Staţiunea cochetă din România care atrage tot mai mulţi turişti şi investitori: "Arată frumos, e curăţenie". Cum a reuşit să ţină pasul cu vremurile
V-am arătat staţiuni de…Dezinteres naţional şi am văzut cum uriaşul potenţial turistic al României este ţinut deseori într-un con de umbră. Locuri care atrăgeau odinioară zeci de mii de turişti, dar care astăzi îi pun pe fugă. Se poate, însă, şi invers! Staţiunea Sovata a renăscut şi este un exemplu de urmat.
De Alex Prunean la 23.06.2023, 21:15"Cu ani în urmă, oamenii din Sovata m-au cunoscut plimbându-mă într-un cărucior. Anul trecut, am plecat numai în baston. Anul acesta, priviţi-mă! Vin din nou în staţiunea Sovata conducând volanul maşinii. Un miracol terapeutic aici în statiunea Sovata!" (imagini de arhivă). La aproape patru decenii de la filmarea acestor imagini, Sovata însăşi pare rezultatul unui miracol.
Staţiunea cochetă arată azi ca în visul oricărui turist
Staţiunea cochetă de la poalele munţilor Gurghiu, înconjurată de dealuri împădurite şi presărată cu lacuri sărate arată azi ca în visul oricărui turist. Hotelurile sunt renovate, străzile - asfaltate. Zona respiră - e plină de verdeaţă iar aerul puternic ionizat e un medicament în sine. Staţiunii nu-i lipseşte stilul de odinioară. Şi nici turiştii.
Turistă: Ceea ce s-a întâmplat aici la Sovata în jurul lacului e fantastic. Nu în jurul lacului, toată pădurea, totul este foarte frumos. Foarte bine amenajat.
- Staţiunea din România care ar putea revedea gloria de odinioară. Cândva "perlă a Europei", acum mai trăieşte...
- Stațiunea supranumită "fabrica de sănătate" își caută magia de altădată. Istoria ei este scrisă încă de...
- Stațiunea de pe litoral care a devenit coșmar pentru turiști. Ca să ajungă la plajă trec printre utilaje şi...
Aşa era şi la mijlocul anilor 80: "Împrejurimile de o frumuseţe aparte, multiplele posibilităţi de agrement, excursiile, dau staţiunii un farmec deosebit". Aşa e şi azi...
Atracţia principală din Sovata
Alex Prunean, reporter Observator: Atracţia principală a staţiunii o reprezintă acest lac helioterm, în suprafaţă de 40.000 mp. Apa din el e în două straturi. Cea dulce şi proaspătă de la suprafaţă şi cea extrem de sărată de la aproximativ un metru şi jumătate în jos. În timpul verii, stratul de apă sărată, protejat de cel de la suprafaţă, rămâne la o temperatură constantă de 40 grade Celsius.
Fulop Laszlo, primar Sovata: Apa sărată de la Lacul Ursu este foarte benefică pentru tratamente reumatologice, boli dermatologice, printre ele si psoriazis - sunt rezultate foarte foarte bune, dar se foloseşte nămolul sacropelic şi apa sărată pentru tratamente de fertilitate.
Turist: E ok din toate punctele de vedere. Arată bine, arată frumos, curăţenie, toate sunt ok.
Cum a reuşit staţiunea să ţină pasul cu vremurile
Şi totuşi, cum a reuşit Sovata să ţină pasul cu vremurile, când staţiuni mai mari au dat greş?
Fulop Laszlo, primar Sovata: Cu privatizările şi împreună cu absorbirea diferitelor fonduri europene şi guvernamentale. Şi aşa sectorul privat a început să se mişte şi aşa am ajuns unde suntem azi.
În mare parte, cei care au renovat şi investit la Sovata au fost străini, de la unguri şi până la britanici, dar indiferent de moneda cheltuită, stilul arhitectural specific localităţii a fost păstrat cu sfintenţie.
Turişti îndrăgostiţi de această zonă
Vasile este din Argeş şi împreună cu soţia face un tur al ţării cu rulota. Voiau să facă doar un popas de câteva ore la Sovata, dar s-au îndrăgostit de ea şi de trei zile stau pe loc.
Vasile, turist: Este destul de îngrijit, este destul de aerisită, curată, şi zona-n general. În Ardeal e altfel.
Chiar si cei care nu caută tratament sau balaceală au de unde alege.
Alex Prunean, reporter Observator: Turiştii care vin la Sovata pot face o plimbare de neuitat cu mocăniţa. Traseul este lung de 14 km printr-o zonă de o frumuseţe rară, iar o călătorie dus-întors durează 2 ore. În timpul sezonului, pentru că cererea este mare, se pleacă de 3 ori pe zi.
Creşte şi numărul investitorilor
Numărul turiştilor e în continuă creştere, iar unde sunt turişti, sunt şi investitori. Un nou hotel cu peste 200 de locuri de cazare se deschide în doar câteva zile, după o investiţie de milioane de euro.
Zoltan Borbely, director hotel: Hotelul nostru oferă, în afară de serviciile de bază, cazare şi masă, o să oferim şi servicii de spa-wellness, practic avem un aqua park.
Aproape 600.000 de turişti vizitează anual judeţul Mureş, şi aproape un sfert dintre ei ajung şi la Sovata. Din cei 140.000 de turişti care au trecut prin staţiune anul trecut, 11.000 au venit de peste hotare. Sezonul de vară se deschide oficial la Sovata chiar azi, iată imagini filmate în această dimineaţă.
"Dispunând de un potenţial balneoclimatic de valoare excepţională, staţiunea Sovata vă aşteaptă în toate anotimurile".