Antena Meniu Search
x

Video Românii golesc din nou rafturile magazinelor. Comandă de 1.200 de litri de ulei, semnalată de șeful ANPC. ”Dacă vine războiul, luăm uleiul cu noi pe front?”

O nouă zi, o nouă isterie. După benzină şi motorină, uleiul este subiectul celui de-al doilea episod de panică naţională din ultima săptămână. De teama scumpirilor, pe fondul războiului din Ucraina, oamenii s-au năpustit în magazine şi au cumpărat cărucioare pline ochi cu baxuri de ulei. Ba chiar au încărcat dube întregi. Avem stocuri suficiente de ulei, dă asigurări Ministerul Agriculturii.

de Redactia Observator

la 12.03.2022, 19:42

Vezi și

După goana după benzină, a venit goana după ulei. Reţelele de socializare s-au umplut de imagini cu oameni care cumpără ulei cu baxurile. 

În disperarea oamenilor de a-şi face provizii, untdelemnul dispare de pe rafturile magazinelor din toată ţara. La acest hipermarket din Mioveni, deşi mai erau ore bune până la închiderea programului, rafturile cu ulei erau aproape goale.

Imaginile cu rafturile goale din magazine alimentează panica

Femeie: ”Când m-am gândit şi eu astăzi să iau ulei şi zahăr, nu mai era. Se teme lumea de foamete”.

Pe acelaşi subiect

Femeie: ”Încurajează scumpirea. S-a vândut şi ei de-acum or să meargă tot aşa”.

Bărbat: ”Oamenii sunt speriaţi, probabil că au urmărit şi canale de informare nu prea sigure”.

Pozele cu rafturile goale care se viralizează pe Internet alimentează panica.

Femeie: ”Sunt nişte oameni stresaţi care şi în pandemie tot aşa au făcut şi acum la fel. N-au alte treburi decât să se panicheze şi să facă haos în lume”.

Bărbat: ”Dacă e să vină războiul, luăm uleiul cu noi pe front, şi apa şi zahărul?”

Femeie: ”Dacă au bani! Lasă să le golească”.

Femeie: ”Noi suntem obişnuiţi ca de pe timpul lui Ceauşescu. Să aprovizionăm”

Horia Constantinescu, preşedinte ANPC: ”Exista situaţii in care in mediul online, ne spuneau marii retaileri, că s-au comandat si 1.200 de litri de ulei”.

În timp ce unii retaileri au profitat de temerile oamenilor şi au mărit preţurile, alţii au raţionalizat cantitatea de ulei pe care o vând.

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: ”Acestea au fost făcute tocmai în încercarea de a transmite un mesaj foarte clar ca cineva să nu speculeze, să creeze panică şi isterie în rândul populaţiei”.

Goana după ulei a început după ce s-au anunţat noi scumpiri. În ultimul an, uleiul s-a scumpit cu 25 la sută, iar în unele magazine un litru de ulei a ajuns să coste 12 lei. 

Din cauza războiului din Ucraina, cel mai mare furnizor de ulei brut al Uniunii Europene, untdelemnul se va scumpi cu încă 20 de procente, deci va ajunge la 15 lei. Isteria a fost amplificată şi de zvonul că nu mai sunt stocuri.

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: ”Avem stocuri de ulei până la noua recoltă - nici măcar nu a fost însămânţată floarea soarelui - dar avem stocuri de ulei, astfel încât să nu apară niciun fel de dezechilibru”.

Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt Guvern: ”Fac un apel către cetățeni să aibă o atitudine responsabilă și să își gestioneze cu cumpătare consumul zilnic. Nu este nicio problemă de aprovizionare”.

România a avut producție record de floarea soarelui în 2021

România produce cantități de floarea soarelui care acoperă de 10 ori nevoia de consum. Anul trecut, de exemplu, am avut o producție record de 3 milioane de tone. Deşi suntem campioni la producţie, nu avem facilităţi de procesare, aşa că exportăm jumătate din recoltă.

Valul panicii şi dezinformării a mers mai departe. Oamenii au început să cumpere angro şi alte alimente neperisabile, precum orez, făină şi paste. Asociaţia Marilor Reţele Comerciale şi ANPC îndeamnă oamenii la calm.

Horia Constantinescu, preşedinte ANPC: În momentul în care vezi că un consumator plimbă după el 6 cărucioare pline cu sticle de ulei va trebui să ne gandim, ori acesta urmează să pregătească cea mai mare porție de cartofi şi să intre în Guinness book ori ceva ar trebui sa îl determine sa il calmeze. S-a cumpărat în neștire. Stocuri există. Nu există nicio premisă ca acestea să se termine”.

Explicațiile sociologilor despre isteria din magazine

După doi ani de pandemie şi un război la graniţe, anxietatea oamenilor e firească, spun specialiştii. O populaţie deja foarte stresată va reacţiona exagerat în faţa incertitudinii.

Aurelian Danu, sociolog: ”Neliniştea, nesiguranţa zilei de mâine, incertitudinea faţă de ziua de mâine generează automat nişte comportamente de autoapărare. Se modifică structura gândirii, apar temerile mai mult sau mai puţin justificate, mai mult sau mai puţin raţionale”.

Cel mai important lucru este să verificăm din mai multe surse informaţiile care ajung la noi şi să încercăm să rămânem raţionali.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Românii golesc din nou rafturile magazinelor. Comandă de 1.200 de litri de ulei, semnalată de șeful ANPC. ”Dacă vine războiul, luăm uleiul cu noi pe front?”