Antena LIVE

Curs valutar

Video

Evoluţia Eugeniei, biscuitele devenit brand de ţară. Tehnologia a luat locul angajaţilor pentru a împărţi mereu crema în mod egal

Ştii gustul ăla pe care e suficient să închizi ochii ca să-l simţi din nou şi să-ţi lase gura apă? Romul, scorţişoara, cojile rase din portocala pe care o aşteptai, cuminte, să se coacă pe şifonier? Amintirea căminului în care ai crescut. Ne amintim azi de cel mai dulce dulce al copilăriei, o gustare cât un brand de ţară, o aromă pe care nu e român cine nu o recunoaşte dintr-o mie.

De la 27.01.2022, 08:19
WhatsApp
Vezi și:

Darius are 6 ani. Preferinţele lui în materie de dulciuri sunt, ca ale oricărui copil de vârsta lui, dependente de reclamele pe care le vede la televizor. Pe scurt, nu e, neapărat, prieten cu biscuiţii cu cremă de cacao şi rom. 

Există un ritual de care cu siguranţă foarte mulţi români îşi aduc aminte, din copilărie. Atunci când aveam un astfel de biscuite, primul lucru pe care îl făceam era să-l desfacem şi să savurăm crema. Ce nu ştiu nici Darius şi nici verişorii lui e că Eugenia pe care o savurează în stilul lor original a împlinit, deja, 70 de ani.

Citește și:
Ce schimbări apar în corpul tău dacă renunți la zahăr. Motive care să te ajută să-ți învingi pofta de dulce

Accesibili oricui în comunism, biscuiţii care îndulcesc de zeci de ani pauzele de la şcoală se produc şi azi, la foc continuu, într-o fabrică de la malul mării. 

Andreea Cojanu, manager producție: "Ingredientele principale sunt făina, grăsimea de palmier, zahărul, cacao, şi aromele specifice. Aroma de rom, aromă de ciocolată, de lămâie, de lapte, în funcţie de sortimentul de biscuiţi."

În fabrica celebrului biscuite cu cremă de rom se lucrează zi și noapte, în trei schimburi, 24 de ore din 24.  Sunt patru zone de coacere. Fiecare biscuit stă 5 minute la o temperatură de 250 de grade Celsius. Mai ştiţi cum întotdeauna eugenia celuilalt copil avea mai multă cremă? Tehnologia a rezolvat această problemă. Acum, toţi biscuiţii sunt la fel. 

Eugenia, un brand de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial

Şi poate cel mai important moment este atunci când biscuiţii îşi iau savoarea. Dacă în urmă cu 60 de ani, două doamne în halat alb puneau crema între cei două părţi manual, acum totul este tehnologizat, iar calculatorul stabileşte exact cantitatea de cremă. Deşi aici e singura firmă care deţine brandul Eugenia, desertul e produs şi-n alte colţuri ale României, sub alte denumiri, dar după o reţetă similară. 

Mihai Neagu, director companie: "Este unul dintre cele mai vechi, ca să nu le spunem bătrâne, branduri, practic, de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, când a fost o mare criză de cereale şi implicit de făină, americanii ne-au trimis undeva la 900 de vagoane de cereale şi atunci sunt şi primele datări, practic, ale brandului. În Constanţa, în Brăila şi în Timişoara erau cele trei fabrici mari." 

Reţeta originală este păstrată cu sfințenie pentru ca gustul să fie acela pe care îl ştim din copilărie. 

Andreea Filip

Nu cred în coincidențe, cum nu cred că am ajuns întâmplător în această meserie. Unele lucruri sunt predestinate și, orice ai face, se întâmplă. ...

eugenia brand gustare
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în ciorba falsă de burtă ca să aibă un gust deosebit. Ingredientul...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
De ce nu ar trebui să-ți faci patul imediat după ce te-ai trezit, dimineața
spotmedia.ro
Publicat 19.11.2024
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2024. Ce tradiții, obiceiuri și...
A1
Publicat 20.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului...
Redacţia.ro
Publicat 20.11.2024
Unde s-ar fi ascuns milionarul Dorel Tamaș, care a scăpat prin prescriere. El a...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024