Antena Meniu Search
x

Video EXPERIMENT. "Ulei de măsline" din floarea soarelui. Românii plătesc şi câte 40 de lei pe o sticlă de ulei contrafăcut

Dacă aveţi în casă ulei de măsline, e posibil să aveţi un fals. O anchetă Observator scoate la iveală o înşelătorie de proporţii. Ulei de floarea soarelui, vândut în supermarketuri drept ulei de măsline extravirgin italian. Dovada vine din laborator, unde am dus mai multe sticle la testat. Nici urmă de măsline în ele. Reprezentanţii lanţului de magazine au retras tot lotul de pe rafturi, însă răul e deja făcut: mulţi români au dat bani grei pe un fals. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 19.02.2024, 21:20

Vezi și

Ni se vinde că cel mai sănătos, cel mai pur, dar şi cel mai scump ulei. Ni se vinde, de fapt, uneori, un fals.

Românii plătesc pentru ulei "extravirgin" din Italia fără urmă de măsline

După analiză chimică, putem certifica faptul că acesta nu este un ulei de măsline. 

E concluzia şocantă după ce am testat în laborator cinci tipuri de ulei de măsline extravirgin, de la 3 retaileri diferiţi din Bucureşti. Am dat, pe o sticlă de jumătate de litru, între 29 şi 40 de lei. Una dintre ele ne-a atras atenţia de când am deschis-o. 

Pe acelaşi subiect

Alexandru Cîrîc, director ICA: Dacă vom degusta acest produs vom observă un gust doar amar și neutru, fără niciun fel de aromă. Ne uităm și la consistentă, este mult mai apos față de celelalte produse. 

Ne uităm la culoare și le vedem diferite. După o săptămână, analiză chimică a confirmat. 

Alexandru Cîrîc: Deşi câteodată şi măslinele sunt mici și negre. Producătorul se pare că a confundat măslină cu sămânța de floarea soarelui. Este un ulei de floarea soarelui din tot parametrii rezultați.

Într-o sticlă pe care scrie ulei extravirgin de măsline. 

Că să ne convingem că nu e o întâmplare, ne-am întors la cumpărături, şi am refăcut testele pe mai multe sticle din acelaşi lot.  

Mădălina Iacob, reporter Observator: Am cumpărat uleiul din trei supermarketuri din Capitală, iar lotul este același. Ce ne arată rezultatele din laborator? Nu există nici măcar un gram de ulei de măsline în sticlă. 

Retailerii au pus la raft un fals pentru că în acte scria că e autentic

Pe etichetă, scrie că uleiul aşa-zis "extravirgin" e produs în Italia, din măsline din Uniunea Europeană. Niciun cuvânt despre firma importatoare care a adus produsul în România, deşi legea prevede acest lucru. Aşa că am cerut explicaţii direct de la reprezentanţii magazinului de unde l-am cumpărat. Care au pasat imediat vină. 

Gabriel Pâslaru, manager Relații Publice Profi: În retail, răspunderea pentru calitatea produselor vândute îi revine prin contract firmei care le furnizează. Iar documentele comerciale și de calitatate primite de la furnizor au confirmat conformitatea acestuia. 

Cu alte cuvinte, au pus pe raft un fals pentru că în acte scria că e autentic.

Pe ambalaj scrie că uleiul provine din regiunea Calabria, însă actele arată că e adus din Vâlcea

Pe fir a intrat şi Protecţia Consumatorului, la sesizarea Observator. Inspectorii nu au mai găsit nicio sticlă la raft, semn că tot lotul a fost retras. Au început însă o anchetă pentru a da de importator. 

Mădălina Iacob, reporter Observator: Aşa am descoperit că uleiul a fost adus în România de o firmă cu un singur angajat, din județul Vâlcea. La sediul social, inspectorii n-au găsit nimic. În acte, produsul pare să provină de la un intermediar din regiunea Calabria, din sudul Italiei. L-am sunat să-i cerem explicații. Niciun răspuns. 

Horia Constantinescu, preşedintele ANPC: Undeva apare o scăpare, mai este o scăpare şi din păcate nu sunt, părerea mea, suficiente filtre pe întreg lanţul comercial. Chiar dacă vorbim de tranzacţii intracomunitare. Ar trebui chiar la nivelul hipermarketurilor, de exemplu, să existe un filtru suplimentar, pentru a putea elimina oricare dintre riscuri. şi prin sondaj să efectueze analize.

Uleiul de măsline, printre cele mai contrafăcute alimente

Aşa am intrat în culisele unui fenomen şocant. Uleiul de măsline este unul dintre cele mai contrafăcute alimente pe plan internaţional.

Mădălina Iacob, reporter Observator: Acest Frantoio, numele care l-au trecut pe etichetă, este unul dintre cele mai cultivate soiuri de măsline din italia. Provine din Toscana și este apreciat atât pe plan intern, cât și internațional. 

Schemele de falsificare a uleiului de măsline s-au răspândit rapid în ultimii ani. Producția aproape s-a prăbușit din cauza secetei și a condițiilor meteo nefavorabile, care au afectat recoltele. Întreaga producţie mondială e aşteptată să scadă la 2,4 milioane de tone, potrivit Consiliului internațional de măsline, deşi cererea depăşeşte demult 3 milioane. În Italia şi Spania preţurile au crescut cu peste 150%, ceea ce face uleiul de măsline să îşi merite numele de aur lichid. 

Alexandru Cîrîc, director ICA: Nu ascund că depistăm de multe ori falsuri în ceea ce privește uleiul de măsline. 

Marinela Ardelean, expert în enogastronomie: Menţiunile care trebuie neapărat să fie prezente sunt denumirea de vânzare, spre exemplu - ulei de măsline extravirgin, doar ulei, ulei virgin, ceea ce determina efectiv produsul în general. Originea trebuie să fie mentionată pentru uleiul de măsline extravirgin 05 39 Denumire de origine controlată, DOP, este primul element de garanție al unui produs de calitate, pentru că este menționată originea măslinelor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 9 voturi
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Exclusiv Observator » EXPERIMENT. "Ulei de măsline" din floarea soarelui. Românii plătesc şi câte 40 de lei pe o sticlă de ulei contrafăcut