EXCLUSIV. 75 de ani de la înființarea NATO. Cum arată Tratatul care stă la baza celei mai puternice alianțe militare din istorie
Alianţa care apără vieţile a 950 de milioane de oameni a aniversat 75 de ani de la înfiinţare. Şefii NATO şi miniştrii de Externe din cele 32 de state membre au marcat momentul cu o ceremonie la sediul din Bruxelles. În premieră, Tratatul de înfiinţare a fost adus în Europa, iar trimisul special Observator a filmat cadre exclusive cu documentul. Aniversarea vine într-un moment dificil, cu provocări crescute din partea Rusiei.
De Sonia Simionov la 04.04.2024, 22:04Ceremonia aniversară a avut loc în Agora, locul considerat inima sediului NATO, pentru că face legătura între toate aripile clădirii. Secretarul General Jens Stoltenberg şi-a făcut intrarea flancat de adjunctul său, Mircea Geoană şi miniştrii de Externe ai statelor membre.
- Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Astăzi sărbătorim cea de-a 75-a aniversare a celei mai puternice, mai durabile și mai de succes Alianțe din istorie. Două Războaie Mondiale, Războiul Rece și fiecare provocare cu care ne-am confruntat de atunci ne-au învățat că avem nevoie unii de alții. Am ajutat la răspândirea păcii, democraţiei şi prosperităţii în întreaga Europă.
Cel mai emoţionant moment al ceremoniei a fost prezentarea Tratatului NATO
Documentul, semnat pe 4 aprilie 1949, a ajuns pentru prima dată pe pământ european. A fost transportat de la Washington cu escortă armată. Va rămâne sub pază strictă la sediul Alianţei pentru încă 24 de ore. Doar câțiva jurnaliști din întreaga lume s-au apropiat de filele de istorie. Printre ei, a fost și echipa Observator.
- Sonia Simionov, reporter Observator: Acesta este tratatul care a creat cea mai mare și puternică alianță din lume. Are doar... câteva pagini. Prin el, primele 12 state membre NATO își asumau că se vor apăra, împreună, în cazul unui atac. După 75 de ani, Alianța Nord Atlantică are 32 de state membre, printre care și România care a aderat în urmă cu 20 de ani.
Pe lângă fanfara militară, aniversarea NATO a avut parte şi de un moment dulce - un tort tăiat chiar de şeful Alianţei. Rând pe rând au luat cuvântul miniştrii din statele care au aderat în ultimul sfert de secol.
- Luminița Odobescu, ministrul român de Externe: De-a lungul anilor, România a beneficiat de pe urma umbrelei de securitate furnizată de Alianţă. În schimb, am demonstrat angajament şi determinare ca un aliat responsabil şi activ, un veritabil furnizor de securitate care a contribuit la eforturile colective de securitate. La mulţi ani, NATO! La mulţi ani România în NATO!
De la invazia Ucrainei în 2022, România se află în prim-planul operaţiunilor prin care Alianţa livrează sprijin militar şi umanitar Kievului.
În ţara noastră sunt acum 9 baze militare, care funcţionează în strânsă legătură cu NATO
- Cristi Popovici, reporter Observator: În nord, la Oradea, avem HUMINT, Centrul de Excelenţă al Alianţei. Apoi, baza de la Câmpia Turzii, cu prezenţă SUA şi NATO, pentru misiuni de poliţie aeriană. La Sibiu, Comandamentul Multinaţional de Sud-Est, iar la Cincu - Grupul de luptă al NATO, condus de Franţa şi înfiinţat după invazia Rusiei în Ucraina. La Bucureşti avem un centru de comando pentru trupele NATO în România, iar în sudul ţării prezenţa NATO este completată de Brigada multinaţională de la Craiova, baza de la Deveselu, unde sunt elemente ale scutului antirachetă, la Feteşti încă o bază de poliţie aeriană şi Mihai Kogălniceanu, unde anul acesta a început construcţia unui adevărat oraş NATO, în care vor fi staţionaţi permanent 10.000 de soldaţi. În acest moment, în România sunt peste 5.500 de militari ai Alianţei, dintre care cel puțin 2.000 sunt americani. Grupul de Luptă NATO din România are în dotare 13 tancuri franceze Leclerc, sute de mașini blindate și lansatoare de rachete.
Ziua NATO a fost celebrată în România la Sibiu, unde Comandamentul Corpului Multinational Sud-Est si-a deschis pentru prima data portile pentru vizitatori, şi la Cincu, unde trei sute de militari români s-au antrenat cu aliaţii francezi, portughezi şi belgieni.
- Băjan Andrei, locotenent român: Exerciţliul s-a desfăşurat prin rezolvarea de situaţii tactice în teren, accentul s-a pus pe lupta în mediul urban.
La 75 de ani de la înfiinţare sa, cea mai mare ameninţare pentru NATO rămâne Rusia
Kremlinul a răspuns momentului aniversar de la Bruxelles în stil propriu, cu noi ameninţări. Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a transmis că dialogul NATO - Rusia a ajuns la un punct critic, iar cele două blocuri militare au alunecat până aproape de nivelul confruntării directe.