Mircea Geoană a explicat ce înseamnă transformarea profundă a NATO în Flancul Estic. România, protejată cum nu a fost niciodată în istorie
Summit-ul NATO de la Madrid va aduce transformări profunde asupra modului în care se va face apărare și descurajare pe Flancul Estic, a explicat Mircea Geoană, secretar general adjunct al Alianței, într-un interviu cu reporterul Observator Bianca Iacob. În contextul războiului din Ucraina, România, Polonia și țările baltice sunt statele-cheie în care se vor concentra eforturile experților în securitate - o schimbare fundamentală a conceptului strategic, concept ce va fi modernizat și adaptat la cerințele și provocările prezentului. Concret, Flancul Estic va fi protejat de o forță de reacție rapidă ce va ajunge la circa 300.000 de militari, la care se adaugă elemente de cyber-securitate, poliție și apărare aeriană, o nouă arhitectură de apărare anti-rachetă și o schimbare radicală a modului în care se va face planificare militară.
De Bianca Iacob la 29.06.2022, 00:18Bianca Iacob, reporter Observator: România cere, la acest Summit, un Flanc Estic solid pe termen lung? Pe ce se va baza această strategie de apărare pe Flancul Estic?
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: Liderii noștri vor decide mâine o transformare profundă a modului în care facem apărare și descurajare pe Flancul Estic. Situația din Marea Neagră este complexă, iar România este o ancoră strategică pentru NATO. Deci vom vedea forțe suplimentare, echipamente suplimentare, mai multe exerciții, mai multe active NATO și terestru și aerian și naval, vom vedea cyber, elemente din spațiul extra-terestru, deci o robustețe fără precedent a prezenței NATO în România și pe Flancul Estic.
Bianca Iacob, reporter Observator: Știm cam cât de repede s-ar putea întâmpla aceste lucruri, după ce vor fi adoptate deciziile de la Summit?
- Summit istoric al NATO la Madrid. Ce decizii pregătesc liderii alianței în timpul celei mai mari crize de...
- Moment crucial: NATO pregătește decizii majore pentru România. Ce înseamnă cea mai importantă reașezare...
- Mircea Geoană, al doilea om din NATO, anunţ crucial: "Aşteptăm veşti istorice pentru România, la Summitul de la...
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: Decizia de la Summit este începutul unui proces. Anticipăm ca mâine liderii Alianței să facă anunțuri suplimentare cu privire la forțe suplimentare pentru țările din Est. Unele vor fi făcute în cadrul grupurilor de luptă deja decise și care vor fi crescute în volum și calitate, alții vor face anunțuri în plan bilateral. Deci mâine cred că vom avea un set de vești foarte bune pentru România și, în plus, față de asta, recunoașterea în conceptul strategic a importanței Mării Negre, este un lucru important, pentru că fixarea acestui concept în ceea ce va face NATO în următorii 10 ani reprezintă o garanție a faptului că vom fi întotdeauna vigilenți și pregătiți să facem față oricăror pericole în zona Mării Negre.
Bianca Iacob, reporter Observator: Deci ne putem aștepta la mai multe trupe, grupuri, în România, care să înceapă în viitorul apropiat exerciții și misiuni. Sunt informații că se vrea construirea unor depozite de echipamente și tehnică militară?
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: Încă o dată, este o transformare profundă a modului în care apărăm țările de pe Flancul Estic. E o schimbare profundă, e o transformare pe care nu a văzut-o NATO de la Căderea Zidului Berlinului. Și atunci vom avea tot ce înseamnă apărare de ultimă generație în Flancul Estic, inclusiv România: spuneați de echipamente prepoziționate, stocuri de materiale, stocuri de muniție, stocuri de combustibil, elemente de cyber, elemente de operațiuni multi-domeniu și evident prezență fizică mai numeroasă. Franța va conduce un grup de luptă care va deveni mai voluminos. [...] România și Polonia sunt cele două țări de masă critică foarte mare în regiune și în mod evident și răspunsul nostru va fi pe măsura importanței strategice a României în zona Mării Negre și evident a Poloniei și a țărilor baltice în zona Mării Baltice.
NATO va transforma fundamental modul în care apără România și tot Flancul Estic
Bianca Iacob, reporter Observator: România joacă un rol important strategic și de va discuta prima dată despre strategia la Marea Neagră. Ce presupune exact?
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: Există o corelație directă între documentele NATO. Conceptul strategic este un abstract, este, dacă vreți, o busolă strategică pentru următorii zece ani de zile - și acolo vorbim și despre Marea Neagră, de cyber, de noi tehnologii, de ascensiunea Chinei, de pericolul rusesc, deci acolo avem, dacă vreți, ghidajul strategic al Alianței. Apoi, în cascadă, urmează deciziile de implementare. Militarii noștri fac planuri de o nouă generație pentru apărare și descurajare în zona noastră, este o schimbare radicală a modului în care facem planificare militară, o nouă arhitectură de sistem de apărare anti-rachetă și balistic, este foarte important, de la poliție aeriană la apărare aeriană, de la exerciții făcute cu o anumită frecvență la o intensitate mult mai mare a exercițiilor; o altă structură de forțe, o altă modalitate de a face comandă și control, toate aceste prezențe pe Flancul Estic, ranforsate, vor fi sub coordonarea comandantului suprem aliat al NATO. Ceea ce vă spun pare puțin abstract, dar reprezintă o transformare fără precedent a securității noastre, România este protejată cum nu a fost niciodată în istorie, iar ce fac liderii noștri la Madrid este ceva istoric.
Bianca Iacob, reporter Observator: Se trece de la planuri naționale la planuri de apărare regională. Despre ce vorbim mai exact?
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: Tot ce înseamnă filozofie de apărare și descurajare pe tot teritoriul NATO, un miliard de oameni, 30 de țări, sperăm în curând 32, fiecare dintre regiunile și subregiunile noastre au planuri de apărare distincte, pentru că ele sub distincte și specifice ca geografie și ca densitate strategică. Această schimbare este foarte importantă, vom avea, așa cum a anunțat secretarul general, și forțe de reacție rapide predesemnate în țările din NATO pentru Flancul Estic, de la 40.000 acum la peste 300.000, avem practic o filozofie de apărare și descurajare complet modificată, cea mai modernă, de ultimă generație, și care va fi o garanție supremă a securității tuturor aliaților, inclusiv pentru România.