2 versiuni cu privire la cine este soldatul ucrainean cu ţigara în gură "executat de ruşi". Filmarea "pare autentică". Reacţia lui Prigojin
Identitatea presupusului prizonier de război ucrainean care pare a fi executat într-o filmare apărută online pe 6 martie rămâne neclară, potrivit publicaţiei Kyiv Independent. În Ucraina, circulă două variante cu privire la cine este victima. Deşi armata l-a idetificat drept Timofei Şadura, jurnalistul Yuri Batusov susţine că este vorba despre Alexander Macievski. Între timp, Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului susţine că înregistrarea video devenită virală "pare autentică".
De Redactia Observator la 08.03.2023, 15:39Pe 6 martie, mai mulţi bloggeri ucraineni populari au distribuit o scurtă filmare în care un bărbat neînarmat, îmbrăcat în uniformă militară, cu un steag ucrainean pe ea, pare să fie împușcat cu o rafală de gloanţe în timp ce strigă "Slavă Ucrainei!" (Glorie Ucrainei). Sursa originală a imaginilor rămâne necunoscută, la fel și data, și locul unde a fost filmat.
Înregistrarea cu soldatul ucrainean "executat" a stârnit indignare la nivel național şi a devenit un simbol al rezistenţei ucrainene. Ucrainenii au inundat rețelele de socializare cu reacții, condamnând crima și salutând curajul soldatului. Președintele Volodimir Zelenski a cerut ca autorii crimei să fie găsiți și pedepsiți.
La mai bine de o zi după ce video-ul a început să circule online, încă nu este clar cine este bărbatul împuşcat. Imaginile sunt de proastă calitate, iar fața bărbatului este neclară, obstrucționând procesul de identificare. Au apărut două versiuni cu privire la identitatea lui.
Brigada a 30-a Mecanizată l-a identificat provizoriu ca fiind un militar al său care a fost dat dispărut lângă Bahmut, regiunea Donețk, pe 3 februarie. La scurt timp după declarația lor de pe 7 martie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a prezentat aceeași versiune, dar a precizat că o confirmarea finală va veni după o anchetă.
- Zelenski, avertisment la CNN: Dacă preiau controlul asupra Bahmut, rușii vor avea "drum deschis" prin estul Ucrainei
- Cine este soldatul ucrainean "executat" de ruşi la Bahmut. Filmarea în care este ciuruit a revoltat Ucraina: "Mori,...
- "Glorie Ucrainei!" Ultimele cuvinte ale unui soldat, care ar fi fost executat de ruşi. Zelenski: Îi vom găsi pe...
"Potrivit datelor preliminare, defunctul este militarul Brigăzii 30 Mecanizate Timofei Mihailovici Şadura", au anunţat marţi forţele terestre ucrainene pe Telegram. Purtătorul de cuvânt al brigăzii, Anatoli Iavorski, a declarat pentru AFP că soldatul, în vârstă de 41 de ani şi mobilizat în decembrie, era originar din regiunea Jitomir. Potrivit Brigăzii, dacă bărbatul din filmuleț este soldatul în cauză, atunci corpul său se află încă în teritoriul ocupat de ruşi iar identitatea sa poate fi confirmată doar în momentul în care cadavrul este recuperat.
Aproape simultan, a apărut o altă versiune. Jurnalistul ucrainean Yurii Butusov a afirmat pe 7 martie că soldatul este de fapt un militar care servește în Batalionul 163 al Brigăzii 119 de Apărare Teritorială. Butusov susţine că a vorbit cu tovarășii soldatului iar aceştia l-au identificat și au spus că și mama lui l-a recunoscut în filmare. Într-o postare pe Facebook, Butusov susţine că soldatul în cauză este Alexander Macievski, de 42 de ani. A dispărut pe 30 decembrie, tot lângă Bahmut, iar cadavrul său a fost recuperat și îngropat în februarie.
Butusov susţine că rănile bărbatului înregistrate la autopsie se potrivesc îndeaproape cu cele observate în timpul execuției din videoclip. Un alt detaliu care se potrivește este leucoplastul care apare deasupra ochiului drept al prizonierului de război. Soldatul din Batalionului 163 avea un leucoplast în același loc când a dispărut, conform mărturiei camarazilor săi.
ONU: Înregistrarea cu soldatul ucrainean executat "pare autentică"
Înregistrarea "pare autentică", potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului. "Avem cunoştinţă de această înregistrare video postată pe reţelele sociale şi care arată un soldat ucrainean în afara luptelor, aparent executat de forţele armate ruse. Pe baza unei examinări preliminare, credem că înregistrarea video pare autentică", a declarat o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat.
În înregistrarea video ce durează zece secunde, poate fi văzut un bărbat îmbrăcat în uniformă militară dar dezarmat, fumând o ţigară. Un alt bărbat care nu apare cu faţa în video îi spune în rusă unui tovarăş al său: "Filmează-l". "Slavă Ucrainei!", spune ucraineanul şi imediat este doborât cu rafale de focuri de armă. Chipurile celor care trag asupra sa nu apar pe filmare. O altă voce spune la final în rusă: "Mori, javră!". Nu este clar nici dacă un singur bărbat trage asupra ucraineanului sau mai mulţi.
Înaltul Comisariat aminteşte că a "documentat numeroase încălcări ale dreptului internaţional umanitar împotriva prizonierilor de război, inclusiv cazuri de execuţii sumare a unor prizonieri de război ruşi şi ucraineni". "Anchete imparţiale şi eficace trebuie întreprinse asupra tuturor acuzaţiilor şi cei responsabili trebuie să dea socoteală", a subliniat purtătoarea de cuvânt.
AFP nu a putut verifica în mod independent unde şi când a fost filmată înregistrarea, nici dacă ea arată, după cum afirmă responsabili ucraineni, un prizonier victimă a unei crime de război. Această înregistrare video a devenit virală luni pe reţelele sociale, cu numeroase postări, fotografii şi desene aducând un omagiu acestui soldat, curajului şi patriotismului său. Armata ucraineană a jurat marţi să-l răzbune pe soldatul său.
Reacţia lui Evgheni Prigojin
O jurnalistă de la agenţia AP i-a cerut o reacţie şefului grupului paramilitar rus Wagner în legătură cu înregistrarea. "Nu am văzut înregistrarea, dar după solicitarea ta, cu siguranță mă voi uita. Spune-mi, te rog, dacă există măcar o confirmare că imaginile au fost filmat lângă Bahmut, dacă există măcar o confirmare că nu sunt regizate sau măcar o dovadă minimă a implicării lui Grupului Militar Privat ? Și cu siguranță îl vom analiza în cel mai detaliat mod" a reacţionat Evgheni Prigojin, potrivit unui mesaj postat pe Telegram de serviciul său de presă.