Summit-ul NATO de la Washington, eveniment crucial pentru soarta lumii. Ce speră să obţină România
Summit NATO cu mize majore. Timp de două zile, Joe Biden, Klaus Iohannis şi ceilalţi lideri trebuie să decidă cum vor sprijini în continuare Ucraina şi vor oficializa numirea viitorului şef, olandezul Mark Rutte. Asta la scurt timp după ce premierul maghiar a fost în vizite controversate în Rusia şi China, principalele ameninţări la adresa securităţii nord-atlantice. La Washington, la evenimentul crucial pentru soarta lumii, este şi o echipă Observator.
De Cristi Popovici la 08.07.2024, 20:51La aniversarea a 75 de ani de la înfiinţarea NATO, liderii ţărilor membre trec prin momente critice. Preşedintele francez şi cancelarul german pierd teren în faţa partidelor populiste, în timp ce Marea Britanie tocmai a schimbat guvernul. Gazda summitului, Joe Biden, este presat să renunţe la cursa pentru preşedinţie. "Va fi un summit serios și asta din cauza contextului serios în care are loc. Gândiți-vă la războiul din Ucraina, în care rușii fac de fapt mici progrese. Gândiți-vă la o eventuală escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu", a declarat Ian Brzezinski, expert politică externă NATO.
Ce speră să obţină România în urma întrevederilor
La finalul discuţiilor, ţările NATO ar urma să se angajeze la un sprijin militar în valoare de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina. În plus, lui Zelenski i se va prezenta un plan clar de aderare. Iohannis merge în Statele Unite cu misiuni clare. România vine cu mai multe obiective la acest summit. Unul este suplimentarea efectivelor militare ale aliațilo NATO în tara noastră. Așadar mai mulți militari la Kogalniceanu și Cincu. Menținerea unui angajament ferm al Alianței față de Republica Moldova este un alt deziderat al delegatiei Romaniei, care va sustine si un pachet de masuri în sprijinul Ucrainei.
Drumul spre Washington a fost cu ghinion pentru delegaţia română. Din cauza grevei de pe aeroportul Henri Coandă, oficialii au plecat spre Paris cu un avion militar. Viktor Orban, va ajunge şi el la Washington direct din China, unde a mers într-o vizită surpriză. În ultima săptămână, premierul maghiar s-a întâlnit cu Xi Jinping, dar şi cu Vladimir Putin. Ambele ţări au transmis ameninţări voalate Alianţei. "NATO ar trebui să înceteze să creeze tensiuni și să nu mai promoveze mentalitatea Războiului Rece și confruntarea de grup în regiunea Asia-Pacific, după ce a stricat Europa", a declarat Lin Jian, purtător de cuvânt MAE chinez.
În Washington, autorităţile au organizat un perimetru de pază cu mai multe straturi pentru eveniment. Măsurile de securitate în jurul Clădirii unde va avea loc summit-ul NATO vor fi unele excepționale. În tot cartierul sunt montate bariere metalice înalte de doi metri, pentru ca nimeni neautorizat sa nu ajunga in apropierea oficialilor NATO. De asemenea, traficul rutier va fi restricționat, două stații de metrou vor fi inchise și tuturor pietonilor care ajung în zona li se vor cere actele de identitate. Summitul va fi ultimul pentru Jens Stoltenberg, care îi va preda ştafeta olandezului Mark Rutte de la 1 octormbrie.