Antena LIVE

Curs valutar

30 de ani de la ”invazia” migranților albanezi în Bari. Cum a ajuns o navă cargo cu zeci de mii de oameni în orașul italian

Cu 30 de ani în urmă, pe 8 august 1991, o navă cargo care transporta între 10.000 și 20.000 de imigranți albanezi a reușit să intre în portul Bari din Italia. Răspunsul guvernului italian a fost dur. Majoritatea albanezilor au fost închiși pe un stadion în condiții precare. Autoritățile italiene au aruncat mâncare și apă migranților cu elicopterul. În câteva săptămâni, majoritatea migranților au fost deportați în Albania. Modul dur în care au fost tratați migrabții a fost criticat de organizațiile pentru drepturile omului și de Papă. Guvernul italian s-a apărat motivând că a vrut să descurajeze migrația ilegală din Albania. Sosirea migranților a schimbat pentru totdeauna soarta orașului Bari.

De la 11.08.2021, 15:24
WhatsApp
Galerie (14)
Cu 30 de ani în urmă, pe 8 august 1991 o navă cargo cu 10.000-20.000 de imigranți albanezi a reușit să intre în portul Bari din Italia Getty Images

Căderea comunismului în Albania la începutul anilor 1990 a dus la fel ca în România la o prăbușire economică majoră, marcată de o lipsă severă de alimente, pe fondul unor tulburări politice și sociale în țară. Criza a generat un exod al albanezilor, care au fugit pe capete în Germania, Grecia sau Italia. O mare parte din migranți au vizat Italia, aflată la 200 de km de porturile albaneze, peste strâmtoarea Otranto. Erau seduși de imaginea parțial eronată pe care și-o formaseră de la televizor cu bogăția italienilor.

În august 1991, nava cargo Vlora s-a întors din Cuba cu o încărcătură de zahăr și a andocat în Durres pentru a descărca marfa și pentru lucrări de reparație la motor. Între timp, o mulțime uriașă de oameni din toată țara s-a adunat în port pentru a urca pe orice navă cu destinația Italia. Fără ca nimeni să-i oprească, mii dintre ei (între 10.000 și 20.000 conform diferitelor rapoarte) s-au îmbarcat pe Vlora pe 7 august 1991. Au sărind în mare și au urcat la bord pe frânghii. Erau atât de mulți că au acoperit practic fiecare centimetru al navei iar unii au mers ținându-se de scări, catarge și frânghii cea mai mare parte a călătoriei. Căpitanul Halim Milaq  nu a putut negocia cu migranții, mulți dintre ei erau și înarmați. A decis să navigheze cu nava supraaglomerată spre Italia, temându-se de ceea ce s-ar putea întâmpla dacă migranții amatori preluau controlul.

Nava a făcut călătoria doar cu motoarele sale auxiliare, fără radar (din cauza prezenței pasagerilor) și cu greutate excesivă. A rămas fără tuburile de răcire după ce pasagerii le-au tăiat pentru a încerca să se hidrateze. Căpitanul a folosit apă de mare pentru a evita topirea motorului. Din fericire, au beneficiat de vreme bună și au ajuns pe țărmurile italiene în primele ore ale zilei de 8 august. Apropiindu-se de portul Brindisi în jurul orei 04:00, căpitanul a fost sfătuit să nu acosteze în oraș, prin urmare, și-a schimbat cursul spre Bari.

Italienii au încercat să blocheze portul cu nave mici pentru a-i obliga pe albanezi să se întoarcă. La bordul navei condițiile se înrăutățeau, după ce pasagerii au petrecut 36 de ore fără mâncare sau apă în căldură sufocantă. Căpitanul Milaqi a refuzat să dea înapoi și a intrat în port, comunicând că are răniți la bord și că oricum nava are probleme la motoare și nu se poate întoarce. În cele din urmă, Vlora a fost trasă la cheiul cel mai îndepărtat de centrul orașului, de obicei rezervat descărcării cărbunelui.

Pe acelaşi subiect

Autoritățile au dus miile de migranți pe Stadio della Vittoria, un stadion inutilizat, unde au stat închiși sub pază până la deportare. După ce au înțeles că în cele din urmă aveau să fie trimiși acasă, grupuri dintre albanezi au încercat să iasă cu forța din stadionul păzit de poliție. Au urmat lupte soldate cu răniți, inclusiv în rândurile poliției. Tensiunile au crescut în următoarele ore, pe stadion grupări de albanezi se încăierau iar situația devenea explozivă. Se înmulțeau și ciocnirile cu poliția care păzea stadionul. 

În următoarele săptămâni, mii de albanezi au fost repatriați, unii au plecat de bună voie, dezamăgiți de primirea ostilă și condițiile proaste, cei mai mulți au fost mințiți să urce pe nave care îi vor duce în alte orașe italiene, dar s-au trezit în Albania. Cei mai violenți au fost deportați cu avioane, sub pază armată. 

Imaginile incredibile surprinse în 1991 cu sosirea albanezilor în Bari ăpe Vlora au fost folosite în 2015 pentru a răspândi fake news despre criza migranților din Europa.  

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

albania migranti bari comunism italia imagini
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025