"Vin să ne certe şi să ne bată". Salvamarii de pe litoral se luptă cu turiştii care vor să facă baie cu steagul roşu arborat
Valuri de un metru azi, în sudul litoralului. În Eforie, a fost arborat steagul roşu, dar cei mai mulţi turişti l-au ignorat. Un copil de 7 ani a fost dus de curenţi în larg, în timp ce părinţii se relaxau la plajă. Salvamarii l-au văzut şi l-au adus teafăr la mal. 18 oameni au murit vara trecută, iar alţi 43 au fost la un pas de înec.
De Redactia Observator la 21.06.2024, 19:22"Oameni care încercăm să-i ţinem la mal şi ei vin să ne certe şi să ne bată", exclamă de pe plajă un salvamar.
Nici nu a început bine sezonul turistic, că salvamarii trebuie să ducă muncă de convingere pentru a-i scoate pe oameni din marea învolburată. Steagul roşu a fost arborat, asta înseamnă că scăldatul este interzis. Chiar şi aşa, turiştii care erau pe plajă au ignorat sfaturile salvamarilor şi s-au avântat în valurile periculoase.
"Nu ştiu ce ar trebui să facem. Să încercăm să-i reeducăm sau nu ne mai facem treaba, plecăm acasă. Ne închidem barăcile şi asta e", recunoaşte siderat salvamarul Claudiu Popescu.
Salvamari ameninţaţi şi steaguri ignorate
Mulţi dintre cei care au ajuns azi pe plajele din Eforie nici nu ştiu semnificaţia steagurilor arborate.
- Reporter: Ştiţi ce înseamnă steagul roşu arborat?
- Turistă: Da. Să nu depăşim şi să nu intrăm cât mai departe de mal.
Atunci când sunt valuri, în Marea Neagră se pot observa aşa numiţii curenţi rip. Se formează la suprafaţă, chiar şi în apă mică, dar au o forţă uriaşă. De exemplu, un copil de aproximativ 30 de kilograme poate fi dus 100 de metri în larg, în mai puţin de două minute.
"A fost salvat în această dimineaţă un copil de 7 ani, părinţii pe mal, stăteau la bere sau la ce stăteau ei, copilul a intrat, de la mal a fost luat de curenţi a fost dus în larg aproape de geamandură, a fost salvat de salvamari. A fost teafăr, întors la mal. Un caz fericit", spune Gelu Vătămănescu, şeful salvamarilor Eforie.
Tot astăzi, în staţiunea Saturn, doi bărbaţi aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice au fost scoşi cu greu de salvamari din apă, pentru că abia se mai ţineau pe picioare. Iar la Jupiter, doi indieni au fost preluaţi de o ambulanţă după ce s-au lovit de pietre la intrarea în mare.
O tragedie a avut loc în Marea Neagră la Soci
Doi tineri au ignorat valurile uriaşe şi au intrat până la genunchi în apă. Diana Beyaeva, de 20 de ani, şi-a pierdut echilibrul şi a căzut. Imediat, curenţii violenţi au tras-o pe fată în larg. Iubitul ei a chemat ajutoare şi chiar s-a aruncat în valuri după ea, dar a fost prea târziu.
"Andrei m-a sunat şi mi-a zis: Ana, uite ce s-a întâmplat. Diana s-a înecat. Cum adică? Aşa, pur şi simplu, s-a înecat. Faceţi mişto? Cu aşa ceva nu se glumeşte. Am fost la biserică, ne-am rugat să o găsească vie", povesteşte Ana Nevrajnîh, sora victimei.
Diana strânsese bani să ajungă pentru prima dată la mare şi postase pe reţelele sociale un clip din vacanţă, cu doar câteva ore înainte de tragedie.