Antena LIVE

Curs valutar

Victor Ponta şi Dan Şova îşi aşteaptă astăzi sentinţa în dosarul "Turceni - Rovinari"

Magistraţii instanţei supreme sunt aşteptaţi să pronunţe, marţi, decizia în dosarul "Turceni - Rovinari",

De la 12.04.2019, 12:01
WhatsApp
Victor Ponta şi Dan Şova îşi aşteaptă astăzi sentinţa în dosarul "Turceni - Rovinari" Sursă: Hepta

Magistraţii instanţei supreme sunt aşteptaţi să pronunţe, marţi, decizia în dosarul "Turceni - Rovinari", în care sunt judecaţi pentru fapte de corupţie, în legătură cu încheierea unor contracte de consultanţă, fostul premier Victor Ponta, fostul senator PSD Dan Şova şi Laurenţiu Dan Ciurel şi Dumitru Cristea, fost director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, respectiv director general al Complexului Energetic Turceni (CET). La ultimul termen al procesului, procurorii au cerut pedepse cu închisoarea pentru Victor Ponta şi pentru Dan Şova. Ancheta în acest dosar a durat aproape patru ani, iar Victor Ponta a fost primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului.

La ultimul termen al procesului, care a avut loc la instanţa supremă în 27 februarie, procurorul DNA a cerut condamnări cu executare în cazul fostului premier Victor Ponta şi al fostului senator PSD Dan Sova. 

Procurorul DNA a solicitat condamnarea lu Victor Ponta pentru fals în înscrisuri sub semnătura privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani şi şi o pedeapsă complementară în cazul acestuia. "Pedepsele să fie spre mediu, iar că modalitate de executare să fie cu privarea de libertatate", a cerut procurorul DNA. DNA a mai cerut magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie confiscarea de la Victor Ponta a mai multor sume de bani primite de la firma de avocatură "Şova şi Avocaţii". 

În cazul lui Dan Şova, procurorul DNA a solicitat condamnarea la pedepse orientate spre maximum, pentru fals în înscrisuri sub semnătura privată, evaziune fiscală şi spălare de bani.  Reprezentantul Ministerului Public a mai cerut că cei implicaţi în acest dosar -Victor Ponta, Dan Sova, Laurenţiu Graure, Laurenţiu Ciurel şi Dumitru Cristea - să plătească prejudiciul din acest dosar. 

În acest dosar, Victor Ponta a fost trimis în judecată în 17 septembrie 2015, alături de fostul senator Dan Şova, de Laurenţiu Dan Ciurel şi Dumitru Cristea, la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), respectiv director general al Complexului Energetic Turceni (CET). 

Procurorii îl acuză pe Victor Ponta că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinetul său de avocat, a obţinut de la Societatea Civilă de Avocaţi "Şova şi Asociaţii" 181.439,98 de lei, pentru activităţi care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate. Victor Ponta este judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat, iar Dan Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii" la data faptelor, pentru abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani. Laurenţiu-Dan Ciurel este acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, iar Dumitru Cristea şi Laurenţiu-Octavian Graure, fost director economic al CET, de abuz în serviciu.

În  dosarul Turceni-Rovinari, fostul senator Dan Şova a fost trimis în judecată în ianuarie 2016, fiind acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură. Alături de Şova este judecat şi Mihai Bălan, fost director general al CET Govora, pentru trafic de influenţă şi abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, atunci director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 de euro pe lună.

În urma demersurilor lui Dan Şova pe lângă Mihai Bălan, în decembrie 2011 şi mai 2013, Bălan a încheiat două contracte de consultanţă cu firma de avocatură reprezentată de martorul denunţător, iar în perioadele ianuarie-octombrie 2012 şi respectiv iunie 2013-august 2014 a avizat, din partea CET Govora, plăţile efectuate în baza celor două documente, cu încălcarea prevederilor legale şi a normelor interne de funcţionare a societăţii respective, susţin anchetatorii. Potrivit procurorilor DNA, aceste contracte nu erau justificate pentru că atunci CET Govora avea un departament juridic în care îşi desfăşurau activitatea şase jurişti, iar problematica dosarelor aflate în lucru nu impunea asistenţă din partea vreunei societăţi de avocaţi.

În 11 aprilie, în acest dosar a fost audiat fostul deputat Cristian Rizea. El a arătat în declaraţia de martor pe care a dat-o la instanţa supremă că nu îşi mai aminteşte cu ce suma i-a vândut o vilă din Bucureşti fostului senator Dan Şova, pentru care a primit o parte din bani şi restul sumei în 60 tranşe lunare de câte 5.000 de euro, de fiecare dată în numerar, respectiv în total 300.000 de euro, precizând că nu au încheiat un act adiţional pentru că aveau încredere. Procurorii DNA spun că, în 2011, banii cu care ar fi fost plătit imobilul cumpărat de la Rizea ar fi fost obţinuţi din contractele casei de avocatură a lui Dan Şova cu CET Govora.

Sursă: News.ro

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Puneţi în aplicare sfaturile primite de la specialiştii în parenting?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Animalul descoperit recent care i-a uimit până și pe cercetători. Are 15 metri...
Fanatik.ro
Publicat 04.10.2024
Mutarea saudiților care îl doare pe Putin
spotmedia.ro
Publicat 04.10.2024
Centrele de date au o problemă și trebuie să alegem: Mai puțină poluare sau...
spotmedia.ro
Publicat 03.10.2024
Patru zodii binecuvântate după 5 octombrie. Oportunități uriașe pentru...
Gandul
Publicat 03.10.2024
Dezvăluirile unui luptător român din trupele speciale israeliene. „Cineva...
Adevărul
Publicat 04.10.2024
Andi Constantin, fostul concurent Burlacul, iubește din nou! Cine e și cum...
A1
Publicat 04.10.2024
Horoscopul zilei de 5 octombrie 2024. Gemenii trebuie să fie deschiși la ce e...
CaTine
Publicat 04.10.2024
Cum i-a spus Karmen Simionescu fiicei sale că va divorța de Bogdan Căplescu....
spynews.ro
Publicat 03.10.2024
Ce salariu a avut Mircea Geoană ca șef la NATO: „N-am vorbit despre asta, dar...
GSP
Publicat 03.10.2024
Cele mai bune depozite bancare în octombrie 2024. Care este banca la care...
Click.ro
Publicat 04.10.2024
Granița dintre Italia și Elveția se schimbă. De ce au fost nevoite ambele...
Useit
Publicat 04.10.2024
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a...
Redacţia.ro
Publicat 04.10.2024
„Noua blondă a lui Putin” s-a înfuriat când a fost întrebată de ce nu are...
libertatea.ro
Publicat 04.10.2024
Fiica lui Eminem este însărcinată. Artistul a anunțat că o să fie bunic...
ZU
Publicat 04.10.2024
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Hello taste
Publicat 03.10.2024
Consumul de brânză de capră în sarcină: beneficii și contraindicații
Deparinti
Publicat 04.10.2024
Alarma sună în capul oamenilor, după o descoperire: Băutura care...
ziare.com
Publicat 04.10.2024
Cum arată acum actorul Mauricio Islas, din celebra telenovelă Amor Real. Ce...
Happy
Publicat 04.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Metode de tratament pentru astm. Această afecțiune cronică se acutizează toamna
Medicool
Publicat 04.10.2024
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru...
orangesport.ro
Publicat 26.09.2024