Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Greșeala clasică pe care o fac românii atunci când vor să economisească bani

Iancu Guda vine cu o nouă ediţie a rubricii IQ Financiar. Astăzi ne învaţă cum să cheltuim inteligent, dar şi cum să economisim. 

de Iancu Guda

la 04.10.2024 , 09:07

Este important să vedem relația dintre salarii și depozite pentru că noi câștigăm bani, muncim, cheltuim și este foarte interesant să vedem ce facem cu economiile noastre. În ultimii 17 ani depozitele au crescut în România. Această linie roșie din grafic ne arată evoluția depozitelor, iar linia albastră creditele populației. Avem depozite de 340 de miliarde de lei la jumătatea acestui an, de două ori mai mult decât creditele populației. În urmă cu 17 ani, când am aderat la UE, creditele erau egale cu depozitele, deci iată că aderarea ne-a crescut și salariile și prosperitatea.

Priviți creșterea de la an la an, dinamica dintre depozite și creșterea salariului. În perioada 2020-2021 depozitele au crescut mai repede procentual decât salariile, iar asta înseamnă că am reacționat la frică în pandemie. Dar la bucurie, fericire, atingerea obiectivelor financiare care ne fac fericiți nu reacționăm? Eu cred că e important să acționăm și la acestea, nu doar la frică. Dacă ne uităm, în ultimii 17 ani de la aderare, avem o creștere a salariului de 400%, dăm jos creșterea prețurilor de 125% și rămân depozitele cu o creștere de 300%, exact aproape cât diferența. Pe medie stăm bine, dar dacă doi mănâncă doi burgeri, dar de fapt unul îi mănâncă pe amândoi, celălalt face foamea, deci haideți să lăsăm media și să vedem cum stau lucrurile în realitate pentru toată lumea. 

Să vedem câteva probleme ale depozitelor în România. Sunt două. Pe linia roșie vedem cum banii din conturi rămân în bancă și nu facem depozite, pentru că îi ținem în contul curent. Mare greșeală. Nu produce nimic acel ban pus în contul curent. Și ponderea din acei bani obținuți la bancă, în 2010, acei bani 30% nu produceau nimic. A ajuns până la 70% această pondere aproape de pandemie, tragic din punct de vedere financiar. Nu e bine să ții bani în bancă, în contul curent, să nu producă nimic. A scăzut această pondere la 50%. În continuare mi se pare ridicată, dar o să vedem în cele ce urmează, și sincer vă doresc să aveți această problemă, unii au prea mulți bani în depozite.

Vezi și

Și o să vedeți de ce nu e bine, mai ales în perioadele următoare, că depozitele nu sunt investiții. Sunt rezerve de lichiditate. Cu alte cuvinte, nu ai un IQ Financiar foarte ridicat dacă ții toți banii familiei în depozite, mai ales la saltea. Ideea este așa: dacă ai 3 luni de cheltuieli, deci dacă ai cheltuieli de 1.000 de lei pe lună trebuie să ai depozite de urgență de 3.000 de lei, dacă vrei să ai o rezervă bine pusă la punct ar trebui un fond de rezervă pe 6 luni, iar dacă ai o situație specială, boli, probleme, îți trebuie un fond de siguranță de 9-12 luni. Atât, nu mai mult.

Lumea zice că dacă își țin toți banii în depozite o să piardă dobânda, dar faceți 3 depozite, în trei luni consecutive: ianuarie, februarie, martie. Și dacă tu vrei să pui 10.000 de lei în depozite, pui 4.000 de lei în ianuarie, pui 3.000 de lei echivalent în euro în februarie și 3.000 de lei echivalent în dolari în martie și așa în fiecare lună ajunge un depozit la scadență și nu pierzi dobândă. O să vedeți în episoadele viitoare de ce este bună diversificarea pe monede, te protejează împotriva inflației.

O să vedem săptămâna viitoare la IQ Financiar cum să facem o planificare financiară în familie, cum facem achiziții importante (de exemplu casă, mașină), dar și unde și cum investim economiile. 

Iancu Guda Like

Iancu Guda este specialistul economic al Observator pe toate evenimentele cu impact financiar din România şi nu numai.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » IQ Financiar » Greșeala clasică pe care o fac românii atunci când vor să economisească bani