Antena Meniu Search
x

Video Ritualurile de Paşte de la Ierusalim. Momentul pogorârii Luminii Sfinte, prin ochii echipei Observator: "E ceva unic"

Sute de mii de turişti din toate colţurile lumii au venit în Ierusalim în Săptămâna Patimilor şi au rămas acolo pentru a celebra Sfintele Paşti. A fost o săptămână încărcată de lacrimi şi emoţie. Pelerinii au refăcut drumul Crucii, s-au rugat la Piatra Ungerii şi au fost martori la momentul pogorârii Luminii Sfinte peste mormântul lui Isus. La toate aceste obieciuri şi tradiţii a participat şi o echipă Observator.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 26.04.2022, 15:01

Vezi și

"Emoţiile sunt puternice şi simţi o energie aparte atunci când ajunji şi atingi Sfântul Mormânt. Aş vrea ca toată lumea să îşi propună ca măcar o dată în viaţă să ajungă la Sfântul Mormânt şi la Ierusalim, în general", spune Mădălina Iacob, reporter Observator.

Echipa Observator, la kilometrul zero al creştinismului

"Am refăcut drumul Crucii, am fost în toate punctele cheie din Ierusalim. Chiar dacă eram cu camera, trepiedul, în momentul în care s-a aprins lumina şi avea loc acele ceremonii din Ierusalim, totul se oprea. Uitai că eşti cu microfonul în mână, că vezi totul prin obiectivul camerei ... Energia e, cu siguranţă, una cu totul şi cu totul deosebită. Am întâlnit acolo foarte mulţi români", povesteşte Mădălina Iacob.

"E un loc foarte divers, dincolo de zidurile cetăţii şi ale bisericii de la Sfântul Mormânt. Întâlneşti un amalgam de oameni, religii, naţionalităţi. Atmosfera e colorată din toate punctele de vedere. Ca turist, trebuie să respecţi restricţiile şi tradiţiile lor. Mâncarea trebuie să fie conformă cu ceea ce respectă ei. Anul acesta s-au suprapus mai multe sărbători în Israel: Paştele evreiesc şi Pesah", adaugă Mădălina Iacob. Mai multe detalii puteţi afla din reportajul difuzat, marţi seară, la Observator.

Pe acelaşi subiect

Pogorârea Luminii Sfinte la Ierusalim

"E adevărat. E o ceremonie cu totul şi cu totul aparte. Nu e o slujbă aşa cum suntem obişnuiţi aici, în România. E un ritual, cu mult dans, cântec, veselie. Toată lumea se bucură de această sărbătoare şi toată lumea aşteaptă ca lumina să fie aprinsă. (...) E prezentă şi poliţia. Verificau să nu existe nicio sursă de lumină. După prânz se stinge totul, e întuneric, oamenii aşteaptă ca Patriarhul să intre în Sfântul Mormânt. E schimbat de straiele preoţeşti, verificat şi intră în Sfântul Mormânt. Se roagă şi aşteaptă ca lumina să se pogoare. Momentul în care îl vezi ieşind cu mănunchiul de lumânări în mână e greu de descris. E ceva unic", mărturiseşte Mădălina Iacob.

Discuţia poate fi urmărită, integral, în materialul VIDEO de mai sus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Ritualurile de Paşte de la Ierusalim. Momentul pogorârii Luminii Sfinte, prin ochii echipei Observator: "E ceva unic"