Horia Roman Patapievici, despre războiul Rusia - Ucraina: "Noi nu avem reprezentarea caselor distruse, a oamenilor ucişi, a membrelor sfârtecate"
Războiul din Ucraina continuă să facă numeroase victime, iar specialiştii trag un semnal de alarmă în legătură cu posibilitatea ca acest conflict să escaladeze, Horia Roman Patapievici fiind unul dintre cei care susţin că "trăim timpuri primejdioase".
De Marius Pancu la 23.03.2023, 13:24- Horia Roman Patapievici ne-a vorbit despre războiul din Ucraina şi tot ce presupune acesta.
Reprezentanţii organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului susţin că, oficial, circa 7.200 de civili şi-au pierdut viaţa de la izbucnirea războiului din Ucraina, respectiv de la începutul anului trecut, iar aproape 12.000 de civili au fost răniţi. Totuşi, numărul real al victimelor ar fi, de fapt, mult mai mare, la care am putea adăuga şi cele poate câteva milioane de persoane care au părăsit Ucraina, din cauza invaziei ruse.
În ciuda uzurii acumulate de cele două armate, care sunt în război Rusia-Ucraina de mai bine de un an, încă există specialişti care se tem că acest conflict ar putea să escaladez.
Declaraţiile făcute de Horia Roman Patapievici la Podcasturile Observator, cu privire la război:
"- Trăim timpuri primejdioase. Suntem foarte aproape de o alunecare ireversibilă într-un conflict care va fi devastator. Noi suntem exact ca pe vremea în care Erich Maria Remarque a scris "Nimic nou pe frontul de vest". Ne-am obişnuit cu faptul că există război şi, când citim dimineaţa, ne mai informăm ce s-a întâmplat. Noi nu avem reprezentarea caselor distruse, a oamenilor ucişi, a membrelor sfârtecate, a rănilor, a mutilărilor şi toate astea care se întâmplă pe bandă rulantă. În fiecare zi mor zeci de oameni. Este înspăimântător.
- Cum ar arăta România în viziunea ideală a lui Vladimir Putin? Unde şi-ar găsi locul? România nu e în NATO, România nu e în Uniunea Europeană, România este, în cel mai bun caz, tampon. În cel mai rău caz, pentru ei, tampon, în cel mai bun caz, pentru ei, zonă de influenţă cum fusese finlandizarea României, ca să folosesc acest termen din istoria secolului XX. Deci România este în zona rusească, nu este în zona occidentală.
- Cum şi-a înţeles România rolul în războiul acesta? Cum şi-a jucat cartea? Nu atât de limpede şi cu eleganţa, pe care o admir, şi cu netezime, ca Polonia, dar n-a jucat o carte rea. Din punctul de vedere al societăţii, societatea s-a comportat admirabil de bine în primele zile, sau în primele săptămâni, nu în primele zile, şi a durat lucrul acesta. La Gara de Nord cum îi aşteptau oamenii pe refugiaţi aici, în Bucureşti, cum s-au organizat, cum s-au dus, cum au donat pentru zona din nord, atitudinea faţă de cei care sunt aici, refugiaţi. Toate astea îmi arată o faţă a poporului meu care îmi place.
- Vladimir Putin se postulează pe el însuşi ca un apărător al creştinismului, motiv pentru care ar fi şi generat invazia din Ucraina. Cum pică asta? Păi, pică ca nuca în perete. E ca şi când aş spune că sunt un baschetbalist la fel de bun ca ... şi spuneţi un nume de baschetbalist celebru. În afară de Michael Jordan nu ştiu pe nimeni, probabil sunt unii mai actuali. Michael Jordan să fie. Cum ar fi chestia asta? Adică nu e suficient să afirmi, ca să fi. Dar de ce foloseşte argumentul acesta? Pentru că este un argument care prinde bine în raport cu stereotipurile de deligitimare ale Occidentului. Occident care este identificat cu agenda LGBT, cu decadenţa, cu hedonismul, cu decreştinarea sau chiar cu poziţia anti-creştină.
- În Rusia există o dinamică care deformează şi, în cele din urmă, întoarce împotriva ei democraţia sau liberalismul. Asta vedem în mai multe din etapele istoriei, dar asta nu înseamnă că există incompatibilitate între ruşi şi liberalism ori democraţie ori cultura occidentală, cum vrea el să prezinte. Rusia modernă este o Rusie, ca şi România modernă, de cultură occidentală. Adică, cum am putea să gândim marea cultură rusă în afara cadrelor culturii occidentale? Este o contribuţie la cultura occidentală şi nu la cultura asiatică. Sunt tipare occidentale. Este o pură aberaţie ideea că Rusia este o ţară nonoccidentală."
În curând, pe observatornews.ro, podcastul integral cu Horia Roman Patapievici.