Antena LIVE

"Acesta este sfârşitul, predaţi-vă". Raiduri aeriene sângeroase şi lupte de stradă în Gaza. Hamas anunţă că nu va elibera ostatici în viaţă fără "negocieri"

Război Israel - Hamas. Fâşia Gaza este scena unor raiduri aeriene israeliene sângeroase şi a unor lupte intense, după ce Hamas a ameninţat că nu-i va elibera pe ostaticii pe care îi deţine "în viaţă" fără negocieri. Duminică, premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut un apel către militanţi să depună armele în cel mai scurt timp: ''Le spun teroriştilor Hamas: acesta este sfârşitul. Nu muriţi pentru (şeful mişcării din Gaza, Yahya) Sinwar. Predaţi-vă acum!''.

De la 11.12.2023, 11:40
"Acesta este sfârşitul, predaţi-vă". Raiduri aeriene sângeroase şi lupte de stradă în Gaza. Hamas anunţă că nu va elibera ostatici în viaţă fără "negocieri" Profimedia Images

Noaptea trecută, un reporter AFP a transmis despre atacuri aeriene puternice asupra oraşului Khan Younès, noul epicentru al războiului în extremitatea sudică a Fâşiei Gaza. Ministerul Sănătăţii al administraţiei Hamas din Gaza a raportat "zeci" de morţi în raidurile nocturne.

Jihadul Islamic, a doua mişcare islamistă armată ca mărime din Palestina, a afirmat că unul dintre combatanţii săi a aruncat în aer o casă într-un sector din oraşul Gaza unde soldaţii israelieni încercau să identifice gura unui tunel subteran.

Luni, armata israeliană a raportat tiruri de rachete din Gaza şi duminică "lupte violente" în cartierele din zona oraşului Gaza şi în Khan Younès, unde combatanţi palestinieni "ieşeau din tuneluri", "puneau explozibili" şi trăgeau cu "lansatoare de rachete".

"Nu vreau să spun că ne folosim toată puterea, dar folosim o forţă semnificativă şi obţinem rezultate semnificative", a declarat duminică şeful Statului Major, Herzi Halevi.

Pe acelaşi subiect

O poziţie de forţă? 

Conflictul a fost declanşat de un atac de o amploare fără precedent comis la 7 octombrie de comandouri Hamas infiltrate în Israel din Gaza, în timpul căruia au fost ucise 1.200 de persoane, majoritatea civili, potrivit autorităţilor.

Un armistiţiu de o săptămână, la sfârşitul lunii noiembrie, a permis eliberarea a aproximativ o sută dintre cei 240 de ostatici deţinuţi de Hamas şi de grupuri afiliate. După armistiţiu, Israelul a declarat că doreşte să impună un raport de forţe în avantajul său pe teren pentru a-i elibera pe cei 137 de ostatici aflaţi încă în Gaza.

Hamas a avertizat, duminică, că niciunul dintre ostaticii aflaţi în Fâşia Gaza nu va pleca "în viaţă" fără "un schimb şi negocieri şi fără a satisface cererile rezistenţei", a declarat Abu Obeida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor al-Qassam, aripa armată a mişcării.

"Nu există niciun loc sigur"

În Fâşia Gaza, populaţia civilă este înghesuită într-un spaţiu din ce în ce mai restrâns, iar sistemul de sănătate ameninţă să se "prăbuşească", potrivit OMS, în timp ce numărul morţilor continuă să crească.

Potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, mişcarea aflată la putere în Gaza din 2007, aproape 18.000 de persoane au murit pe teritoriul palestinian de la începutul ofensivei israeliene, majoritatea femei şi minori.

Luni, armata israeliană a anunţat că 101 soldaţi au murit de la începutul ofensivei sale terestre în Fâşia Gaza. Bombardamentele au transformat cartiere întregi în ruine, iar populaţia încearcă cu disperare să scape de lupte, fugind spre sud. Potrivit ONU, 1,9 milioane de persoane au fost strămutate din cauza războiului, ceea ce reprezintă 85% din populaţia teritoriului.

Armata israeliană a cerut populaţiei civile din Gaza să plece în "zone sigure" pentru a scăpa de lupte. "O declaraţie unilaterală a unei puteri ocupante potrivit căreia un teritoriu fără infrastructură, hrană, apă, asistenţă medicală (...) este o "zonă sigură" nu înseamnă că este aşa", a declarat Lynn Hastings, coordonatorul umanitar al ONU pentru teritoriile palestiniene.

Potrivit şefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, sistemul de sănătate este "în genunchi" în Gaza, iar organizaţia a adoptat o rezoluţie prin care solicită ajutor umanitar imediat pentru teritoriul asediat.

Atacuri în Siria 

După ce Consiliul de Securitate al ONU nu a reuşit vineri să voteze pentru o "încetare imediată umanitară a focului", Washingtonul blocând rezoluţia prin dreptul său de veto, Adunarea Generală urmează să se reunească marţi după-amiază pentru a discuta situaţia din Gaza.

Proiectul de text consultat duminică de AFP reproduce în mare parte rezoluţia respinsă vineri. Referindu-se la "situaţia umanitară catastrofală din Fâşia Gaza", textul cere "o încetare imediată umanitară a focului" şi eliberarea "imediată şi necondiţionată" a tuturor ostaticilor.

"O încetare a focului în acest moment nu ar face decât să perpetueze problema, pentru că Hamas este încă în viaţă, încă în viaţă şi cu planuri de a perpetra încă un 7 octombrie", a declarat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, pentru CNN.

Războiul a declanşat, de asemenea, violenţe în Cisiordania ocupată, unde peste 260 de palestinieni au fost ucişi de soldaţi sau colonişti israelieni începând cu 7 octombrie, potrivit Autorităţii Palestiniene, şi o escaladare regională mai amplă.

Potrivit agenţiei oficiale de presă Sana, forţele aeriene israeliene au efectuat în cursul nopţii atacuri în diferite zone din suburbiile Damascului împotriva " locaţiilor Hezbollah ", potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH).

Deşi nu a comentat loviturile din apropierea Damascului, armata israeliană a precizat că a ripostat la tirurile din Liban cu raiduri asupra unor "ţinte" ale Hezbollah, aliat al Hamas şi al Iranului, inamicul declarat al statului evreu.

Ți-a plăcut acest articol?

razboi israel hamas israel hamas
Întrebarea zilei
Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Da

Nu

Nu ştiu cum

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Bani mulți de la stat pentru toți românii care au curte. Trebuie doar să...
Fanatik.ro
Publicat 19.05.2024
Singura gară din țară care a fost construită ca o insulă. Deservea două...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
Adevărul despre CEL MAI CONSUMAT aliment de români! Doctorul Vlad Ciurea:...
Gandul
Publicat 18.05.2024
Cum recrutează Moscova refugiați ucraineni pentru acte de sabotaj peste hotare....
Adevărul
Publicat 18.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 20 mai 2024. Gemenii vor avea discuții cu partenerul. Află...
CaTine
Publicat 19.05.2024
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi...
spynews.ro
Publicat 18.05.2024
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea...
GSP
Publicat 18.05.2024
Cel mai mare viciu al Mariei Cârneci. Interpreta de muzică populară nu s-a...
Click.ro
Publicat 18.05.2024
Ce înseamnă semnalul SOS, de fapt. A fost folosit pentru prima dată acum mai...
Useit
Publicat 19.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un...
libertatea.ro
Publicat 18.05.2024
Kelly Clarkson a dezvăluit că pierderea ei în greutate este rezultatul...
ZU
Publicat 18.05.2024
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Hello taste
Publicat 19.05.2024
Cum îl determini pe copil să coopereze
Deparinti
Publicat 19.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Medicool
Publicat 19.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024