Antena Meniu Search
x

Video "Glorie Ucrainei!" Ultimele cuvinte ale unui soldat, care ar fi fost executat de ruşi. Zelenski: Îi vom găsi pe ucigaşi

Armata ucraineană nu se retrage din Bahmut, focarul luptelor din Donbas. Cei mai înalţi comandanţi militari ai ţării afirmă că militarii pot apăra oraşul şi l-au convins pe preşedintele Zelenski, care, potrivit unor surse, ar fi acceptat o retragere tactică. Mii de soldaţi au fost ucişi sau răniţi în ambele tabere, dar o evaluare a NATO consideră că pierderile ruşilor sunt de cinci ori mai mari decât ale ucrainenilor. Un film apărut pe reţelele sociale, care ar prezenta execuţia unui prizonier de război ucrainean, suscită indignare şi cereri de anchetare a acestei crime de război.

de Redactia Observator

la 07.03.2023, 09:10

Vezi și

Bahmut este, pur şi simplu, "iadul pe pământ". Este mărturisirea unui ofiţer ucrainean care luptă în oraşul prefăcut, aproape în întregime, în ruine. Cei câţiva civili mai trăiesc, de luni de zile, în subsoluri, fără apă curentă, gaz sau electricitate. După bătălii crâncene pentru fiecare casă, trupele ruseşti au reuşit, aproape, să încercuiască oraşul. Dar armata ucraineană nu renunţă la apărare. 

Volodimir Zelenski: I-am întrebat direct pe comandantul forţelor terestre, generalul Sîrski şi pe şeful marelui stat-major, generalul Zalujnîi, cum văd ei viitorul operaţiunii defensive de la Bahmut. Dacă să ne retragem sau să continuăm să întărim apărarea oraşului. Ambii generali au răspuns: nu retragere, ci întărire. 

Unii analişti occidentali susţineau, totuşi, că armata ucraineană a început deja retragerea. Ei adaugă că Bahmut nu are o mare valoare strategică, iar căderea sa nu ar schimba soarta războiului. Dar, pentru ucraineni, oraşul a devenit un simbol al dârzeniei în faţa agresiunii. Iar pentru forţele ruse, poate deveni prima victorie după mai multe luni. Bătălia a căpătat importanţă şi pe fondul disputei între Ministerul Apărării de la Moscova şi patronul companiei de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin. Acesta susţine că oamenii săi pot ocupa întregul oraş. 

De ce e important Bahmutul pentru Prigojin?

Cosmin Popa, istoric: Ar fi o victorie de moral foarte importantă pentru Prigojin, singura obţinută pe front, care l-ar readuce, sau cel puţin aşa speră el, în jocul politic de la vârf de la Moscova. 

În timp ce procurorii ucraineni expun noi dovezi ale atrocităţilor comise în oraşele temporar ocupate, un scurt film răspândit pe reţelele sociale a fost primit cu oroare. Un soldat neînarmat, probabil prizonier de război, este împuşcat mortal iar ultimele sale cuvinte sunt "Glorie Ucrainei". Deocamdată nu se ştie cine a postat imaginile şi cine este victima, dar Ucraina va sesiza Curtea Penală Internaţională.

Volodimir Zelenski: Doresc ca noi toţi, împreună, uniţi, să răspundem vorbelor sale: "Glorie acestui erou, glorie eroilor, glorie Ucrainei". Şi îi vom găsi pe ucigaşi. 

Rusia continuă bombardamentele şi în alte sectoare ale frontului şi chiar revendică un succes: distrugerea unei baze militare secrete, pe o mică insulă de la vărsarea Niprului. Aici s-ar fi aflat şi militari britanici, pentru a-i instrui pe ucraineni în folosirea dronelor subacvatice. Informaţia nu a putut fi, însă, confirmată din alte surse. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » "Glorie Ucrainei!" Ultimele cuvinte ale unui soldat, care ar fi fost executat de ruşi. Zelenski: Îi vom găsi pe ucigaşi