Klaus Iohannis, la 75 de ani de NATO: România este ferm dedicată procesului de permanentă adaptare al Alianţei
România este "ferm" dedicată procesului de permanentă adaptare al NATO, a subliniat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj postat pe platforma X.
"NATO, cea mai puternică şi importantă Alianţă de apărare din istorie, împlineşte 75 de ani. Relevanţa acesteia este cu atât mai mare, având în vedere actualul context dificil. România este ferm dedicată procesului de permanentă adaptare al NATO, astfel încât să devină mai puternică şi mai bine pregătită pentru viitor", a scris şeful statului.
Joi are loc, la sediul din Bruxelles, o ceremonie aniversară la care participă liderii NATO şi miniştrii de Externe aliaţi.
Iohannis vs Rutte la şefia NATO
- Ungaria îşi menţine veto-ul faţă de Rutte la şefia NATO. Şi Polonia pledează pentru un candidat din regiune....
- De cine ar putea fi susținut Klaus Iohannis în cursa pentru şefia NATO: "Ne place Mark Rutte, dar vom pleda pentru...
- Klaus Iohannis, după ce 28 din 32 de state NATO spun că îl susţin pe Mark Rutte: "Şansele mele sunt rezonabile"
Klaus Iohannis a anunțat pe 12 martie că va candida pentru şefia NATO și caută să atragă sprijin din partea țărilor care nu se simt confortabil fără o dezbatere detaliată în ceea ce privește viitorul secretar general al alianţei.
Potrivit unor surse citate de presa europeană, preşedintele României are sprijinul Ungariei şi Bulgariei, însă ar mai putea primi şi sprijinul celorlalte state din fostul bloc comunist. De asemenea, ar putea fi susţinut şi de Turcia, care este a doua forţă militară din Alianţă.
Premierul olandez Mark Rutte se bucură de susţinerea a circa 90% din membrii NATO pentru poziţia de secretar general, între care SUA, Franţa, Marea Britanie şi Germania, potrivit unor diplomaţi citaţi de o publicaţie poloneză. Totuşi, el se confruntă cu opoziţia Ungariei şi a preşedintelui român Klaus Iohannis, mai notează sursa citată.
La conferinţa de presă susţinută în pauza reuniunii miniştrilor de externe din statele membre NATO, şeful diplomaţiei ungare a declarat că Budapesta a susţinut întotdeauna întărirea aripii de est a alianţei şi speră că această direcţie se va reflecta şi în persoana următorului secretar general.
Potrivit Deutsche Welle nu este exclus ca premierul olandez să-şi piardă interesul pentru această funcţie şi să-şi dorească să devină şef al Consiliului Europei. Jurnaliştii de la Frankfurter Allgemaine Zeitung au tras concluzia că preşedintele României nu are nicio şansă să conducă NATO, iar apariţia lui în schemă nu face decât să complice lucrurile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰