bag-urile. Norocul nostru că nu aveam viteză foarte mare
Ca o coincidenţă stranie, şoferul se numeşte Ioan Urs. De data aceasta, autorităţile s-au mobilizat mai repede, după ce săptămâna trecută, un urs lovit de o maşină a agonizat pe o şosea din Harghita aproape 20 de ore, fără să primească ajutor.
Acum, animalul rănit a fost tranchilizat şi transportat la o grădină zoologică.
Emil Muică, AJVPS Mureş: Încă un accident cu un urs matur care a încercat să traverseze. Aici este locul principal de trecere, legătura între două trunchiuri de pădure şi din păcate, în ultimele trei săptămâni, este al treilea exemplar de urs şi un mistreţ
Specialiştii spun că nu urşii ne invadează oraşele, ci noi ocupăm habitatul lor. Este perioada în care animalele caută mai multă hrană pentru a se pregătiti de iarnă.
Csaba Domokoş, coordonator program urși în grupul Milvus: Construim şosele noi, dezvoltăm localităţi, dezvoltăm diverse destinaţii turistice în habitatul ursului, asta duce până la urmă la fragmentarea habitatului şi inclusiv la întreruperea acelor coridoare de deplasare pe care ei le-au avut dintotdeauna
Este şi cazul lotului 2 din autostrada Lugoj-Deva - un tronson pe care circulă frecvent urşii. Pentru a limita accesul lor, ar fi nevoie de o investiţie suplimentară de 250 de milioane de euro.
În caz contrar, statul va fi obligat să le plătească despăgubiri şoferilor care accidentează animale sălbatice. S-a întâmplat deja în cazul unui bărbat care şi-a distrus maşina pe autostrada dintre Sibiu şi Sebeş după impactul cu un urs.
El a obţinut în instanţă aproape 5 mii de euro de la CNAIR.