80 de ani de la Ziua Z, debarcarea din Normandia. Un veteran de 102 ani a murit chiar în timp ce era în drum spre ceremonie
Au trecut 80 de ani de la Ziua Z şi zeci de lideri ai lumii au marcat momentul care a schimbat istoria lumii. Pe 6 iunie 1944, 150 de mii de militari ai Aliaţilor au debarcat în Normandia pentru a elibera Europa de sub dominaţia nazistă. Mai mulţi veterani au atras atenţia că ar trebui să învăţăm din lecţiile trecutului pentru a nu le repeta.
De Redactia Observator la 06.06.2024, 20:46În nord-vestul Franţei, patru ceremonii au marcat cea mai mare operațiune militară pe mare încercată vreodată. În prim-plan au fost cei 200 de veterani, veniţi din Marea Britanie şi Statele Unite.11 dintre ei au fost decoraţi de Emmanuel Macron. Veteranii de acum erau abia adolescenţi când au pornit la război. Acum au majoritatea 100 de ani.
Salvarea Europei a avut un cost dur. Peste 4.000 de soldaţi au plătit cu vieţile
"Pentru unele lucruri merită să lupți. Chiar dacă mi-aș dori să existe o altă cale de a o face decât să încercăm să ne ucidem unii pe alții. Dar uneori ți se cere să faci ceva și o faci", a declarat Walter Stitt, veteran. "O generație de bărbați și femei din Regatul Unit și din alte națiuni aliate nu a tresărit când a venit momentul să înfrunte acel test", a declarat Regele Charles. "În Ziua-Z, forţele aliate şi-au făcut datoria. Întrebarea pentru noi este dacă, în momentul nostru de cumpănă, ne vom face şi noi datoria", a declarat Joe Biden, preşedintele SUA.
Un american de 102 ani a murit în timp ce era în drum spre Normandia, pentru a participa la ceremonie. La ceremoniile din Franţa au participat actorul Tom Hanks şi regizorul Steven Spielberg, cei care au făcut împreună filmul "Salvaţi soldatul Ryan". Acţiunea peliculei are loc chiar în timpul invaziei Aliaţilor. Ziua a început cu momente în care a fost recreată debarcarea de pe cele cinci plaje.
Pe 6 iunie 1944, tabăra Aliaţilor, formată din SUA, Canada şi Marea Britanie, a deschs un nou front în Europa - frontul de Vest. Scopul era unul măreţ: alungarea armatei naziste care pusese stăpânire pe mare parte a continentului. Debarcarea din Normandia a debutat cu un asalt aerian de 1.200 avione. În zorii zilei, 24.000 de soldați s-au parașutat în spatele liniilor inamice şi au reuşit sa preia mai multe poziții strategice. Alţi 130.000 au debarcat pe cinci plaje stabilite dinainte şi denumite Utah, Omaha, Gold, Juno şi Sword. Numele lor a fost ales după locurile de naştere ale unor soldaţi sau în amintirea soţiei unui alt militar. Salvarea Europei a avut un cost dur. Peste 4.000 de soldaţi au plătit cu vieţile.