Marele obiectiv al Rusiei în Ucraina. Vladimir Putin mai are o lună la dispoziție să îl atingă
Ruşii şi-au retras trupele din partea de nord a Ucrainei, inclusiv de lângă Kiev. Dar scopul nu ar fi fost niciodată cucerirea Capitalei. Kremlinul vrea să ocupe partea de sud-est, pentru accesul la mare şi pentru lipirea Crimeei. Şi vor să facă asta repede, până pe 9 Mai, când sărbătoresc Ziua Victoriei.
De Sonia Simionov la 05.04.2022, 20:02Pentru a înţelege evoluţia războiului trebuie să privim conologic acţiunile Rusiei. Înainte şi după data de 24 februarie 2022. În 2014, Rusia anexa, tot prin atacuri armate, Crimeea şi o parte din regiunea Donbass. Republicile Doneţk şi Lugansk.
Pe data de 24 februarie, ruşii au început războiul în Ucraina exact din locurile pe care le ocupau deja, ilegal. Şi, cu fiecare zi, au creat o fâşie ofensivă simultan înspre Odessa, pe malul mării, şi înspre Kiev, pe lângă graniţa lor, spre Belarus.
În aproape o lună şi jumătate de război, rușii nu au cucerit prea mult teritoriu din Ucraina
Dacă ne raportăm la ziua de azi, ruşii au ocupat o mică parte din Herson, o zonă din Melitopol şi o bucată din oraşul Berdiansk. În rest, se dau lupte. Pe zone mult mai mici decât zilele trecute. Trupele ruseşti s-au retras din Nord, din Cernihiv şi oraşele apropiate şi de lângă Kiev. Aici, unele localităţi au fost ocupate, dar recucerite de ucraineni. Lupte, efective, se dau pe porţiunea de la est la sud. Din Harkov spre Mariupol şi până la Herson.
Scopul ruşilor ar fi să anexeze oraşele de lângă graniţele lor. Regiunea Sumi, Harkov, tot Donbassul, toată zona de sud est - până în Herson. Şi, bineînţeles, accesul spre Crimeea. Dacă ruşii ar reuşi să ocupe aceste zone, ne putem aştepta la noi republici separatiste pe teritoriul Ucrainei, locuri unde s-ar face referendumuri în vederea unei viitoare alipiri de Rusia. Exact pe modelul Doneţk, Lugansk şi Crimeea.