Povestea de succes a unei familii din China, care a venit cu 10.000 de dolari în România. În 1993 vindeau "chiloţei cu 2.000 de lei"
Chinezii au fost primii care au migrat masiv spre România, la finalul anilor '90. Au construit case când românii au plecat în Vest, au făcut comerţ şi au trimis, o vreme, toţi banii acasă. Apoi s-au mutat cu totul aici şi şi-au deschis afaceri.
De Denisa Morariu-Tamaş la 07.07.2023, 18:26Pe aceeași stradă din Dobroiești, locuiesc zeci de familii din același oraș din China. Toţi sunt prieteni sau rude. "Noi avem cele mai multe, 30 de persoane din familia mea sunt aici în România, face afacere", a declarat Yan Yan Zhou, o tânără antreprenoare din China. Povestea lor a început în anii '90, când România a devenit pentru chinezi o piaţă bună de desfacere. Așa a hotărât familia Zhou să vină în România. Au împrumutat 10.000 de dolari de la bancă și în 1993, tata a sosit la București să vândă... chinezării. Un an mai târziu, îl urma și mama. "Prima zi a venit, a doua zi merge la piața, oamenii învățat pe ea nu trebuie să zice nimic, doar 2000 (n.r. de lei), și ea când a fost acolo "2000, 2000", a vândut chiloței", a declarat Yan Yan Zhou.
Și-au deschis un magazin în complexul Europa și făceau comerț direct cu China. Dar odată cu criza din 2008, familia Zhou a pierdut tot. A fost o lovitură puternică pentru întreaga comunitate. Ca să supravieţuiască, a deschis aici o agenţie de turism pentru oamenii de afaceri din China. Apoi, a dezvoltat un lanț de magazine și restaurante cu specific chinez. A luat cuțitul și tigaia și și-a amintit tot ce o învățase bunica din China.
13.000 de afaceri cu capital chinezesc în România
În cei aproape 20 de ani care au trecut de la aceste imagini, chinezii și-au câștigat un statut important pe piața de afaceri de la noi. Azi, în România sunt 13.000 de firme cu capital chinezesc, în valoare de aproape un miliard și jumătate de lei. De la fabrici de piese auto sau de cărămizi, până la companii de top.
Pentru chinezi, România a fost vestul visat, așa cum este acum și pentru srilankezi sau nepalezi. Sute de mii de asiatici au venit în ultimii ani aici. Așa cum românii se chemau unii pe alții spre vest, așa se cheamă astăzi muncitorii din est la noi. Pentru unii va fi temporar. Pentru alții va începe astfel, dar se va transforma în definitiv.