A început isteria cumpărăturilor în Rusia: Oamenii se luptă pentru zahăr
Sancțiunile occidentale declanșează temeri că în curând va fi o criză de alimente în toată țara. Aşa că nu e de mirare că ruşii au început să se îngrijoreze că unele produse vor dispărea de pe rafturi.
De Monica Palade la 01.05.2022, 15:59În mai multe imagini apărute în spaţiul public, mai mulţi cumpărători sunt văzuți luptându-se în supermarketurile rusești pentru achiziţionarea a cât mai multe produse. Într-un magazin Perekryostok din nordul Moscovei, oamenii s-au înghesuit să îşi facă aprovizionarea de zahăr. „Oamenii se luptă pentru zahăr. Pensionarii se luptă”, a declarat un martor.
Anna, o femeie din zonă care a filmat încăierarea, a declarat că oamenii s-au comportat agresiv, deoarece sunt speriați de rafturile goale pe fondul unei crize economice declanșate de sancțiunile primite şi care au dus la devalorizarea rublei.
Rubla rusă în cădere liberă
Rubla rusă a pierdut aproape 50% din valoare de la începutul anului 2022, moneda prăbuşindu-se, după ce Putin a declarat războiul în Ucraina.
- Cozi de 600 de metri la ulei de floarea soarelui, în Bulgaria. Oamenii s-au călcat în picioare, un bărbat a murit...
- ”Ceea ce ne doream să fie economie va deveni risipă”. Unii români nu au învățat nimic din lecția pandemiei...
- Românii golesc din nou rafturile magazinelor. Comandă de 1.200 de litri de ulei, semnalată de șeful ANPC....
„Erau rafturi goale – fără sare, fără zahăr, fără paste, fără hrișcă și doar cu orez scump. Oamenii au văzut deodată un cărucior cu zahăr și au fugit spre el. L-au atacat şi s-au împins unii pe alţii. Apucau cât mai multe pentru ei înșiși, nu lăsau zahăr pentru ceilalți. Am vrut să împărtășesc groaza asta. Trebuie să rămânem oameni”, a povestit localnica.
O altă luptă a cumpărătorilor s-a dat pentru zahăr în Oryol, la 230 de mile sud de Capitală. Oamenii se înghesuiesc să ia cât mai multe pungi de zahăr înainte ca stocul să se epuizeze. Există o grămadă de cumpărători să ia pungi de zahăr înainte de a se epuiza.
Rușii au fost îndemnați să nu intre în panică, să cumpere în exces, dar există o lipsă de încredere în asigurările oficiale că proviziile vor rezista.