Antena Meniu Search
x

Ce se întâmplă la Constanţa de Ziua Marinei 2021. Programul festivităţilor din acest an

Pe 15 august, în fiecare an, românii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, respectiv Sfânta Maria Mare, dar sărbătoresc şi Ziua Marinei Române şi a Forţelor Navale.

de Redactia Observator

la 14.08.2021, 15:08

Ziua Marinei se celebrează pe 15 august, de Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului
Ziua Marinei se celebrează pe 15 august, de Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului - Hepta
  • Ziua Marinei se sărbătoreşte pe 15 august, de Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului.

Asta pentru că Sfânta Maria este considerată, practic, ocrotitoarea Marinei Române şi a Forţelor Navale. Încă de la începuturi, din momentul în care s-a stabilit ca Ziua Marinei Române şi a Forţelor Navale să fie pe 15 august, s-a luat în calcul această latură religioasă.

Iar de Adormirea Maicii Domnului avem numeroase tradiţii şi obiceiuri, însă una dintre cele mai plăcute tradiţii, la români, este să marcheze momentul cu cel puţin o minivacanţă pe litoral.

Ziua Marinei Române, sărbătorită pe 15 august

Ziua Marinei Române şi a Forţelor Navale este sărbătorită pe 15 august încă din 1902, primul eveniment de acest gen având loc chiar la Constanţa. Atunci, momentul a fost marcat la bordul crucişătorului Elisabeta, în prezenţa ministrului de Război, Dimitrie Sturdza, şi a ofiţerilor Diviziei de Mare.

Pe acelaşi subiect

Ziua Marinei a fost sărbătorită an de an, chiar dacă pe parcursul celui De-Al Doilea Război Mondial s-a adoptat o atitudine sobră, iar în 1938, din cauza decesului Reginei Maria, Ziua Marinei a fost serbată pe 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică.

Ce se întâmplă la Constanţa de Ziua Marinei Române

Ca în fiecare an, sutele de mii de turişti de pe litoral ar urma să se bucure de un spectacol deosebit. Ziua Marinei Române este sărbătorită încă de la prima oră, cu o serie de evenimente de diferite amploare. Punctul culminant, pentru mulţi, îl reprezintă spectacolul susţinut de Muzica Militară a Forţelor Navale pe Faleza Cazinoului din Constanţa, între orele 19.00 şi 20.00.

La evenimentele de la Constanţa sunt aşteptate nume importante din politica românească, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis. Acesta ar urma să participe la festivităţi de la ora 09.55. De altfel, ceremonia de duminică, din Portul Militar Constanţa, ar urma să aibă loc între orele 10.00 şi 11.00.

Programul festivităţilor de Ziua Marinei 2021

De Ziua Marinei 2021 au loc festivităţi nu doar în Constanţa ci şi în alte oraşe-port precum Brăila, Tulcea sau Mangalia. Şi în aceste oraşe, ca şi la Constanţa, evenimentele încep chiar de sâmbătă, când sunt depuse coroane de flori în cinstea eroilor marinari.

Tot sâmbătă, porturile din Constanţa, Brăila, Tulcea şi Mangalia pot fi vizitate de doritori în cadrul evenimentului "Ziua Porţilor Deschise". După recitalul susţinut, duminică seara, de Muzica Militară a Forţelor Navale evenimentul se încheie cu retragerea cu torţe de la ora 20.30, eveniment care are loc pe traseul Cazino Constanţa - Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu. Nu lipseşte tradiţionalul foc de artificii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Ce se întâmplă la Constanţa de Ziua Marinei 2021. Programul festivităţilor din acest an