Zona din Bucureşti care va căpăta un suflu nou în doar 3 ani. Reacţia unui turist străin: "Ar putea fi frumos"
Am putea să ne plimbăm şi să circulăm chiar cu bicicleta la doi metri peste Dâmboviţa, peste 3 ani! Primăria Capitalei promite că, de anul viitor, începe construcţia unei pasarele şi a trotuarelor. Peste râu ar urma să fie reconstruit şi Podul Calicilor. Costurile pentru cele două obiective se ridică la peste 50 de milioane de lei.
De Andreea Milea la 22.10.2024, 20:44Dâmboviţa nu va mai arăta la fel în următorii ani. Când proiectul va fi finalizat, pe o porţiune de un kilometru, pe ambele maluri ale râului, va fi construit un trotuar suspendat la 2 metri deasupra apei, care va avea o lăţime de 3 metri şi 30 de centimetri. Pe pasarelă, vor fi amplasate mobilier stradal, spaţii verzi şi o pistă pentru biciclete.
Construcţie de 40 de milioane de lei
"Orice oraş mare are o acţiune la un râu. Noi nu reuşim să avem o promenadă. Problema de fond este că oraşul la picior nu se descoperă", declară Mario Kuibuş, arhitectul proiectului. "Mi se pare că încarcă si mai mult râul. Toată lumea o să meargă peste pod şi nimeni nu o să mai vadă râul, va fi Dâmboviţa ca un fel de bulevard suplimentar, cu aglomeratie, cu starea aceea de oraş", spune un localnic. "Ar putea fi frumos", spune un turist.
Construcţia va costa municipalitatea peste 40 de milioane de lei. "Suntem în faza de proiectare. Sperăm că în două luni de zile să putem avea proiectul tehnic şi să putem depune pentru obţinerea autorizaţiei de construire. Mi-aş dori să reuşim să începem lucrările undeva la mijlocul anului viitor", explică Cătălin Aflat, director de investiţii Primăria Capitalei.
Iar până în 2027 ar urma să fie gata. Mult mai rapid va fi construit noul pod de pe Dâmboviţa. Aici lucrările ar putea să înceapă anul viitor, în februarie. Este de fapt proiectul de reconstruire a Podului Calicilor, odată denumit Podul Rahova, o structură care a dispărut în anii 30, odată cu reamenajarea zonei Unirii.
Noul pod se va numi podul Calicilor
Noul pod se va numi podul Calicilor şi va uni strada Sfinţii Apostoli de strada Şelari de la intrarea în centrul istoric, deasupra Dâmboviţei. Porţiunea de aici se va întinde pe 23 de metri lungime şi va fi un loc ideal pentru promenadă. "O idee foarte bună, ţinând cont că trebuie să ocoleşti foarte mult ca să ajungi în partea cealaltă, da nu văd de ce nu", spune un localnic.
"E o structură uşoară care face într-un fel sau altul să astupe partea neplăcută vizual, cele două maluri de beton printr-o structură metalică cu un deck cu o suprafaţă de călcare din lemn", adaugă Mario Kuibuş, arhitectul proiectului.
Valoarea lucrărilor se ridică la aproape 9 milioane de lei. Pe lângă pod, în zonă va fi construită o parcare subterană cu 300 de locuri, chiar în spatele Palatului de Justiţie. Chiar dacă există planuri mari cu întreaga zonă, Dâmboviţa nu poate să devină canal navigabil din cauza diferenţelor de nivel de aproape 11 metri.