Scandalul uleiului de măsline contrafăcut ajunge la Comisia Europeană, după ancheta Observator. ANPC a descoperit o reţea întreagă de falsificatori
Scandalul uleiului de măsline contrafăcut ajunge la Bruxelles. Autorităţile române vor să notifice Comisia Europeană, după dezvăluirile Observator. Uleiul, produs de fapt din floarea soarelui, a fost vândut în mai multe supermarketuri din România. Era trimis din Spania, via Italia, au descoperit inspectorii ANPC, care vorbesc despre o adevărată reţea europeană de falsificatori.
De Mădălina Iacob la 18.03.2024, 21:08Alexandru Cîrîc, director ICA: Producătorul se pare că a confundat măslină cu sămânța de floarea soarelui. Este un ulei de floarea soarelui din tot parametrii rezultați. Au retras cantitățile de pe întreg lanțul comercial, au fost oprite de la comercializare.
Inspectorii ANPC au descoperit o reţea întreagă de falsificatori, care se întinde în toată Europa
Ulei de floarea soarelui, într-o sticlă pe care scrie negru pe alb "ulei de măsline". Un fals cu ramificaţii până în Vestul Europei.
Horia Constantinescu, preşedintele ANPC: Am aflat că există o întreagă structură la nivel european. Din informaţiile noastre, întreaga operaţiune s-a produs în afară ţării noastre.
Inspectorii ANPC au descoperit că uleiul a fost procesat şi ambalat în Spania. Apoi trimis către Italia. De acolo, l-a adus în România o firmă importatoare din Vâlcea, care figurează cu numai un angajat. În final, sticlele au ajuns în mai multe supermarketuri Profi din ţară, dar şi în magazine online.
Horia Constantinescu, preşedintele ANPC: Am verificat pe întreg teritoriul României unde au ajuns aceste produse. Aveam să aflăm că mai există şi alte loturi, neidentificate nici de către dumneavoastră, nici de către noi, ce au fost comercializate având o compoziţie similară. Va trebui cu siguranță să notificăm Comisiei Europene faptul că în continuare este unul dintre cele mai falsificate produse.
Odată notificată, Comisia trebuie să verifice dacă uleiul contrafăcut a ajuns şi în alte ţări sau numai în România. Cine l-a falsificat şi cât de extinsă este reţeaua.
Cum diferenţiem un ulei de măsline contrafăcut de unul real
Marinela Ardelean, expert în enogastronomie: Din păcate se intamplă, se intâmplă şi în România, şi în Italia, şi în Spania, în țările în primul rând producătoare de ulei de măsline, această acțiune de contrafacere are loc nu doar in canalul de distribuție, ci și în vânzare directă de la producător.
Marinela Ardelean, expert în ulei de măsline şi profesor la Italian Chef Academy, ştie bine fenomenul. A văzut cum, în ultimii ani, schemele de falsificare s-au răspândit rapid, din cauza schimbărilor climatice care afectează livezile. Din acelaşi motiv au explodat şi preţurile: un litru de ulei extravirgin de înaltă calitate, care era mai puţîn de 5 euro acum trei, patru ani, a ajuns să coste 14-15 euro.
Marinela Ardelean, expert în enogastronomie: În ştirile transmise cel puţin pe canalele de televiziune din Italia se recomandă a încerca să se achiziționeze un ulei de măsline care nu este mai ieftin de 10 euro pe litru. Zona de fructat, amar, picant, sunt cele trei puncte de reper pe care să le avem în minte atunci când gustăm și când apreciem un ulei de măsline.
Alexandru Cîrîc, director ICA: Dacă vom degusta acest produs, vom observă un gust doar amar și neutru, fără niciun fel de aromă. Ne uităm și la consistentă, este mult mai apos față de celelalte produse.
Reprezentanţii magazinelor în care a fost vândut uleiul fals dau vina pe furnizori
Am cerut explicaţii şi de la reprezentanţii magazinelor în care am găsit uleiul falsificat. Care au pasat vină mai departe.
Gabriel Pâslaru, manager Relații Publice Profi: În retail, răspunderea pentru calitatea produselor vândute îi revine prin contract firmei care le furnizează. Iar documentele comerciale și de calitatate primite de la furnizor au confirmat conformitatea acestuia.
Horia Constantinescu, preşedintele ANPC: Au obligaţia de a verifică certificatele de conformitate. Ori cred eu că un opeator economic fie și din străînătate care pune pe piață și cu bună ştiinţă un asemenea produs nu se va feri de a falsifică și documentele, darămite conţinutul.
Mădălina Iacob, reporter Obserator: Ulei de măsline, făcut de fapt 100% din floarea soarelui. Acesta e doar un exemplu dintr-un şir lung de nereguli descoperite de Observator. Numai în ultimele luni, am găsit fructe şi legume cu pesticide, şaorma cu e-coli, alimente bio pline de chimicale. Vom continuă să testăm hrană şi să punem aceeaşi întrebare: Ce ne puneţi în mâncare?