Antena Meniu Search
x

"Un rău vechi reapare în Europa". Mii de oameni au ieşit în frig şi ploaie pentru a protesta faţă de antisemitism, la Berlin şi Bruxelles

Marile oraşe ale lumii au devenit ieri scena manifestaţiilor de proporţii împotriva antisemitismului. 4.000 de persoane au împânzit străzile din Bruxelles şi au scandat diferite slogane în contextul sporirii incidentelor în care evreii sunt impicaţi în ultima perioadă. Participanţii au venit, de asemenea, cu drapele belgiene şi bannere pe care scria "Nu trebuie să fii evreu pentru a mărşălui contra antisemitismului". Şi în Berlin au fost manifestaţii. Aici, aproximativ trei mii de oameni au ieşit în stradă cu acelaşi scop - dispariţia antisemitismului. În Istanbul, însă, marşul a fost organizat pentru a susţine palestinienii.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 11.12.2023, 08:44

Vezi și

Aproximativ 3.200 de oameni au înfruntat ploaia pentru a lua parte la marşul din Berlin, potrivit unei reprezentante a poliţiei. Protestatarii s-au reunit sub sloganul "Niciodată din nou, acum este momentul", cu referire la Holocaust şi la crimele comise de nazişti.

Antisemitismul a devenit "un lucru obişnuit" în societate, a declarat Josef Schuster, preşedintele Consiliului Central al Evreilor din Germania, în faţa mulţimii prezente la manifestaţie. "Uneori nu recunosc această ţară", a spus el.

Germania a înregistrat sute de infracţiuni penale după declanşarea conflictului dintre Israel şi Hamas. În special, autorităţile remarcă un număr tot mai mare de incidente antisemite, inclusiv atacarea unei sinagogi din Berlin cu cocktailuri Molotov în octombrie.

Duminică, poliţia din Berlin a anunţat că autorităţile investighează un incident în capitală, o svastică fiind aplicată pe uşa unei case care arbora un steag israelian.

Pe acelaşi subiect

"Un rău vechi reapare în Europa"

"Când vorbesc în ebraică pe stradă, mă uit mereu în jur pentru a vedea cine este în preajmă", a declarat pentru AFP Nadine Meshulam, o israeliană care locuieşte la Berlin

O manifestaţie pro-palestiniană a avut loc de asemenea duminică în centrul Berlinului, atrăgând 2.500 de persoane.

La Bruxelles, aproximativ 4.000 de persoane au ieşit în stradă pentru a manifesta împotriva antisemitismului, potrivit poliţiei. Unii au afişat pancarte pe care scria: "Nu trebuie să fii evreu pentru a mărşălui împotriva antisemitismului".

"Un rău vechi reapare în Europa", a declarat şefa UE, Ursula von der Leyen, la o ceremonie de aprindere a uneia dintre lumânările candelabrului pentru sărbătoarea evreiască Hanukkah, în faţa sediilor Comisiei Europene şi Consiliului European, la Bruxelles.

"Nu ar trebui să aibă ce căuta această ură, mai ales aici, în Europa. Şi nimic nu justifică intensificarea antisemitismului. Niciun război, niciun argument politic nu o poate scuza", a declarat ea. Ea a adăugat că Uniunea Europeană va crea un nou premiu pentru a celebra patrimoniul cultural evreiesc.

Comisia Europeană a anunţat deja o serie de măsuri pentru a combate creşterea numărului de discursuri şi infracţiuni motivate de ură, inclusiv fonduri suplimentare pentru protejarea lăcaşurilor de cult.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

IPS Teodosie vrea post nou, de trei zile, într-un moment important pentru el. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » "Un rău vechi reapare în Europa". Mii de oameni au ieşit în frig şi ploaie pentru a protesta faţă de antisemitism, la Berlin şi Bruxelles