Antena Meniu Search
x

Video ”Ceea ce ne doream să fie economie va deveni risipă”. Unii români nu au învățat nimic din lecția pandemiei și fac stocuri de ulei, făină și zahăr

Cumpărăm compulsiv alimente de bază: ulei, zahăr sau făină. Asta deşi Ministrul Agriculturii a dat asigurări că România are stocuri suficiente de produse agroalimentare si nu sunt probleme la raft. Specialiştii spun că toate excesele din aceste zile se vor transforma în risipă alimentară: multe dintre produse vor expira sau se vor strica înainte de a fi consumate. Şi nu vom fi făcut nicio economie.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 13.03.2022, 19:36

Vezi și

”Totuși nu înțeleg de ce toată lumea cumpără ulei! Am ajuns să nu mai găsim ulei în magazine!” Criza uleiului a continuat şi azi. Rafturile unor magazine din Capitală s-au golit rapid. Iar valul de panică s-a extins şi la alte alimente de bază, cum ar fi făina. ”Toată lumea cu baxurile de ulei, de carne, de făina. Toată lumea speriată”.

Bărbat: ”Un ritm nebun, haos. De abia am revenit în România și am lasat benzină la 6 și am găsit-o la 9, într-o luna jumate. Toate sunt scumpe”.

Ministrul Agriculturii a discutat cu marii retaileri şi producătorii de materii prime. Cifrele arată clar: nu există niciun risc pentru apariţia unei crize alimentare.

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: O mare masă de oameni s-a îngrămadit intr-un magazin, a achizitionat toată cantitatea de ulei de la raft, au apărut pozele în social media și s-a prezentat ca o situație de dezastru ceea ce nu se susține cu date reale”.

Pe acelaşi subiect

Oficialii români transmit că România are suficiente stocuri de ulei și semințe

Îl susţin şi marii producători de seminţe care spun că există suficiente stocuri de ulei şi seminţe până în luna august. Cel puţin.

Andrei Solomon, director Industria procesării de seminţe din România: ”Nu trebuie să-şi facă nimeni probleme că nu va găsi ulei rafinat românesc pe raft”.

George Bădescu, director Asociația Marilor Retaileri: ”În anumite magazine, punctual, temporar a fost nevoie de anumite măsuri de organizare a fluxului de cumpărători. Transmitem un mesaj la responsabilitate pentru a evita situatii de risipa alimentară”.

Risipă alimentară am mai făcut şi la început de pandemie când am cumpărat panicaţi făină, drojdie şi alte alimente neperisabile. N-am învăţat nimic din lecţia recentă şi multe dintre cumpărăturile făcute de teama scumpirilor sau a lipsei vor ajunge, mai devreme sau mai târziu, la gunoi.

Uleiul și făina au termen de valabilitate câteva luni, dacă sunt depozitate corect

De exemplu, uleiul, cel mai cumpărat produs zilele acestea, poate fi consumat câteva luni, dacă este depozitat în condiţii corecte, în recipiente de sticlă, închise ermetic. Uleiul ţinut în plastic, în sticle fără închidere etanşă, poate râncezi în câteva săptămâni.

Pâinea rezistă în mod normal doar 2 sau 3 zile. Poate fi consumată timp de până la 6 luni doar dacă se congelează. Iar specialiştii recomandă ca făina să nu fie păstrată mai mult de 8 luni, chiar dacă este depozitată în locuri răcoroase.

Andreea Milea, reporter Observator: ”De exemplu, pentru o familie, 10 litri de ulei pot ajunge pentru consum timp de 2 luni şi jumătate. Presupunem ca un litru a fost cumpărat cu 8 lei. La o posibilă scumpire de 2 lei pe litru, economia este de doar 20 de lei. O sumă nu foarte mare pentru bugetul unei familii”.

Horia Constantinescu, preşedinte ANPC: ”Este de neimaginat că exista cetateni care cumpara 250 litri de ulei în condițiile în care o familie consumă o medie de 50 de litri de ulei pe an. Cu siguranţă, ceea ce ne doream să fie economie va deveni risipă”.

Prețuri umflate artificial la anumite produse, ministrul Economiei anunță controale

De teama şi isteria unora, sunt alţii care profită. În ultimele zile, distribuitorii au speculat cererea mare la anumite produse şi au crescut preţul. Ministrul Economiei a anunţat controale.

Florin Spataru, ministrul Economiei: ”Vom intra de săptămâna viitoare, înca de luni, să verificam acele site-uri și acei distribuitori care au crescut pretul uleiului de 3 ori”.

În cazul în care preţurile alimentelor vor creşte mult prea mult în perioada următoare, ministrul Agriculturii a anunţat că a pregătit deja un set de măsuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În cuplu, preferaţi să puneţi banii la comun sau aveţi cheltuieli separate?

Observator » Evenimente » ”Ceea ce ne doream să fie economie va deveni risipă”. Unii români nu au învățat nimic din lecția pandemiei și fac stocuri de ulei, făină și zahăr