Antena LIVE
Video

Reportaj exclusiv Observator din Ţara Sfântă. Turist: ''Să vezi totul pentru prima dată, este aproape şocant''

Israelul e plin de turişti în această perioadă a anului. Iar dincolo de zidurile Bisericii Sfinte, Ierusalimul înseamnă diversitate, culoare şi un amalgam de religii şi naţionalităţi. Turişti, pelerini şi locuitori de religii diferite, umplu cu totii strazile cetăţii şi în această săptămână. Trebuie însă să respecte tradiţiile şi restricţiile locului. Cel mai greu e să se adapteze la mâncarea KOŞER. Reportaj în exclusivitate, filmat de echipa Observator în Ţara Sfântă. 

De la 26.04.2022, 21:25

''O vreme foarte bună. Vremea bună, mâncarea bună, aşa cum puteţi vedea aici...'' 

''E o nebunie! Atât de multe comuniuni de orice. Să vezi totul pentru prima dată, e aproape şocant. Oraşul este foarte frumos, cu contraste între nou şi vechi, nu cred că gaseşti aşa ceva nicaieri în lume. Recomand să veniţi aici.'' 

Culori, gusturi şi mirosuri pe săturate. Asta îi aşteaptă pe turiştii care vizitează Ierusalimul. Dincolo de zidurile locurilor sfinte, afacerile comercianţilor au renăscut după pandemie. Pelerinii fotografiază, cumpără şi încearcă tot ce găsesc la magazinele tradiţionale. 

''Avem toate cadourile pe care turiştii pot să le cumpere din locurile sfinte. Genţi, cruci, de argint, mir.''

Pe acelaşi subiect

Dragoş Nelersa, român: Este o piaţă specifică a Ierusalimului, SUK se numeşte în ebraică, toate categoriile de oameni vin aici, fac cumparaturi, de la legume până la restaurante, găsim de toate, pe toate gusturile. 

Localnicii respectă tradiţii bine împământenite

Este o bucurie trăită, însă, cu restricţii şi tradiţii bine împământenite. La restaurante sau hoteluri se simte cel mai bine asta. În timpul sărbătorilor pascale, viaţa locuitorilor se schimbă radical. 

Boris Mironov, manager hotel: Cetificatul pe care îl avem de la Ministerul Cultelor nu este fexibil. Dacă încalci regula, nu eşti kosher. Ori eşti, ori nu eşti. 

Kosher este termenul folosit de evrei pentru mâncarea pe care o pot consuma. Semnifică ieşirea evreilor din Egipt, din robie, acum mai bine de 3 mii de ani. 

Dragoş Nelersa, român: Nu ai voie să mănânci carne de porc, e un set de reguli şi despre cum păstrezi vasele. Ele trebuie să fie pentru perioada asta, curăţate în mod special, pentru că nu au resturi de pâine crescută, nu au fost atinse, în felul asta respectăm tradiţia de acum 3 mii de ani. 

Bucătar: Noi nu folosim făina. Mazza este făcută din făină şi apă. Istoria ne spune cand evreii au scăpat din Egipt nu aveau timp să facă pâine. Au amestecat făina cu apă şi a ieşit asta. 

Regula principală care trebuie respectată pe tot parcursul anului este sa nu amesteci carnea cu lactatele. De exemplu, daca la o masă mănânci carne de pui sau de vită, nu ai voie să mănânci şi ouă sau brânză. Ca masa să fie kosher trebuie să treacă cel puţin şase ore.

Doar peştii cu solzi sunt kosher. Fructele de mare, în schimb, nu. Iar sâmbăta, când evreii sărbătoresc Şabatul, adică a şaptea zi a săptămânii atunci când Dumnezeu s-a odihnit, nimeni nu are voie să muncească. 

Boris Mironov, manager hotel: Gătim mâncarea vineri dimineata şi o punem într-un dulap special. Este complicat, dar când locuieşti aici, te obisnuieşti cu asta. 

Vinul este o binecuvântare pentru toate bucatele tradiţionale de şabat. Chiar dacă e o ţară mică, în Israel există peste 400 de crame. 

Ți-a plăcut acest articol?

tara sfanta israel turisti traditii paste
Întrebarea zilei
Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Barajul din România care e construit într-un loc unic. Are o poveste...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Animalul pe care românii au început să-l crească. Investiția nu este mare,...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Ce nou lanţ de supermarketuri intră în România! Angajări MASIVE în mai multe...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe...
Useit
Publicat 06.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Ce a făcut avocatul din Iași acuzat că și-a aruncat iubita de la etajul 6, în...
libertatea.ro
Publicat 06.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024