Antena Meniu Search
x

Video EXPERIMENT. Uleiul de măsline, locul 1 la "cele mai contrafăcute alimente". 80% din ce găsim pe piaţă este fals

Mâncăm, fără să ştim, mâncare contrafăcută. Un experiment Observator a scos la iveală o înşelătorie de proporţii: uleiul extravirgin de măsline este, de multe ori, ulei de floarea soarelui. Datele sunt cofirmate de specialiștii din domeniul siguranței alimentare de la Food Fraud Database, certificată de Organizația Națiunilor Unite: 10% dintre produsele alimentare nu sunt ceea ce spune eticheta că sunt. 

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 06.03.2024, 22:06

Vezi și

Uleiul extravirgin de măsline este pe primul loc în topul alimentelor contrafăcute. O analiză la nivel mondial arată că 80% din ce găsim pe piaţă este fals. O anchetă Observator a scos la iveală că, uneori, într-o sticlă pe care dăm chiar şi 40 de lei nu găsim altceva decât ulei de floarea soarelui sau de rapiţă.

În topul alimentelor contrafăcute se află şi brânza

Mierea este şi ea alterată, în multe cazuri, cu zahăr sau îndulcitori artificiali. Nici brânza nu mai e ce a fost. Unii producători adaugă amidon şi uleiuri vegetale. Iar aproximativ 40% din peştele pe care îl găsim în magazine are etichetă înşelătoare. Vinul şi laptele sunt şi ele deseori îndoite cu apă şi zahăr. Iar în cazul fructelor, mai ales a celor exotice, calitatea şi gustul pot fi alterate de substanțe chimice pentru o coacere mai rapidă. Pe lângă faptul că plătim bani grei pentru produse false, alimentele contrafăcute reprezintă un risc major pentru sănătate, avertizează specialiştii.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Exclusiv Observator » EXPERIMENT. Uleiul de măsline, locul 1 la "cele mai contrafăcute alimente". 80% din ce găsim pe piaţă este fals