124 de jurnalişti au fost ucişi în 2024. Majoritatea şi-au pierdut viaţa în războiul Israel-Gaza
Un număr record de jurnalişti au fost ucişi în întreaga lume anul trecut, a anunțat Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor, care arată că Israelul este responsabil pentru aproape 70% dintre decese.
De Redactia Observator la 13.02.2025, 07:15- Primul mesaj al lui Ilie Bolojan după ce a preluat funcţia de preşedinte interimar. DETALII la Observator 19:00, la Antena 1
- Klaus Iohannis nu mai primeşte "Palatul împaratului" care a fost renovat cu 9 milioane de euro, ci un apartament
Cel puţin 124 de jurnalişti din 18 ţări au murit în 2024, număr record de când comisia a început să înregistreze cifrele în urmă cu mai bine de trei decenii, potrivit unui comunicat de presă citat de Reuters.
Cum răspunde armata israeliană
Potrivit sursei citate, războiul Israel-Gaza a cauzat moartea a 85 de jurnalişti în mâinile armatei israeliene şi a acuzat Israelul că încearcă să înăbuşe investigaţiile asupra incidentelor, să transfere vina asupra jurnaliştilor şi să-şi ignore datoria de a cere socoteală oamenilor pentru crime. Armata israeliană, când a fost solicitată să facă comentarii, a spus că nu au fost furnizate suficiente informații cu privire la presupusele incidente și că, prin urmare, nu a putut să le verifice, adăugând că ia toate măsurile fezabile din punct de vedere operațional pentru a atenua prejudiciile aduse jurnaliștilor și civililor.
„Războiul din Gaza are un impact fără precedent asupra jurnaliştilor şi demonstrează o deteriorare majoră a normelor globale privind protejarea jurnaliştilor în zonele de conflict”, arată CEO-ul Jodie Ginsberg.
CPJ a documentat o „creștere alarmantă a numărului de crime țintite”, adăugând că cel puțin 24 de jurnaliști au fost uciși în mod deliberat din cauza muncii lor anul trecut, inclusiv în Haiti, Mexic, Myanmar și Sudan.
Cel puțin șase jurnaliști și lucrători media au fost uciși până acum în 2025, a mai transmis comisia.