Radiografia lui Ion I.C. Brătianu după atentat, declarată tezaur naţional, după ce a fost găsită întâmplător. "Este unicat"
Ne întoarcem în timp mai bine de o sută de ani în vremea primilor Brătieni şi a unei poveşti de film de epocă! Radiografia făcută lui Ion I.C. Brătianu, premier al României, după un atentat, a fost declarată obiect de tezaur naţional. Uitată într-un cufăr, din 1909 până acum, această piesă unicat a fost descoperită de un moştenitor al Brătienilor.
De Cristi Popovici la 12.02.2024, 19:49- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Considerat unul din cei mai importanţi creatori ai României mari, Ion I.C. Brătianu, sau Ionel Brătianu, a fost primul fiu al celui care a contribuit decisiv la formarea României moderne, Ion C. Brătianu.
Ion Brătianu, împuşcat cu un revolver de 9,5 lei
Cristi Popovici, reporter Observator: Istoria spune ca la 8 decembrie 1909, premierul Ionel Brătianu a ieșit din sediul Senatului, care era în clădirea Palatului Universității de astazi și a luat-o, pe jos spre casa, aflata la câteva străzi depărtare.
Pe drum, agentul de securitate s-a îndepărtat de Brătianu, moment în care, în acest loc, premierul de atunci a fost atacat de un bărbat care l-a împușcat în spate de 3 ori.
- Cea mai mare navă de croazieră din lume a pornit în voiaj. Cât costă un sejur pe "Icon of the Seas"
- Palatul CEC scoate secretele din seif. Ce poţi vedea dacă iei un bilet de 150 de lei
- Satul din România unde un sfert dintre localnici sunt profesori universitari. Este al doilea "record" greu de egalat
Două gloanţe şi-au atins ţinta, al treilea a fost deviat de hainele groase de iarnă pe care le purta Ionel Brătianu. Revolverul cu care s-a tras era de calibrul 6 mm, cumpărat cu 9,50 lei de la un magazin din Calea Griviţei.
A trăit 18 ani cu glonţul în el
Dragoş Chistol, muzeograf Muzeul Naţional Brătianu: La operaţia care a avut loc după câteva zile, cel din omoplat a putut fi scos, însă nu şi cel de aici şi drept urmare a mai trăit încă 18 ani cu glonţul în el!
Radiografia făcută la acel moment premierului României a zăcut, peste un secol, într-un cufăr al descendenţilor lui Brătianu. În 2021, preotul Nicolae Brânzea, un moştenitor al familiei, a găsit-o şi a predat-o muzeului Naţional Brătianu, din judeţul Argeş.
Nicolae Brânzea, moştenitor al familiei Brătianu: Era într-o mapă de piele şi atunci m-am gândit că fiind vorba de un eveniment din viaţa lui Ionel Brătianu. Este inedit, nu oricine pastreaza o radiografie de la un atentat!
Radiografia a fost catalogată drept tezaur naţional
Dragoş Chistol, muzeograf Muzeul Naţional Brătianu: Este unicat, n-o să mai găsiţi o a două piesă asemănătoare in tara!
Radiografia poate fi vizitată la Vila Florica, unde este amenajat muzeul Brătianu. O locaţie de vis, în mijlocul pădurii, la câţiva kilometri depărtare de Piteşti.