Antena Meniu Search
x

Video Palatul CEC scoate secretele din seif. Ce poţi vedea dacă iei un bilet de 150 de lei

Trecem în fiecare zi pe lângă ele, le admirăm sau le ignorăm, dar ştim prea puţin despre istoria lor. Clădirile din Bucureşti îşi dezvăluie misterele în cadrul unor tururi ghidate în care avem ocazia să ajungem în inima monumentelor emblematice ale Capitalei. Palatul CEC a rezistat impecabil şi cu eleganţă trecerii timpului şi e dovada clară că secretele cel mai bine ascunse sunt păstrate la vedere.

de Redactia Observator

la 28.01.2024, 20:00

Vezi și

Cupola Palatului Casei de Economii şi Consemnaţiuni domină peisajul Bucureştiului. Clădirea somptuoasă a fost construită pe locul unei mănăstiri, iar lucrările s-au încheiat în 1900. Interiorul este o bijuterie arhitecturală ce îmbină diverse stiluri.

Palatul CEC scoate secretele din seif

"Un spaţiu al acestei splendide clădiri ar trebui transformat în muzeu. Ştiţi de ce? Pentru că aici sunt lucruri frumoase, sunt construcţii frumoase, sunt obiecte frumoase şi lumea trebuie să vadă şi aşa ceva. Trebuie să vadă un candelabru deosebit, trebuie să vadă o coloană care astăzi nu se mai poate construi. Din această frumuseţe trecută noi trebuie să ne hrănim", spune Georgeta Filliti, istoric.

Ghidul de excepţie, academician Georgeta Filitti, ne dezvăluie artiştii care au contribuit la armonia şi frumuseţea monumentului: Ion Socolescu este arhitectul care ar gândit clădirea, iar pereţii şi tavanul au fost pictate de Mihail Simonici, un pictor român stabilit la Paris. Prin detaliile de piatră, marmură, metal şi sticlă, Palatul CEC impresionează vizitatorii.

Pe acelaşi subiect

"Am fost cu mulţi ani în urmă, când aici încă erau ghişee, am fost cu ceva treabă, dar nu apreciam atunci aşa cum apreciez acum. Ceea ce a fost nou pentru mine a fost faptul că doamna Filliti ne-a prezentat actul prin care banca a dat valorile lor Rusiei. Mi-a plăcut foarte mult partea de istorie. Iar clădirea este absolut impresionantă, nu mă aşteptam să fie atât de frumoasă", mărturiseşte un trecător.

Şi alte monumente de pe Calea Victoriei devin accesibile publicului printr-o serie de evenimente ce scot la lumină comorile istoriei din centrul oraşului. "Ne-am dat seama şi ştim că această stradă este coloana vertebrală a Capitalei şi avem nişte monumente absolut senzaţionale, unele cunoscute, altele mai puţin cunoscute. Unele, cum spuneam, vizitabile, altele cu un acces, să spunem, mai dificil, din cauza naturii instituţiei respective", a declarat Sandra Ecobescu, fondator al Fundaţiei Calea Victoriei.

Preţul de intrare: 150 de lei

Preţul de intrare la un astfel de eveniment este de 150 de lei, iar la final, participanţii se vor bucura de socializare şi vor putea savura un pahar de vin şi o poveste cu parfum din alte vremuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 6 voturi
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Inedit » Palatul CEC scoate secretele din seif. Ce poţi vedea dacă iei un bilet de 150 de lei