Video Mărturiile românilor care refac Drumul Crucii. "Simt că plutesc. Eu am 80 de ani"
Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor lui Iisus este ziua care a schimbat istoria creştinătăţii. Echipa Observator a refăcut Drumul Crucii, în Ţara Sfântă, la fel ca acum două milenii. Pentru românii care au ajuns la ierusalim, emoţia a fost copleşitoare. Observator va fi la Sfântul Mormânt şi sâmbătă, când se va aprinde miraculos Lumina Învierii.
Mii de credincioşi merg pe Via Dolorosa şi refac drumul Patimilor lui Iisus Hristos. Este drumul Patimilor şi al Iertării.
Istoria lumii creştine s-a scris pe acest drum de câteva sute de metri. Este calea pe care, în Vinerea Mare, Iisus Hristos şi-a purtat singur crucea. Mii de credincioşi calcă pe urmele Lui. Iar în mulţimea venită să vadă procesiunea sunt şi mulţi români.
Foarte mari emoţii, cel puţin când treci pragul încolo, treci plângând. (...) Simţi o energie, parcă pluteşti, simt că plutesc. Eu am 80 de ani. (...) N-am crezut c-o să mai ajung a doua oară în Ierusalim, deci e enorm pentru mine, spune o femeie.
Gali este fotografă şi vine în Ierusalim de aproape 30 de ani. Multe lucruri s-au schimbat de-atunci.
- Reportaj Observator de kilometrul zero al creştinismului: martorii unei minuni. "Suntem în cel mai special loc din...
- Ceremonie specială la Sfântul Mormânt. Patriarhul Ierusalimului a spălat picioarele a 12 episcopi în Joia Mare
- IPS Teodosie aduce la Constanţa Lumina Sfântă de la Ierusalim cu şalupa
Gali Tibon, fotografă: Acum fiecare se roagă cu o cruce într-o mână şi telefonul în alta, dar este interesant să vezi credinţa oamenilor din toată lumea.
Drumul începe la Poarta Leilor, locul în care a fost judecat Iisus. Apoi sunt 14 opriri, în locurile unde a căzut Mântuitorul. Preoţii au făcut tot atâtea popasuri şi au rostit rugăciuni, inclusiv în limba română.
Drumul Crucii se opreşte pe Golgota sau Dealul Căpăţânii, unde a fost răstignit împreună cu cei doi tâlhari.
Aici, la Golgota se află de o parte şi de alta a Crucii Mântuitorului Maica Domnului şi Ioan Evanghelistul, care au fost aici când Maica Domnului a spus: "Fiule, iată Mama Ta, mamă, iată Fiul tău şi de-atunci ne-a făcut Fii ai Maicii Domnului", spune o măicuţă.
Mii de credincioşi se roagă şi aşteaptă miracolul Învierii la Piatra Ungerii
După coborârea pe Dealul Golgotei, Iisus a fost aşezat pe Piatra Ungerii. Aici a fost miruit şi înfăşurat în giulgiu. În Vinerea Mare, credincioşii vin să se roage, ating piatra cu obiectele personale pe care le păstrează şi cer ajutorul lui Dumnezeu.
Protosinghel Ioan Meiu, preot slujitor şi reprezentat al Patriarhiei Române la Locurile Sfinte: Oamenii toarnă peste această piatră miruri şi le şterg, mai ales femeile cu marama, cu eşarfele.(...) Şi miroase tot timpul a mir de nard sau depinde a ce mir toarnă pe piatră.
Dincolo de zidurile Bisericii Sfinte, oraşul a înviat după pandemie. Ierusalim înseamnă culoare şi diversitate religioasă.
Am venit de la Paris a opta oară, pentru Sfânta Lumină sunt aici. (...) Ce suveniruri duceţi acasă? Eşarfe, miruri, cruciuliţe.
Am găsit nişte suveniruri specifice lor, nişte farfurii ornamentate.
Am genţi, cruci, cruci din argint, lemn de măslin.
Este liniştit şi, într-un fel, suprarealist.
În Sâmbăta Mare, Lumina Sfântă se aprinde la Sfântul Mormânt. Iar candela va ajunge în toate ţările ortodoxe din lume, inclusiv la noi. Sâmbătă veți vedea în exclusivitate la Observator imagini de la slujba de Înviere din Ierusalim.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰