Ne pândește o catastrofă la Piața Unirii. Planșeul e aproape de colaps și riscă să pice cu tot cu mașinile de la suprafață
Avem primele imagini de sub planşeul de la Piaţa Unirii. Perspectiva dezastrului ce ar putea avea loc în cazul unei surpări se vede cel mai bine în subteran. Planşeul şi pasajul rutier sunt încadrate în clase maxime de risc. Asta înseamnă că în unele locuri pot ceda oricând doar sub greutatea traficului de la suprafaţă. Lucrările de consolidare ar trebui să înceapă urgent, altfel ne pândeşte o catastrofă, atrag atenţia experţii.
De Andreea Milea la 19.09.2024, 19:33Intrăm sub planşeul Unirii şi de la prima privire descoperim că porţiunea lungă de 360 de metri, ce este străbătută zilnic de apă, abia mai susţine Piaţa Unirii. Sunt semne care arată că planşeul nu mai suportă mult timp traficul de la suprafaţă. Armăturile sunt corodate de infiltraţii şi deformate iar unii piloni de susţinere au crăpat.
"O structură nu trebuie să ajungă aşa. Foarte multe din aceste elemente sunt întrerupte brusc, există armături afară, altele ca urmare a degradării au armături extrem de corodate. Am recomandat varianta înlocuirii totale", a declarat Ionuţ Radu Răcănel, conferenţiar Universitatea de Construcţii Bucureşti.
Aici se termină planşeul, fix în peretele pasajului rutier. Pe aici Dâmboviţa este dirijată pe sub pasajul Unirii, şi deasupra metroul. Pentru a începe şantierul de consolidare, primarul Sectorului 4 aşteaptă semnătura lui Nicuşor Dan.
"Este o urgenţă a oraşului. Nu putem aştepta să vedem ce se întâmplă şi când se întâmplă. O eventuală prăbuşire a pasajului nu poate fi asumată de nimeni. Ne interesează doar să facem cât mai repede această lucrare pentru că se pot întâmpla nenorociri", a declarat Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4.
- Începe reconstrucţia Planşeului Unirii. Mega-structura de beton riscă să se prăbuşească. Cât costă...
- ANIMAŢIE. Noile camere de pe autostrăzi vor avea recunoaştere facială şi a numărului de înmatriculare. "Îţi...
- România ar putea avea un nou pod peste Dunăre, între Giurgiu şi Ruse. 7 milioane de euro costă doar...
Nicușor Dan spune însă că documentele depuse nu arată o urgenţă la planșeul Unirii
"Dumnealor cer să emitem o autorizaţie în regim de urgentă și legea spune că autorizațiile în regim de urgentă se emit doar dacă expertul spune că e pericol public. Nu există asta în expertiză. În momentul de faţă nu există o autorizaţie. Dacă expertul vine cu o expertiză care zice aici, aici și aici e pericol public pentru punctele alea o să dăm autorizaţie în regim de urgenţă", a declarat Nicuşor Dan, primarul Capitalei.
Prefectul Capitalei va convoca săptămâna viitoare Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă pentru a grăbi emiterea autorizaţiei. Consolidarea planşeului şi a pasajului rutier va dura 2 ani şi va costa peste 1 miliard de lei.