Ziua și drona rusească deasupra României. Ce speră rușii să obțină prin încălcarea spațiului aerian al NATO
Un incident care ridică serioase semne de întrebare s-a repetat a doua zi la rând. O dronă rusească a intrat, din nou, în spaţiul nostru aerian şi a pătruns şi mai adânc în România. Armata a ridicat imediat patru avioane de luptă, iar localnicii din Tulcea au primit mesaj RO-Alert să se adăpostească. Aparatul de zbor fără pilot a dispărut de pe radare, cum s-a întâmplat şi ieri, dar ministerul Apărării nu are răspuns la întrebarea unde dispar dronele.
De Redactia Observator la 19.10.2024, 20:04Radarul NATO din Dobrogea a reperat drona azi-noapte la ora două şi jumătate. Aparatul de zbor a trecut frontiera în judeţul Tulcea. A fost a doua alertă aeriană în 48 de ore.
Cele două drone au venit dinspre Marea Neagră, fiind lansate, probabil din Crimeea sau celelalte teritorii ucrainene ocupate de ruşi. Cea de seara trecută a ajuns 19 kilometri în interiorul ţării şi a dispărut de pe radare în dreptul localităţii Cogealac, din judeţul Constanţa. Cu o seară în urmă, după un scenariu asemănător, o altă dronă a pătruns 14 kilometri pe teritorul României şi la fel, a dispărut, în dreptul localităţii Amzacea.
Armata a trimis patru avioane de luptă să urmărească drona
Două F-16 româneşti au decolat din Baza Aeriană de la Borcea, iar două F-18 ale aviaţiei spaniole, de la Mihail Kogălniceanu.
- Mister în jurul dronelor care au pătruns în spaţiul românesc, în două seri consecutive. Au dispărut de pe...
- Rușii testează marea cu degetul. Motivul pentru care ar fi trimis o dronă pe teritoriul României. Explicațiile...
- Dronă rusească, 14 km pe teritoriul României. Piloţii nu au văzut-o deloc, doar semnal radar. Ciolacu:...
"Avem dislocate avioane care sunt în stare de alertă. Au la dispoziţie 15 minute. În 15 minute trebuie să decoleze şi asta este misiunea noastră principală", a declarat Rafael Ichaso, şeful escadrilei spaniole din România.
Ministerul Apărării anunţă că drona nu ar fi căzut pe teritoriul românesc.
"Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanență traseul țintei. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluție", a explicat gen. br Constantin Spânu, purtătorul de cuvânt al MApN.
Analiştii militari tratează aceste incidente aeriene drept provocări ale Federaţiei Ruse
"Rusia încearcă să testeze reacţia României. Ele pot să prezinte un pericol când sunt doborâte, sau când sunt bruiate, pentru că pot să cadă într-o localitate şi să provoace daune. Rusia foloseşte drone care sunt dirijate, îşi schimbă traiectoria, îşi schimbă traseul, ocolesc oraşele ca să nu fie doborâte, pentru a-şi atinge scopul", a spus Anatol Şalaru, analist militar.
După incidentul de ieri, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a felicitat autoritățile pentru răspunsul lor rapid și eficient şi a repetat: Alianța este mereu gata să ajute România.