Video Moment crucial: NATO pregătește decizii majore pentru România. Ce înseamnă cea mai importantă reașezare strategică din ultimele decenii
NATO este pregătită pentru cea mai importantă reașezare strategică din ultimele decenii, la Summitul care se va desfăşura la Madrid în perioada 28 - 30 iunie. Potrivit surselor Observator, următoarele decizii vor transforma Alianța pentru cel puțin 10 ani, în contextul războiului din Ucraina. Se pregătește un nou concept strategic, care este încă în negociere, o declarație politică, precum și decizii pentru consolidarea capacității de descurajare și apărare. De asemenea, NATO va intensifica parteneriatele actuale, cu sprijin pentru partenerii vulnerabili. În acest context, România joacă un rol extrem de important, fiind țară NATO aflată la mică distanță de forțele armate ruse ce luptă pe teritoriul ucrainean.
Ce înseamnă pentru România reașezarea strategică a NATO:
- Există posibilitatea transformării grupului de lupta în brigadă, ceea ce înseamnă creșterea numărului de militari până la 4.000;
- Se vor crea forțe de întărire (reinforcements), alocate fiecărui grup de luptă. Se va stabili clar care sunt forțele ce pot interveni în cazul unui atac;
- Va fi o repoziționare de echipament și muniție pe Flancul Estic, pentru că este greu transferul de muniție în caz de conflict. De asemenea, vor exista modificări la structura de comandă din zona de est.
- Mircea Geoană, al doilea om din NATO, anunţ crucial: "Aşteptăm veşti istorice pentru România, la Summitul de la...
- Război Rusia - Ucraina, ziua 121 LIVE TEXT. Ucrainenii se retrag din Severodoneţk. Ruşii au cucerit un oraş din...
- Serghei Lavrov susține că UE și NATO formează o "coaliție” pentru a lupta împotriva Rusiei
- Vor fi făcute planuri regionale de apărare, care trebuie să fie operaționale până la final de 2023;
- Se ia în calcul creșterea capacității de apărare aeriană, prin sisteme de senzori și poliție aeriană;
Mircea Geoană: Aşteptăm veşti istorice pentru România
"Aşteptăm veşti istorice pentru România, la Summitul de la Madrid de săptămâna viitoare", a confirmat și secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană, vineri, la Cluj, la dezbaterea cu tema "Rolul NATO şi al Uniunii Europene în modernizarea României" organizată de către UBB şi Institutul Aspen România. Astfel, țara noastră va avea acelaşi nivel de securitate ca al membrilor Alianţei din Vestul Europei.
"Pentru România, integrarea în NATO se încheie abia în 2022. Am intrat în 2004, dar, din punct de vedere militar şi de securitate, România va avea, datorită faptului că Rusia este u actor imprevizibil şi agresiv, aceeaşi calitate a securităţii naţionale cum o are Germania sau Belgia. Nu e niciun fel de diferenţă între ceea ce are NATO pe flancul estic şi ceea ce are deja NATO în Europa de Vest. Este o schimbare fundamentală. Săptămâna viitoare mergem la Madrid, la summitul NATO, şi aşteptăm veşti istorice pentru România", a explicat Mircea Geoană la dezbaterea de la Cluj-Napoca.
Secretarul general adjunct al NATO: Asistăm la una dintre cele mai mari transformări a societăţii umane din istoria speciei noastre
"Niciodată nu am avut atât de mulţi factori cumulativi, structurali. Avem o anumită criză a democraţiei şi a modelului capitalist pe care Europa, pentru cinci secole, şi inclusiv România, poate nu tot timpul la fel de organic, dar cine a fost parte din această într-un fel dominaţie a Europei în planul ideilor şi a valorilor; democraţia s-a născut aici, ideile de capitalism modern s-au născut aici şi în cadrul lumii democratice occidentale există în acest moment o mare conversaţie cu privire la nevoia de a ne reîmprospăta democraţia, pentru că este un proiect care nu este static, este foarte dinamic, şi ca în orice altceva în care nu investeşti energie, dragoste şi atenţie, riscă să rămână în spatele aşteptărilor opiniei noastre publice. În domeniul economic, pe lângă marea revoluţie tehnologică, avem o conversaţie puternică cu privire la tipul de capitalism sau tipurile de capitalism, pentru că nu e unul singur, pentru că şi modelul economic trebuie regândit", a mai spus Geoană, potrivit news.ro.
UBB şi Institutul Aspen România au organizat vineri dezbaterea cu tema "Rolul NATO şi al Uniunii Europene în modernizarea României", eveniment la care au participat secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană şi rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
Anterior, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a precizat că la summitul NATO de săptămâna viitoare vor fi luate o serie de decizii importante pe cinci capitole cheie, printre care se numără aprobarea noului Concept Strategic, consolidarea prezenţei militare şi sprijinul pentru Ucraina. El a adăugat că acest Concept Strategic este "planul cardinal" pentru viitorul Alianţei şi "va stabili poziţia noastră comună faţă de Rusia, provocările emergente şi China, precum şi asocierea noastră cu UE, care a atins niveluri fără precedent".
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să participe, prin videoconferinţă, la Summitul NATO prevăzut la Madrid în perioada 28 - 30 iunie, a anunţat miercuri ministrul spaniol al Apărării José Manuel Albares.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰