Abordarea suedeză anticoronavirus ar putea fi viitorul model de normalitate
Suedia a tratat pandemia de coronavirus într-un mod cu totul original! Autorităţile au decis să nu izoleze populaţia, pentru a genera ceea ce au numit a fi o "imunitate de turmă".
De Redactia Observator la 30.04.2020, 23:54- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Circa 21.000 de suedezi s-au infectat cu noul coronavirus până acum.
- Suedia, printre cele mai lovite țări de coronavirus din Europa.
Astfel, la o populaţie de 10 milioane de oameni au înregistrat doar 21 de mii de teste pozitive şi un număr de 2 mii 500 de decese.
Mulţi îl văd pe medicul care a luat această decizie drept un adevărat erou. Alţii i-au contestat metoda de imunizare. Cu toate acestea, modelul suedez ar putea defini modul în care lumea va trăi în viitor.
Michael Ryan, director executiv Organizația Mondială a Sănătății: Cred că, dacă ar fi să ajungem la un nou normal, cred că - în multe moduri - Suedia reprezintă viitorul model.
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății: El, de fapt, elogiază acolo respectul cetăţenilor suedezi pentru indicaţiile de distanţare socială pe care le-au implementat cu sfinţenie chiar dacă în Suedia nu a fost implementată o legislaţie în acest sens.
În Suedia, fiecare om a respectat întocmai recomandările specialiştilor, pentru a-şi putea dezvolta rapid anticorpii. Printre cei care au participat la această luptă colectivă s-a numărat şi un medic român stabilit acolo.
Laura Ghibu, medic chirurg: Ne-au spus foarte clar: Vă veţi infecta toţi. Trebuie să facem în aşa fel încât să vă infectaţi cât mai lent posibil. Dacă ai simptome de orice fel se recomandă să nu ieşi din casă.
În tot acest timp viaţa s-a desfăşurat în mod normal. Nu s-a închis nimic, iar suedezii nu au purtat nici măşti, nici mănuşi de protecţie.
Laura Ghibu, medic chirurg: Ni s-a explicat foarte clar că masca nu ne protejează de infecţii, deoarece acest virus este atât de minuscul încât poate pătrunde prin mască.
Datele oficiale arată că peste 21.000 de oameni au fost infectaţi pe teritoriul suedez, însă numărul real ar fi mult mai mare. Printre ei şi soţul, fiica şi mama Laurei Ghibu, pe care românca i-a tratat la domiciliu.
Laura Ghibu, medic chirurg: Am împărţit casa în trei zone, una verde, una galbenă, una roşie. Am încercat să păstrez un nivel de igienă care să mă protejeze şi nu am păţit nimic.
De asemenea, suedezii au apreciat faptul că nu li s-a interzis să iasă din case: "Aş fi înnebunit în izolare. Mi-e milă, îmi pare rău pentru toţi cei care trec prin asta. Nu cred că vor avea un rezultat mai bun".
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății: Fiecare ţară, dacă reuşeşte să educe cetăţenii cât să respecte astfel de recomandări nu mai este nevoie de implementarea unor măsuri dure.
Metoda suedeză a primit şi critici şi sunt voci care susţin că autorităţile s-au jucat cu vieţile oamenilor. Peste 2.500 de oameni au fost răpuşi de virus în Suedia, un bilanţ negru care o amplasează între primele 10 cele mai afectate ţări din Europa.