Antena LIVE

Curs valutar

"Acesta este sfârşitul, predaţi-vă". Raiduri aeriene sângeroase şi lupte de stradă în Gaza. Hamas anunţă că nu va elibera ostatici în viaţă fără "negocieri"

Război Israel - Hamas. Fâşia Gaza este scena unor raiduri aeriene israeliene sângeroase şi a unor lupte intense, după ce Hamas a ameninţat că nu-i va elibera pe ostaticii pe care îi deţine "în viaţă" fără negocieri. Duminică, premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut un apel către militanţi să depună armele în cel mai scurt timp: ''Le spun teroriştilor Hamas: acesta este sfârşitul. Nu muriţi pentru (şeful mişcării din Gaza, Yahya) Sinwar. Predaţi-vă acum!''.

De la 11.12.2023, 11:40
WhatsApp
"Acesta este sfârşitul, predaţi-vă". Raiduri aeriene sângeroase şi lupte de stradă în Gaza. Hamas anunţă că nu va elibera ostatici în viaţă fără "negocieri" Profimedia Images

Noaptea trecută, un reporter AFP a transmis despre atacuri aeriene puternice asupra oraşului Khan Younès, noul epicentru al războiului în extremitatea sudică a Fâşiei Gaza. Ministerul Sănătăţii al administraţiei Hamas din Gaza a raportat "zeci" de morţi în raidurile nocturne.

Jihadul Islamic, a doua mişcare islamistă armată ca mărime din Palestina, a afirmat că unul dintre combatanţii săi a aruncat în aer o casă într-un sector din oraşul Gaza unde soldaţii israelieni încercau să identifice gura unui tunel subteran.

Luni, armata israeliană a raportat tiruri de rachete din Gaza şi duminică "lupte violente" în cartierele din zona oraşului Gaza şi în Khan Younès, unde combatanţi palestinieni "ieşeau din tuneluri", "puneau explozibili" şi trăgeau cu "lansatoare de rachete".

"Nu vreau să spun că ne folosim toată puterea, dar folosim o forţă semnificativă şi obţinem rezultate semnificative", a declarat duminică şeful Statului Major, Herzi Halevi.

Pe acelaşi subiect

O poziţie de forţă? 

Conflictul a fost declanşat de un atac de o amploare fără precedent comis la 7 octombrie de comandouri Hamas infiltrate în Israel din Gaza, în timpul căruia au fost ucise 1.200 de persoane, majoritatea civili, potrivit autorităţilor.

Un armistiţiu de o săptămână, la sfârşitul lunii noiembrie, a permis eliberarea a aproximativ o sută dintre cei 240 de ostatici deţinuţi de Hamas şi de grupuri afiliate. După armistiţiu, Israelul a declarat că doreşte să impună un raport de forţe în avantajul său pe teren pentru a-i elibera pe cei 137 de ostatici aflaţi încă în Gaza.

Hamas a avertizat, duminică, că niciunul dintre ostaticii aflaţi în Fâşia Gaza nu va pleca "în viaţă" fără "un schimb şi negocieri şi fără a satisface cererile rezistenţei", a declarat Abu Obeida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor al-Qassam, aripa armată a mişcării.

"Nu există niciun loc sigur"

În Fâşia Gaza, populaţia civilă este înghesuită într-un spaţiu din ce în ce mai restrâns, iar sistemul de sănătate ameninţă să se "prăbuşească", potrivit OMS, în timp ce numărul morţilor continuă să crească.

Potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, mişcarea aflată la putere în Gaza din 2007, aproape 18.000 de persoane au murit pe teritoriul palestinian de la începutul ofensivei israeliene, majoritatea femei şi minori.

Luni, armata israeliană a anunţat că 101 soldaţi au murit de la începutul ofensivei sale terestre în Fâşia Gaza. Bombardamentele au transformat cartiere întregi în ruine, iar populaţia încearcă cu disperare să scape de lupte, fugind spre sud. Potrivit ONU, 1,9 milioane de persoane au fost strămutate din cauza războiului, ceea ce reprezintă 85% din populaţia teritoriului.

Armata israeliană a cerut populaţiei civile din Gaza să plece în "zone sigure" pentru a scăpa de lupte. "O declaraţie unilaterală a unei puteri ocupante potrivit căreia un teritoriu fără infrastructură, hrană, apă, asistenţă medicală (...) este o "zonă sigură" nu înseamnă că este aşa", a declarat Lynn Hastings, coordonatorul umanitar al ONU pentru teritoriile palestiniene.

Potrivit şefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, sistemul de sănătate este "în genunchi" în Gaza, iar organizaţia a adoptat o rezoluţie prin care solicită ajutor umanitar imediat pentru teritoriul asediat.

Atacuri în Siria 

După ce Consiliul de Securitate al ONU nu a reuşit vineri să voteze pentru o "încetare imediată umanitară a focului", Washingtonul blocând rezoluţia prin dreptul său de veto, Adunarea Generală urmează să se reunească marţi după-amiază pentru a discuta situaţia din Gaza.

Proiectul de text consultat duminică de AFP reproduce în mare parte rezoluţia respinsă vineri. Referindu-se la "situaţia umanitară catastrofală din Fâşia Gaza", textul cere "o încetare imediată umanitară a focului" şi eliberarea "imediată şi necondiţionată" a tuturor ostaticilor.

"O încetare a focului în acest moment nu ar face decât să perpetueze problema, pentru că Hamas este încă în viaţă, încă în viaţă şi cu planuri de a perpetra încă un 7 octombrie", a declarat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, pentru CNN.

Războiul a declanşat, de asemenea, violenţe în Cisiordania ocupată, unde peste 260 de palestinieni au fost ucişi de soldaţi sau colonişti israelieni începând cu 7 octombrie, potrivit Autorităţii Palestiniene, şi o escaladare regională mai amplă.

Potrivit agenţiei oficiale de presă Sana, forţele aeriene israeliene au efectuat în cursul nopţii atacuri în diferite zone din suburbiile Damascului împotriva " locaţiilor Hezbollah ", potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH).

Deşi nu a comentat loviturile din apropierea Damascului, armata israeliană a precizat că a ripostat la tirurile din Liban cu raiduri asupra unor "ţinte" ale Hezbollah, aliat al Hamas şi al Iranului, inamicul declarat al statului evreu.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi israel hamas israel hamas
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria...
Adevărul
Publicat 25.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află...
CaTine
Publicat 25.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
Ce sport extrem a practicat Călin Georgescu, surpriza prezidențialelor
GSP
Publicat 25.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Ce avere are Călin Georgescu. Câștigătorul primului tur își ține banii...
Redacţia.ro
Publicat 25.11.2024
Entuziasm la Moscova, după alegerile din România: Călin Georgescu este numit...
libertatea.ro
Publicat 25.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024