Antena LIVE

30 de ani de la ”invazia” migranților albanezi în Bari. Cum a ajuns o navă cargo cu zeci de mii de oameni în orașul italian

Cu 30 de ani în urmă, pe 8 august 1991, o navă cargo care transporta între 10.000 și 20.000 de imigranți albanezi a reușit să intre în portul Bari din Italia. Răspunsul guvernului italian a fost dur. Majoritatea albanezilor au fost închiși pe un stadion în condiții precare. Autoritățile italiene au aruncat mâncare și apă migranților cu elicopterul. În câteva săptămâni, majoritatea migranților au fost deportați în Albania. Modul dur în care au fost tratați migrabții a fost criticat de organizațiile pentru drepturile omului și de Papă. Guvernul italian s-a apărat motivând că a vrut să descurajeze migrația ilegală din Albania. Sosirea migranților a schimbat pentru totdeauna soarta orașului Bari.

De la 11.08.2021, 15:24
Galerie (14)
Cu 30 de ani în urmă, pe 8 august 1991 o navă cargo cu 10.000-20.000 de imigranți albanezi a reușit să intre în portul Bari din Italia Getty Images

Căderea comunismului în Albania la începutul anilor 1990 a dus la fel ca în România la o prăbușire economică majoră, marcată de o lipsă severă de alimente, pe fondul unor tulburări politice și sociale în țară. Criza a generat un exod al albanezilor, care au fugit pe capete în Germania, Grecia sau Italia. O mare parte din migranți au vizat Italia, aflată la 200 de km de porturile albaneze, peste strâmtoarea Otranto. Erau seduși de imaginea parțial eronată pe care și-o formaseră de la televizor cu bogăția italienilor.

În august 1991, nava cargo Vlora s-a întors din Cuba cu o încărcătură de zahăr și a andocat în Durres pentru a descărca marfa și pentru lucrări de reparație la motor. Între timp, o mulțime uriașă de oameni din toată țara s-a adunat în port pentru a urca pe orice navă cu destinația Italia. Fără ca nimeni să-i oprească, mii dintre ei (între 10.000 și 20.000 conform diferitelor rapoarte) s-au îmbarcat pe Vlora pe 7 august 1991. Au sărind în mare și au urcat la bord pe frânghii. Erau atât de mulți că au acoperit practic fiecare centimetru al navei iar unii au mers ținându-se de scări, catarge și frânghii cea mai mare parte a călătoriei. Căpitanul Halim Milaq  nu a putut negocia cu migranții, mulți dintre ei erau și înarmați. A decis să navigheze cu nava supraaglomerată spre Italia, temându-se de ceea ce s-ar putea întâmpla dacă migranții amatori preluau controlul.

Nava a făcut călătoria doar cu motoarele sale auxiliare, fără radar (din cauza prezenței pasagerilor) și cu greutate excesivă. A rămas fără tuburile de răcire după ce pasagerii le-au tăiat pentru a încerca să se hidrateze. Căpitanul a folosit apă de mare pentru a evita topirea motorului. Din fericire, au beneficiat de vreme bună și au ajuns pe țărmurile italiene în primele ore ale zilei de 8 august. Apropiindu-se de portul Brindisi în jurul orei 04:00, căpitanul a fost sfătuit să nu acosteze în oraș, prin urmare, și-a schimbat cursul spre Bari.

Italienii au încercat să blocheze portul cu nave mici pentru a-i obliga pe albanezi să se întoarcă. La bordul navei condițiile se înrăutățeau, după ce pasagerii au petrecut 36 de ore fără mâncare sau apă în căldură sufocantă. Căpitanul Milaqi a refuzat să dea înapoi și a intrat în port, comunicând că are răniți la bord și că oricum nava are probleme la motoare și nu se poate întoarce. În cele din urmă, Vlora a fost trasă la cheiul cel mai îndepărtat de centrul orașului, de obicei rezervat descărcării cărbunelui.

Pe acelaşi subiect

Autoritățile au dus miile de migranți pe Stadio della Vittoria, un stadion inutilizat, unde au stat închiși sub pază până la deportare. După ce au înțeles că în cele din urmă aveau să fie trimiși acasă, grupuri dintre albanezi au încercat să iasă cu forța din stadionul păzit de poliție. Au urmat lupte soldate cu răniți, inclusiv în rândurile poliției. Tensiunile au crescut în următoarele ore, pe stadion grupări de albanezi se încăierau iar situația devenea explozivă. Se înmulțeau și ciocnirile cu poliția care păzea stadionul. 

În următoarele săptămâni, mii de albanezi au fost repatriați, unii au plecat de bună voie, dezamăgiți de primirea ostilă și condițiile proaste, cei mai mulți au fost mințiți să urce pe nave care îi vor duce în alte orașe italiene, dar s-au trezit în Albania. Cei mai violenți au fost deportați cu avioane, sub pază armată. 

Imaginile incredibile surprinse în 1991 cu sosirea albanezilor în Bari ăpe Vlora au fost folosite în 2015 pentru a răspândi fake news despre criza migranților din Europa.  

Ți-a plăcut acest articol?

albania migranti bari comunism italia imagini
Întrebarea zilei
Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

În vacanţă, în ţară

În vacanţă, în străinătate

Acasă, cu familia

Cu prietenii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
I se spune “a doua Coreea de Nord”. Țara aflată sub sărăcie și dictatură...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore de...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Orașul din România în care este cel mai frig. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 05.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care...
Useit
Publicat 05.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024