38 de migranţi, inclusiv o femeie însărcinată, blocaţi pe o insulă de-a lungul graniţei dintre Turcia şi Grecia. Cel puţin un copil a murit
Un grup de 38 de migranţi, inclusiv o femeie însărcinată, au fost blocaţi pe o insulă minusculă, nedenumită, de-a lungul graniţei dintre Turcia şi Grecia. Cel puţin un copil a murit pe insulă, relatează News.ro.
De Redactia Observator la 16.08.2022, 16:43Cei douăzeci şi doi de bărbaţi, nouă femei şi şapte copii spun că se află pe insula de pe râul Mariţia de la jumătatea lunii iulie. După ce au fost localizaţi luni, migranţii au fost duşi în Grecia continentală.
Ministrul grec al Migraţiei a declarat că grupul se află într-o ”stare foarte bună” şi că femeia însărcinată a fost dusă la spital ca măsură de precauţie. Cu toate acestea, cel puţin un copil a murit pe insulă, potrivit grupului şi agenţiilor pentru drepturile omului. Poliţia greacă nu a confirmat încă informaţia.
A existat o oarecare incertitudine cu privire la locaţia grupului şi, prin urmare, dacă Turcia sau Grecia ar fi trebuit să intervină pentru a-i ajuta. Autorităţile elene au spus iniţial că oamenii, despre care poliţia susţine că toţi se identifică ca sirieni, se aflau pe teritoriul turc.
În cele din urmă, au fost găsiţi la aproximativ 4 kilometri sud de coordonatele din afara teritoriului grec, raportate iniţial în urmă cu câteva zile. Acesta este motivul pentru care, sugerează poliţia greacă, migranţii nu au fost găsiţi mai devreme.
- Trei morţi şi 45 de supravieţuitori, găsiți în largul Insulelor Canare. Majoritatea sunt migranți marocani
- 40 de migrați înghesuiți printre profile de aluminiu, într-un TIR care ieșea din România. Încercau să ajungă...
- Trei morţi după ce o dubă s-a răsturnat în Austria. Bărbaţii erau migranţi ilegali şi fugeau de poliţia de...
Baida, una dintre femeile din grup, a descris că a fost tratată ca la ”un meci de fotbal între cele două părţi”, respectiv Turcia şi Grecia.
”Nimeni nu ne vrea. Nimeni nu ne aude. Nimeni nu vrea să ne ajute”, a adăugat ea.
Grupurile pentru drepturile omului susțin că mii de migranți au fost trimiși înapoi, înainte de a solicita cererea de azil
Tratamentul Greciei faţă de migranţii care încearcă să ajungă în Europa din Turcia este în prim-plan de câţiva ani. Grupurile pentru drepturile omului susţin că mii de persoane care solicită azil au fost trimise înapoi înainte de a primi şansa să solicite azil. De asemenea, au izbucnit dispute în cadrul Uniunii Europene după ce un înalt oficial a afirmat anul trecut că Atena încalcă drepturile fundamentale europene.
Unii refugiaţi spun că au fost returnaţi cu forţa în apele turceşti. Guvernul elen a negat întotdeauna aceste afirmaţii şi insistă că respectă dreptul european şi internaţional.
Incidentul de pe râul Mariţa ”subliniază brutalitatea celor care forţează retragerea”, a evocat Dimitra Kalogeropoulou, directorul grec al Comitetului Internaţional de Salvare.
Între ianuarie şi iunie 2022, 232 de sirieni au ajuns în Grecia pe mare, conform Organizaţiei Naţiunilor Unite.