Antena LIVE

Curs valutar

Video

Ziua Marinei, spectacol pe mare şi pe uscat. Klaus Iohannis și Florin Cîțu participă la ceremoniile din portul militar Constanța

Ieri, de Ziua Porţilor Deschise a fost singura dată din an când publicul a putut să vadă de aproape navele româneşti şi tehnica de luptă. Astăzi, de Ziua Marinei, accesul publicului va fi interzis în porturile militare Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea, din cauza restricţiilor Covid. Totuşi, turiştii din nordul litoralului vor putea admira de pe faleze defilarea navelor. 

De la 15.08.2021, 11:21
WhatsApp
Galerie (9)
Ziua Marinei, spectacol pe mare şi pe uscat. Klaus Iohannis și Florin Cîțu participă la ceremoniile din portul militar Constanța

UPDATE, 10.55: Au început exerciţiile militare organizate special pentru acest eveniment.

UPDATE, 10.44: Redăm discursul integral al lui Klaus Iohannis de la festivitatea de Ziua Marinei:

"Doamnă Președinte al Senatului,

Domnule Prim-ministru,

Pe acelaşi subiect

Domnule Viceprim-ministru,

Domnule Ministru al Apărării,

Excelențe, 

Înaltpreasfinția Voastră,

Dragi marinari,

Doamnelor și domnilor,

Mă bucur să particip și în acest an la ceremoniile prilejuite de Ziua Marinei. 

Îi salut cu căldură pe toți marinarii noștri, militari sau civili, care, cu devotament și curaj, poartă sau au purtat drapelul tricolor pe mările și oceanele lumii. 

Sunt impresionante sacrificiile pe care le faceți! Departe de casă și de cei dragi, cel mai adesea aflați în situații dificile care vă pun la încercare rezistența și tenacitatea, ieșiți mereu învingători și vă faceți datoria de a garanta siguranța cetățenilor noștri. 

Apărarea și protejarea românilor, spiritul de sacrificiu, devotamentul, profesionalismul, acestea sunt cele mai importante calități ale marinarilor noștri.

La mulți ani tuturor și un gând de recunoștință eroilor care nu mai sunt printre noi!

Din păcate, din cauza pandemiei de COVID-19 care nu s-a încheiat, nici în acest an nu pot avea loc festivitățile cu care eram obișnuiți înainte. 

Există o singură cale de a reveni cu totul la normalitate și această cale este vaccinarea. Cu cât va crește mai rapid numărul persoanelor imunizate, cu atât mai repede vom reuși să stopăm această pandemie. 

Să fim, în continuare, atenți, pentru a ne proteja atât pe noi, cât și pe cei dragi nouă!

Doamnelor și domnilor,

Regiunea Mării Negre a căpătat, în ultimii ani, un rol din ce în ce mai semnificativ, pe măsura relevanței ei geostrategice, de frontieră externă a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice. 

Am acționat cu hotărâre politic, diplomatic și economic pentru recunoașterea zonei Mării Negre drept una de interes major nu doar pentru România, ci pentru întreaga comunitate euroatlantică și am reușit, astfel, consolidarea securității regionale. 

Relevanța strategică a zonei Mării Negre pentru securitatea euroatlantică este astăzi o certitudine. 

O dovedesc și proiectele regionale precum Formatul București, cunoscut și ca Formatul B9, și Inițiativa celor Trei Mări, care s-au maturizat și evoluează cu succes în beneficiul securității și prosperității României.

Sunt însă în continuare provocări de securitate, militare și non-militare, convenționale, dar și hibride și cibernetice, motiv pentru care se impune un angajament sporit pentru întărirea securității și creșterea rezilienței naționale. 

Ne-am asumat această sarcină împreună cu ceilalți aliați în cadrul NATO, prin deciziile de a continua consolidarea posturii de descurajare și apărare, de a întări rolul politic aliat și de a crește reziliența națională în fața oricăror provocări și amenințări. 

România are un rol activ în îmbunătățirea securității spațiului euroatlantic, un exemplu recent de contribuție fiind înființarea, la București, a Centrului Euroatlantic pentru Reziliență, inițiativă națională care se bucură de apreciere la nivelul NATO și al Uniunii Europene. 

Securitatea națională și siguranța cetățenilor români sunt vectorii prioritari care ghidează atât poziționarea noastră strategică, cât și efortul Armatei României.   

Fără o armată puternică, România nu își poate menține statutul de membru NATO important și actor relevant în planul securității regionale. 

O armată modernă înseamnă o armată cu Forțe Navale bine instruite, dotate cu tehnică de ultimă generație și capabile să răspundă cu succes oricăror provocări. 

S-au făcut progrese relevante în ultimul an pe linia înzestrării Forțelor Navale și mă refer aici, în primul rând, la demararea programului de retehnologizare a apărării de coastă, pentru care au fost semnate, în luna aprilie, documentele necesare derulării acordului interguvernamental de achiziție dintre România și Statele Unite ale Americii.

Doamnelor și domnilor,

Forțele Navale, care celebrează astăzi cea de-a o suta șaizeci și una aniversare, reprezintă o componentă esențială a Forțelor Armate Române. 

Marinarii noștri militari, pe care îi sărbătorim azi alături de colegii lor din marina civilă, veghează cu responsabilitate la securitatea apelor teritoriale ale țării noastre și, alături de camarazii din NATO și Uniunea Europeană, participă la misiuni care fac apele internaționale un loc mai sigur.   

Apreciez în mod deosebit felul în care ați adaptat activitățile specifice la noul context securitar, astfel încât să îndepliniți, cu dăruire, misiunile primite, precum și angajamentele asumate față de organizațiile internaționale și partenerii străini. 

Vă felicit pentru profesionalismul demonstrat pe parcursul numeroaselor exerciții multinaționale și operații de anvergură, desfășurate în Marea Neagră și în Marea Mediterană, în care Forțele Navale române au fost implicate pe parcursul acestui an.  

Salut, pe această cale, contribuţia Forţelor Navale Române la dezvoltarea climatului regional de securitate, pe flancul sudic şi estic al Alianţei Nord-Atlantice, și rezultatele deosebite obținute în timpul asigurării de către o navă românească, pentru prima dată în istoria militară naţională, a conducerii unei grupări navale permanente a NATO, care a desfășurat misiuni în Marea Neagră și în Marea Mediterană.

Totodată, în semn de recunoaștere și apreciere pentru modul de îndeplinire a misiunilor asumate, am acordat astăzi, 15 august, drapelul de luptă Direcției Hidrografice Maritime și Flotilei 56 Fregate și am decorat cu ordine și medalii ofițeri și amirali din această categorie de forțe.

Dragi marinari,

15 august este ziua dumneavoastră, a celor care v-ați dedicat viața și carierele crezului marinei militare și civile. O misiune nobilă, deopotrivă frumoasă și dificilă. 

A fi marinar înseamnă un spirit liber, neîngrădit, dar și multe privațiuni, un efort continuu de pregătire și multe luni petrecute departe de țară și de cei dragi.

Recunoștința noastră și prețuirea se îndreaptă astăzi către cei care își riscă viața, îndeplinind cu abnegație importanta misiune de apărare a țării pe căile de acces maritime și fluviale. 

Vă felicit pentru modul exemplar în care vă faceți datoria și vă onorați jurământul față de țară. Vă mulțumesc pentru sacrificiile pe care le faceți zi de zi!

Nu în ultimul rând, vreau să mulțumesc familiilor dumneavoastră, cele care vă sprijină necondiționat și care vă asigură echilibrul sufletesc și sprijinul moral de care aveți nevoie pentru împlinirea misiunilor încredințate.

Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei României, să vă aibă în pază și ocrotire, oriunde veți naviga, purtând cu mândrie la catarg drapelul României!  

La Mulți Ani și Bun cart înainte!

UPDATE, 10.32: Preşedintele Klaus Iohannis susţine un discurs în faţa celor prezenţi la festivitate. I-a lăudat pe marinarii români pentru eforturile depuse, "departe de casă", şi a spus despre aceştia că "ieşiţi mereu învingători". În plus, Iohannis a profitat de ocazie pentru a îndemna, din nou, la vaccinare împotriva coronavirusului. Nu în ultimul rând, şeful statului a lăudat apartenenţa României la Alianţa Nord-Atlantică.

UPDATE, 10.25: Ludovic Orban, preşedintele Partidului Naţional Liberal, lipseşte de la festivitatea de Ziua Marinei.

UPDATE, 10.15: Arhiepiscopul Tomisului a condus slujba religioasă organizată de Ziua Marinei.

Arhiepiscopul Tomisului conduce slujba religioasă de Ziua Marinei

Captură TVR

UPDATE, 10.03: Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu participă la festivitatea organizată de Ziua Marinei, la Constanţa. Preşedintele Klaus Iohannis a salutat marinarii din Forţele Navale ale României şi s-a trecut la intonarea imnului de stat.

Pentru o zi, turiştii şi localnicii din Constanţa au fost "marinari" pe nave militare.

"Armele din prova, comanda. Toate. Grea meseria? Bănuiesc că e grea. Ca marinar este greu bineînțeles și mai ales marina militară". 

"Interesant, nu am mai fost niciodată și chiar mi-a plăcut foarte mult. Într-adevăr au o viață foarte grea marinarii pe mare, dar uite că flota română e super tare". 

Cei mai încântaţi au fost, desigur, copiii. 

Îți place elicopterul? 

"Da".

Ce anume te atrage cel mai mult?

"Armele, da". 

Unii au fost atât de curajoși încât le-au încercat. 

Publicul nu va avea acces la manifestările de Ziua Marinei

Astăzi, de Ziua Marinei, publicul nu va avea acces în porturile militare. 

"Este cel de-al doilea an când sărbătorim Ziua Marinei în context Covid. Anul acesta iată reluăm tradiția noastră. În portul militar Constanța, publicul poate să viziteze fregata Regele Ferdinant, un dragor maritim, 2 nave militare fluviale și alte nave pregătite special pentru vizitatorii de astăzi", a declarat col. Corneliu Pavel, purtător de cuvânt al Forţelor Navale.

Festivităţile de Ziua Marinei vor începe la ora 10. La final, turiştii vor putea urmări parada navelor militare.

Pe faleza Dunării, va fi dat onorul şi se vor executa 21 de salve de artilerie

În Brăila, Ziua Porţilor Deschise a flotilei militare fluviale nu a mai fost organizată pe faleza Dunării ca în alţi ani, din cauza pandemiei. "Vom fi prezenţi cu nave miliate care vor saluta la momentul intonării imnului după care vor defila prin fata celor care isi doresc sa ne vada si sa se bucure alaturi de noi", a explicat lt. cmd. Nicoleta Burlacu, de la Flotila Militară Fluvială.

Cele 3 nave au fost admirate minute-n şir de vizitatori, fie ei din Brăila sau Galaţi. Cei mici au fost în extaz, fiind prima dată când urcă la bordul unei nave de luptă.

"Este foarte frumos aici, mie îmi place, mai ales tunurile".

"Este foarte bună iniţiativa. Este bine ca oamenii să vadă, să cunoască, să ştie că navele au fost îmbunătăţite, au fost modernizate".

Astăzi, pe faleza Dunării, va fi dat onorul şi se vor executa 21 de salve de artilerie. Vizitatorii se vor putea bucura şi de o expoziţie de tehnică militară.

Ziua Marinei 2021. Programul festivităţilor din acest an

Duminică, între orele 10.00 și 11.00, în portul militar Constanța va fi organizată o ceremonie în cadrul căreia va fi citit ordinul comun al miniștrilor Apărării Naționale, Transporturilor și Administrației și Internelor, după care vor fi acordate drapelele de luptă Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” și Direcției Hidrografice Maritime „Comandor Alexandru Cătuneanu”.

La ceremonie vor participa președintele României, Klaus Iohannis, și premierul Florin Cîțu.

Apoi, navele aflate pe mare, în dispozitivul din fața clădirii Comandamentului Flotei, vor defila pe traseul Constanța – Midia și retur, iar un elicopter IAR Puma, aeronave MIG-21 și F-16 ale Forțelor Aeriene Române, aeronave „Typhoon” britanice și un avion de cercetare P-8 american vor survola dispozitivul de nave și portul militar Constanța.

Ziua se va încheia cu retragerea cu torțe, la ora 20.30, pe traseul Cazino - Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu și cu un spectacol de artificii organizat de Primăria Constanța.

Ziua Marinei Române este marcată în fiecare an la 15 august, odată cu sărbătoarea creştină a Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. Tradiţia sărbătoririi Marinei Române la 15 august a fost reluată după 1990. Ziua Marinei Române a fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004 şi în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare naţională. Sărbătorită din anul 1902, Ziua Marinei Române a ajuns la cea de-a 119-a ediţie şi, pentru al doilea an consecutiv, cel mai mare eveniment al marinarilor este marcat de pandemia COVID-19. La majoritatea ceremoniilor nu este permis accesul publicului.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

ziua marinei ziua marinei 2021 klaus iohannis portul constanta florin citu
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024