Vlad Voiculescu: Sunt 167 de copii internați, din care 16 sunt în secții ATI
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a vorbit despre situaţia de la secţiile ATI, având în vedere că numărul pacienților cu Covid-19 internați la terapie intensivă a ajuns duminică la un nou nivel record.
De Monica Palade la 04.04.2021, 15:49- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre faptul că s-a schimbat şi vârsta pacienţilor care se află la ATI şi că sunt 167 de copii cu COVID internaţi, dintre care 16 la terapie intensivă. Doi dintre cei aflaţi la ATI sunt intubaţi.
"Îmi pare rău că și aceste sărbători sunt sub auspiciile acestea ale pandemiei. Vedem că soluțiile peste tot în lume sunt mai mult sau mai puțin asemănătoare și vedem de asemenea că soluțiile nu sunt individuale, ci sunt colective. Avem astăzi două noi recorduri, care nu sunt menite să ne bucure: primul este cel mai mare număr de infectați și internați cu Covid-19, iar al doilea: cel mai mulți pacienți la ATI
Acest val trei nu ar trebui să-l judecăm doar prin prisma cifrelor pe care le vedem, acesta vine peste valurile anterioare, care au lăsat în urmă un număr însemnat de pacienți. Vedem de asemenea o rată de infectare în creștere, vedem apariția bolii și la pacienți fără comorbidități. Vedem de asemenea copii: avem în acest moment 167 de copii internați, din care 16 sunt în secții ATI, doi dintre ei intubați".
Din totalul pacienților cu forme critice, mai mult de o treime sunt pacienți intubați, asta spre deosebire de începutul pandemiei, când proporția formelor severe era semnificativ mai redusă. Care sunt prioritățile Ministerului Sănătăţii în aceste condiții: Unu: s-a vorbit des despre locurile la ATI și s-a tot vorbit despre o cifră la nivel național. Dar vreau să subliniez că transportul pacienților pe distanțe mare este riscant și e o soluție doar în anumite cazuri. Așadar, ar trebui să folosim baza materială și umană acolo unde ea există și efortul nostru merge în aceste zile în special către marile orașe.
- Imaginea dură a României de astăzi: Cozi de salvări în faţa spitalelor Covid. Vlad Voiculescu: Nu, nu sunt...
- Ministrul Sănătăţii anunţă un nou caz de infectare cu tulpina sud-africană: Al patrulea din ţara noastră
- Vlad Voiculescu: Nici în războaie nu se atinge nimeni de medici, de infirmieri, de asistente
Noi măsuri anunţate
Sunt trei măsuri asupra cărora ne-am concentrat. Prima dată am mers către alte spitale, pentru suplimentarea paturilor. A doua măsură este regândirea și optimizarea fluxurilor medicale. Este o măsură în curs, care are obiectivul reducerea presiunii pe UPU, iar pentru degrevarea unităților de primiri urgențe vom încerca lărgirea centrelor de evaluare și deschiderea de noi centre de evaluare pentru forme non-severe. Redirectionarea urgentelor non covid catre spitale care nu au oferit ingrijire de urgente (anumite spitale de cronici).
Îngrijirea pacienţilor Covid: Anumite spitale, secţii, anumite resurse umane vor fi concentrate către tratarea Covid. Sperăm să fie ultimul val care va pune o astfel de presiune asupra sistemului medical, care nu poate duce toată povara pandemiei. Ne confruntăm cu limite care ţin de resursa umană. Nu putem să tragem la infinit de aceiaşi oameni. Avem nevoie să evitaţi aglomerările, să purtaţi mască, să rămâneţi în casă dacă nu este urgent să ieşiţi, avem nevoie ca oamenii să se vaccineze cât mai mult în perioada imediat următoare. Am cerut accelerarea vaccinarii. În perioada viitoare vom avea vaccin pentru toată lumea. Astfel, într-o lună jumăte-două vom avea un număr semnificativ de oameni vaccinaţi sau care au trecut prin boală. în felul ăsta scăpăm de restricţii. Între Paştele catolic şi Paştele ortodox va fi proba unei generaţii. Cu un comportament responsabil putem să salvam mai mulţi oameni decât au murit la Revoluţie", a mai spus Vlad Voiculescu.
350 de paturi suplimentate
În total acum peste 350 paturi suplimentare. Respectiv peste 1600 paturi ATI pentru Covid. 13.714 pacienti internaţi. 1456 pacienti ATI
Cu greu putem spune că sistemul medical influenţează aceste cifre. Sunt cifre care ţin de solidaritatea fiecaruia dintre noi. Numărul de internări nu depind de sistemul medical. Dacă contactaţi virusul raportaţi, dacă aveţi saturaţie sub 94 sau pare că duceţi boala pe picioare şi nu e aşa de rău, greşiţi!