Dronă rusească, 14 km pe teritoriul României. Piloţii nu au văzut-o deloc, doar semnal radar. Ciolacu: "Provocare cibernetică"
Marcel Ciolacu spune că Ministerul Apărării nu exclude varianta unei "provocări cibernetice", în cazul alertei aeriene din Constanța de joi seară: "Piloții aeronavelor nu au avut contact vizual cu drona".
Situaţie fără precedent aseară în judeţul Constanţa. Autorităţile au emis mesaje RO Alert legate de posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Pentru 90 de minute, locuitorii au fost sfătuiţi să intre în adăposturi sau să stea în case, departe de geamuri. Între timp, mai multe avioane de luptă F-16 şi F-18 au fost ridicate de urgenţă pentru a efectua misiuni de poliţie aeriană. Şi navele aflate în largul Mării Negre au fost puse în alertă.
Ciolacu: Ar putea fi o provocare cibernetică
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că, în cazul alertei cu dronă de joi seara, de la Constanţa, au fost luate toate măsurile "ca să nu fie niciun pericol". El a explicat că în acest caz urmează să se stabilească dacă a fost o provocare cibernetică, deoarece nu a existat un contact vizual al piloţilor cu acea dronă.
Primul semnal al obiectului străin a fost înregistrat la ora 17:00, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, unde se află şi baza militară NATO. Două ore mai târziu, o dronă a intrat în spaţiul aerian al României pe la Eforie Nord şi s-a îndreptat 14 kilometri în direcţia Topraisar. A fost şi momentul în care oamenii din Techirghiol, Eforie, Mangalia şi municipiul Constanța au primit mesaje ro alert si au fost sfătuiţi să se adăpostească în beciuri sau adăposturi de protecție civilă.
- O dronă rusească a intrat 14 km pe teritoriul românesc. Reacţia ministrului Apărării: "Nu există niciun pericol"
- Marcel Ciolacu, explicaţii după alerta de drone din Constanţa: "Nu a fost niciun pericol. Acestea sunt procedurile"
- MApN: O țintă aeriană a intrat pe teritoriul României, pe la Eforie Nord, pe o distanţă maximă de 14 km....
"Este ora 19 şi 30 de minute. A trecut aproximativ jumătate de oră de când a fost emis mesajul Ro-Alert. Deşi s-au auzit mai multe avioane, în centrul oraşului Constanţa este linişte. Oamenii nu au intrat în panică", a relatat Andreea Filip, repoter Observator.
Reacţia ministrului Apărării: "Nu există niciun pericol"
Armata a ridicat de la sol patru avioane de luptă, două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole şi două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române."Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluţie. Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la est de localitatea Amzacea, în jurul orei 19.20 de minute. Încetarea alertei aeriene a fost transmisă la ora 20.15, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare", a declarat generalul Constantin Spînu, purtător de cuvânt MApN.
Ministerul Apărării susţine că nu există până acum dovezi ca drona să fi căzut pe teritoriul României. "Acum, dronele nu survolează România. Deci în acest moment nu există un pericol. Facem tot ce ţine de noi pentru a asigura un climat de normalitate în România, în acest moment" a declarat Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naţionale.
Marcel Ciolacu a fost întrebat, vineri, ce măsuri se pot lua în cazul dronelor care survolează spaţiul aerian al României, fiind pentru a doua oară când se întâmplă acest lucru. "S-au luat toate măsurile ca să nu fie niciun pericol. Haideţi să vedem toată analiza celor de la Ministerul Apărării, dacă a fost o provocare cibernetică, fiindcă contactul vizual al piloţilor nu a existat cu drona în cauză", a explicat Marcel Ciolacu, citat de news.ro.
MApN: O dronă rusească a intrat 14 km pe teritoriul românesc
Ministerul Apărării a anunţat că sistemul de supraveghere al Armatei României a indicat, joi după-amiază, o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, iar aceasta a pătruns pe teritoriul naţional pe o distanţă maximă de 14 kilometri, pe la Eforie Nord. Ţinta a fost în permanenţă monitorizată, fiind ridicate de la sol patru aeronave militare.
Potrivit datelor existente, nu a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional. Cetăţenii din mai multe localităţi ale judeţului Constanţa au primit, joi, un mesaj RO-Alert în care erau avertizaţi că există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian şi îndemnaţi să îşi păstreze calmul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰