EXPERIMENT OBSERVATOR. Până la ce temperatură rezistă organismul în mașină, fără AC, la temperaturi de peste 40 de grade
"Îl las doar 5 minute în maşină cât intru la magazin". Este decizia care poate ucide, la propriu. Anual, zeci de copii mor sufocaţi de cald după ce părinţii îi uită în autoturisme. În această perioadă, când temperaturile depăşesc 40 de grade Celsius, în interiorul unei maşini pot trece chiar de 60 de grade. Reporterii Observator au făcut un experiment împreună cu un cadru medical.
De Cristina Filip la 23.07.2022, 19:43Cristina Filip, reporter Observator: Dacă ați fi tentați să credeți că nu se poate întâmpla nimic dacă va lăsați animalul de companie sau copilul în mașină cât sunteți la cumpărături, ei bine, trebuie să şțiţi că riscurile sunt foarte mari. Pentru că acest experiment să se desfăşoare în condiţîi de siguranţă avem alături de noi un asistent medical pe ambulanţă.
Imediat după ce am oprit aerul condiţionat şi am închis toate geamurile, au apărut primele semnale de alarmă.
Daniel Moldoveanu, asistent medical ambulanță: Când a apărut deshidratarea vor apărea și celelalte semnale cum ar fi tegumente reci, transpirația.
A fost nevoie doar de câteva minute că organismul să înceapă să cedeze.
- Un băieţel de doar 3 ani a murit tragic, după ce părinţii l-au uitat în maşină timp de 8 ore, în faţa unei...
- Gemeni de 1 an și 3 luni, blocaţi într-un autoturism din Focşani, după ce tatăl a uitat cheile în portbagaj
- Un tată s-a sinucis după ce a realizat că şi-a uitat fiul de 18 luni timp de 3 ore, în maşină. Băieţelul,...
Daniel Moldoveanu, asistent medical ambulanță: Vezi, exact ce ziceam de transpiraţia excesivă şi mecanismele de termoreglare, acum organismul încearcă să regleze temperatura asta să o aducă la 36,5 dar oricum îi e imposibil.
Reporter: Cât crezi că vom rezistă?
Daniel Moldoveanu, asistent medical ambulanță: Nu dau mai mult de 10 minute.
Cam cât o fugă până la magazin. Doar că în interiorul unei maşini lăsate în soare simţi că te sufoci.
Cristina Filip: Au trecut 10 minute şi 10 secunde, în maşină 61,3 grade şi temperatura corpului, peste 38.
În mai puţin de un sfert de oră, organismul ajunge la limită.
Cristina Filip: Suntem la 15 minute și 44 de secunde. Un termometru subaxial ne arătă un H adică este o temperatură de peste 42 de grade Celsius.
Daniel Moldoveanu, asistent medical ambulanță: O temperatură critică pentru organismul uman şi la 42 de grade intervine stopul cardio respirator şi probabil şi decesul.
Acesta a fost momentul în care am hotărât să încheiem experimentul.
Cristina Filip, reporter Observator: Puțin peste 17 minute am rezistat, un termometru ne arătă că sunt peste 70 de grade acolo iar un termometru subaxial ne arată că am depășit deja nivelul maxim. Dacă acum a fost doar un experiment, există situaţii reale asemănătoare, care se termină tragic.
Decizia care poate duce la o tragedie
Daniel Moldoveanu, asistent medical ambulanță: Se întâmplă des astfel de cazuri de oameni care și lasă copiii în mașină crezând că dacă vor merge 4 - 5 minute la magazin şi îi vor lasă cu geamul întredeschis nu se va întâmplă nimic, dar e foarte periculos. Persoanele peste 65 de ani, copiii sub 4 ani, persoanele care suferă de boli cardiovasculare, că sunt în tratament cu antihipertensive, cu antipsihotice la fel e un grad de risc foarte mare supunerea la căldură.
La finalul lunii trecute, un copil de un an din Vaslui a rămas blocat în maşina încinsă după ce sistemul de închidere a uşilor s-a defectat. Doar intervenţia rapidă a pompierilor i-a salvat viaţa. În România, cel mai negru an a fost 2018. Atunci, 52 de copii au murit sufocaţi în autoturismele lăsate la soare. Iar de la începutul acestei veri, Statele Unite au raportat deja 12 decese.