Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video România, sufocată de caniculă. Camera cu termoviziune arată adevărată faţă a "infernului": clădiri şi autobuze ce par că ard

România se sufocă. Ţara întreagă a fost cuprinsă de coduri galbene şi portocalii de caniculă, iar temperaturile au devenit de-a dreptul apăsătoare la amiază. Peste 40 de grade Celsius în mai multe zone. Zile infernal de fierbinţi ne aşteaptă şi în weekend.

de Cristina Oprea

la 22.07.2022 , 19:37

A fost o zi de foc azi în toată ţara. La amiază, temperatura resimţită depăşea 40 de grade în aproape toate regiunile. În total, zece judeţe au fost colorate în portocaliu de codul de caniculă. Un aer sufocant, de-a dreptul apăsător. În Satu-Mare a fost ca-n Sahara. Cine a avut treabă în oraş, a simţit că se plimbă printr-un cuptor. Temperatura a depăşit 42 de grade, iar soarele săgeta puternic.

În prima zi de weekend în vestul şi în sud-vestul ţării unde termometrele ar putea să indice chiar şi 42 de grade la umbră

Fântânile arteziene din centrul oraşului au fost oaza de răcoare din mijlocul deşertului. Copiii s-au distrat la ţâşnitori, şi-au dat hainele jos şi au alergat în voie. Cu soarele de-o suliţă deasupra capului, câţiva muncitori abia dau la lopată în căldura teribilă. Între două roabe de pământ, îşi trag sufletul şi mai beau o gură cu apă.

Vezi și

Noroc cu nişte porţi cu vapori cu apă. Aşteptarea autobuzului în staţie devine mai uşor de suportat. Fără aer condiţionat, n-ai ce căuta în maşină pe o asemenea vreme. În oraş, a fost instalat un cort de prim ajutor în care voluntarii n-au avut timp de pauză. "Sperăm să nu avem foarte multe incidente. Invităm pe toată lumea să rămână acasă când este foarte, foarte cald", a declarat Rodica Burlan, Crucea Roşie.

Sudul ţării a clocotit şi el. Ce nu putem vedea cu ochiul liber, ne arată o cameră care simulează o cameră cu termoviziune. Sunt 35 de grade la umbră, iar aerul este irespirabil. Acolo unde nu avem nici suficiente spaţii verzi, corpul nostru abia face faţă caniculei. Peste tot, o mare de roşu. Aparatul indică o căldură năucitoare - clădiri, autobuze sau şosea ard la propriu.

Mulţi au fugit de căldură din case şi s-au răcorit cu o îngheţată şi o băutură cu gheaţă. Iar căldura extremă nu se lasă dusă prea uşor. Canicula se va intensifica în zilele următoare. Codul portocaliu de arşiţă se va menţine în prima zi de weekend în vestul şi în sud-vestul ţării unde termometrele ar putea să indice chiar şi 42 de grade la umbră. Duminică, regiunile din jumătatea de nord scapă de vremea extrem de caldă şi chiar vor avea parte şi de furtuni de vară, dar în sud, vor fi în continuare maxime de peste 38 de grade Celsius şi nopţi tropicale. Situaţia nu se va îmbunătăţi nici în ultima săptămână a lunii lui Cuptor. Aşa cum puteam vedea, temperaturile vor fi în continuare extrem de ridicate până la finalul lunii, iar seceta se va accentua.

Cristina Oprea Like

La 37 de ani, are deja mai mult de 15 ani de când lucrează în presă. A început la Gazeta de Sud. A făcut marketing şi comunicare în mass media, CSR, vânzări sau voluntariat în campanii umanitare. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Vremea » România, sufocată de caniculă. Camera cu termoviziune arată adevărată faţă a "infernului": clădiri şi autobuze ce par că ard