Ionela şi Marius Cozmiuc, familia de campioni din fruntea lotului României. Tricolorul, purtat cu mândrie de cei doi soţi: o premieră în istoria Jocurilor Olimpice
Festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice, plină de surprize. Pentru prima dată în istoria olimpiadei, ceremonia nu are loc pe un stadion, ci pe Sena. Şi tot pentru prima dată în istorie, un lot olimpic va fi condus de doi sportivi soţ şi soţie. Este vorba despre lotul României.
De Redactia Observator la 26.07.2024, 20:06Ea este Ionela Cozmiuc. El este Marius Cozmiuc. Ea e triplă campioană mondială. El, campion mondial şi vicecampion olimpic la Tokyo.
Familia de campioni, la JO de la Paris
"Canotajul ne-a adus împreună. Marius făcea deja de aproape doi ani canotaj când am ajuns şi eu la clubul sportiv Orşova, selecţionată de domul Maliş Cristian. Acolo ne-am întâlnit. Totul a început aşa, ca o prietenie frumoasă, şi din 2009 suntem de nedespărţit", povesteşte Ionela Cozmiuc, canotoare.
Împreună au adunat 19 medalii la marile competiții de canotaj. Au ridicat tricolorul pe cele mai importante podiumuri ale lumii. Iar acum, la Jocurile Olimpice de la Paris, vor purta chiar ei drapelul României la ceremonia de deschidere.
- Ebru Bolat, prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice. Părinţii ei şi-au...
- "Sunt mândră că sunt româncă". S-au născut în Kenya, dar vor reprezenta România la Jocurile Olimpice şi au...
- Naționala de polo a României speră la o performanță istorică la JO, după o calificare miraculoasă: "Normal...
"Bineînţeles că emoţiile vor fi mari. Până la urmă, ne reprezentăm ţara şi cred că aceste emoţii ne vor încărca pozitiv pentru competiţia ce va urma după deschiderea Jocurilor Olimpice", spune Ionela Cozmiuc, canotoare.
"A fost ca o surpriză pentru noi pentru că nu ne-am gândit la aşa ceva, nu ne aşteptam. Când am fost chemaţi la Comitetul Olimpic am fost chemaţi pentru altceva, pentru a face o poză pentru o revistă, însă acolo ne-au surprins şi făcut foarte fericiţi cu această veste", adaugă Marius Cozmiuc, canotor.
Cum au primit familiile lor vestea
Vestea a ajuns repede şi la ei acasă în Suceava, supranumit judeţul campionilor. 20 dintre membrii lotului de canotaj s-au născut aici. Nu e greu să îţi dai seama de unde au plecat toţi. Casele părinteşti au drapel arborat în curte şi mini muzeu de medalii, în sufragerie.
"Soţul stătea pe telefon, noi trebuia să plecăm undeva, şi dintr-o dată îl văd plângand. Zic, ce ai păţit? Marius cu Ionela sunt port-drapel, duc drapelul la Paris", povesteşte Mariana Cozmiuc, mama lui Marius. "Port-drapel e mai ceva ca o medalie. Şi mai ales, soţ-soţie. E o bucurie foarte mare", adaugă tatăl lui Marius.
E un moment pe care abia aşteaptă să îl vadă în direct, la televizor. Altfel, mama lui Marius nu s-a putut uita niciodată la competiţii în care concura băiatul. "Mai bine mă uit la reluare decât aşa, în direct. Deci la reluare pe urmă mă uit liniştită, dar în direct emoţiile sunt prea mari", adaugă Mariana Cozmiuc, mama lui Marius.
"Trag odată cu ei de vâsle, în faţa televizorului, şi mă mai duc şi pe lângă. Este unic ceea ce se trăieşte, ce trăieşte un părinte, nu ştiu, ceea ce simt eu e ceva ce nu se poate spune în cuvinte", spune Maria Doina Lehaci, mama Ionelei. Mama Ionelei s-a pregătit deja pentru cele mai mari emoţii în faţa televizorului. "Turnul Eiffel acum l-am cumpărat şi am pus steagul ca aici să ajungă echipa României, în vârf, să fie cea mai bună", adaugă Maria Doina Lehaci, mama Ionelei.
Casa e plină de medalii şi diplome
Casa e plină de medaliile şi diplomele copiilor. Iar inima ei, plină de bucurie şi de mândrie. "A fost o fată muncitoare. Cred că asta a şi determinat-o să nu mai vină acasă. Pentru că o puneam la treabă, aveam de făcut fân şi aveam animale şi o puneam la treabă. O mulţumire aşa sufletească şi mă gândesc, un copil dintr-un sat aşa mai îndepărtat al României a reuşit aşa o performanţă. Câteodată nici nu îmi vine să cred că e copilul meu", mai spune Maria Doina Lehaci, mama Ionelei.
Nu numai fata şi ginerele sunt la Paris. Din delegaţia României face parte şi băiatul, Florin, fratele mai mic al Ionelei. "Am văzut că ea câştigă foarte multe medalii şi am zis că vreau şi eu să fac chestia asta. Puterea exemplului. Exact. De la ea am învăţat să fiu foarte perseverent, să am răbdare şi să cred în mine", spune Florin Lehaci, fratele Ionelei.
"A câştigat medalie de aur şi băiatul era mic şi îi zicea, Livioara ia şi una de bronz să văd cum îi. Că avea doar de aur. Şi după aia a plecat şi el, s-a dus şi el", adaugă Vasile Lehaci, tatăl Ionelei. Aproape jumătate din delegaţia României e formată din canotori. Sunt 45 - cea mai numeroasă dintre toate ţările, la Jocurile Olimpice de la Paris.