Antena Meniu Search
x

Stoltenberg are aşteptări mari de la summit-ul NATO de la Washington: "Sper să se obţină un pachet substanţial pentru Ucraina"

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri, la Bruxelles, că se aşteaptă ca săptămâna viitoare, la summitul de la Washington, şefii de stat şi de guvern să convină asupra unui pachet substanţial de sprijin pentru Ucraina, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 05.07.2024 , 16:35

Stoltenberg are aşteptări mari de la summit-ul NATO de la Washington
Stoltenberg are aşteptări mari de la summit-ul NATO de la Washington - Profimedia

El a subliniat de altfel că cea mai urgentă sarcină a acestui summit va fi sprijinul pentru Ucraina, care "trebuie să învingă" în războiul declanşat de Rusia.

Şeful NATO a precizat că Alianţa va anunţa un nou proiect de sprijin pentru Ucraina, intitulat Asistenţă de securitate şi instruire a NATO pentru Ucraina (NSATU). Stoltenberg a explicat că NATO va prelua coordonarea şi furnizarea celei mai mari părţi a asistenţei internaţionale de securitate pentru Ucraina, care va fi asigurată de un comandament condus de un general cu trei stele, de un personal de 700 de angajaţi care lucrează la sediul NATO din Germania şi de centre logistice din partea de est a Alianţei.

Stoltenberg are aşteptări mari de la summit-ul NATO de la Washington

Articolul continuă după reclamă

Secretarul general al NATO a asigurat că Alianţa nu va deveni astfel parte a conflictului, dar va spori capacitatea de autoapărare a Ucrainei. De asemenea, Stoltenberg a afirmat că se aşteaptă ca aliaţii să fie decişi în a spijini Ucraina "să-şi construiască o forţă capabilă să învingă agresiunea rusă astăzi şi să o descurajeze în viitor".

Pe acelaşi subiect

El a reamintit că de la declanşarea invaziei ruse, aliaţii au furnizat ajutor militar de circa 40 de miliarde de euro în fiecare an.

"Şi mă aştept ca aliaţii să decidă la summit să menţină acest nivel anul viitor. De asemenea mă aştept ca Aliaţii să cadă de acord să împartă povara echitabil, ţinând cont de mărimea PIB-ului lor (...)", a spus Stoltenberg la ultima conferinţă de presă înaintea summitului NATO de la Washington.

El a precizat că nivelul acestui sprijin va fi revizuit la un summit NATO din 2025, pentru a se asigura că acesta acoperă nevoile Ucrainei. În acelaşi timp, Stoltenberg a spus că se aşteaptă ca aliaţii să continue să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare aeriană şi muniţie, precum şi alte capabilităţi.

Nu în ultimul rând, el a afirmat că doreşte să fie semnate mai multe acorduri de securitate bilaterală cu Ucraina până la summitul de la Washington, precum şi aprofundarea interoperabilităţii militare.

Stoltenberg: NATO va coopera mai strâns cu forţele aeriene ucrainene

Jens Stoltenberg a precizat că NATO va coopera mai strâns cu forţele aeriene ucrainene, inclusiv la centrul comun NATO-Ucraina de analiză şi instruire din Polonia.

"De asemenea vom lucra împreună pentru a construi industria de apărare a Ucrainei şi a ne aprofunda cooperarea şi inovarea. Toată munca pe care o facem împreună face Ucraina mai puternică, mai interoperabilă şi mai pregătită ca niciodată pentru a adera la Alianţă", a subliniat Stoltenberg.

El a precizat că a discutat la sediul NATO cu preşedintele Volodimir Zelenski în urmă cu doar câteva zile şi că au convenit asupra acestor elemente: "un comandament NATO", "mai multă finanţare", "mai mult sprijin militar", "mai multe acorduri de securitate" şi "mai multă interoperabilitate".

Aceste lucruri reprezintă "o punte către calitatea de membru NATO" şi astfel "Ucraina se apropie de NATO", a mai spus el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Obişnuiţi să consumaţi multivitamine, fără recomandarea medicului?
Observator » Stiri externe » Stoltenberg are aşteptări mari de la summit-ul NATO de la Washington: "Sper să se obţină un pachet substanţial pentru Ucraina"