"Acum fugi, putem plânge după". Imaginea unei mame ucrainence care fuge cu fetiţa de mână a făcut înconjurul lumii
O mamă din Ucraina, care a fost fotografiată fugind cu fetiţa să de mână, pentru a scăpa cu viaţă de bombardamente, a vorbit pentru prima dată despre cum au reuşit să scape din infernul războiului.
De Monica Palade la 25.03.2022, 13:39- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Fotografia Katerinei Titova și a fiicei sale, Tajisia, în vârstă de cinci ani, a făcut înconjurul lumii. În mijlocul dârmăturilor şi a vuietului exploziilor, Katerina și-a amintit că i-a spus Tajisiei: „Te rog, fugi acum, putem plânge mai târziu”.
Femeia de 35 de ani a adăugat: „Sprintam, târam copiii. Îndemnam: „Mai repede, mai repede!” Casele ardeau în jurul nostru. În privirea mea încețoșată, printre zgomotul asurtitor și teroare, am fost conștientă că un obuz va lovi în apropiere. Un soldat a țipat la mine: „Nu te uita în urmă, nu te uita! La zece metri de noi zăceau o mamă, un tată și fiica lor, morți pe drum. Obuzul i-a lovit direct, în timp ce alergau pentru a-și salva viața alături de noi”.
„Într-o clipă am fost în prima linie a războiului”
Creatoarea de bijuterii Katerina a continuat: „Nu am fost niciodată atât de speriată. Chiar nu credeam că vom reuși. Nu mi-am dat seama că fotografia noastră va fi pe prima pagină a The Sun”. Katerina încă purta aceleași haine când a scăpat din Hostomel, oraş din nordul Ucrainei, împreună cu soțul Olexandr, în vârstă de 35 de ani, și cu fiul lor, Makar, în vârstă de zece ani.
- ''A fost o zi lungă, baby!'' Un voluntar american susţine că a ajutat la eliberarea unui sat ocupat de ruşi,...
- Război Rusia - Ucraina, ziua 30 LIVE TEXT. Biden merge azi în apropierea frontierei cu Ucraina. 300 de oameni ar...
- Rusia suferă o rată de eșec dezastruoasă în atacurile cu rachete ghidate din Ucraina. Ajunge și la 60% - Reuters
Ei stau acum în casa unor prieteni din Vinnytsia, în zona de vest a țării distrusă de război. Katerina a povestit cum au fost forțați să părăsească Donestsk, spre est, în 2014, după ce regiunea disputată Donbass a fost capturată de separatiștii pro-ruși. S-au stabilit în Hostomel, la periferia capitalei Kiev. Dar viața de familie a fost zguduită din nou, în dimineaţa zilei de 24 februarie.
„Într-o clipă am fost în prima linie a războiului”. Până pe 28 februarie, cadavrele s-au aliniat pe străzile învecinate. „Mi-a amintit de filmele de groază cu apocalipsa zombie. Dar cadavrele de pe pământ nu aparțineau unui film sau unui joc pe calculator. Bombardamentul s-a intensificat până când, într-o dimineață, un obuz a ajuns în curtea noastră. Suflul său a spulberat toate ferestrele. Clădirea s-a legănat înapoi și înainte ca și cum am fi fost pe o barcă. Picioarele mi s-au transformat în jeleu. Copiii erau teribil de panicaţi”, îşi aminteşte Katerina.
Acum fugi, vom plânge după
Familia a luat tot ce a putut, fiind nevoită să-și ia rămas bun în lacrimi de la pisică și cei doi câini. „Ne-am târât din casă pe mâini şi în genunchi, am simțit că totul în jurul nostru exploda. Pământul tremura. Am fost înconjurați de tranșee pline cu echipamente militare, arme – și mai multe cadavre”.
Profesorul de biologie, Olexandr, a povestit la rândul său: „Ne ghemuiam în timp ce alergam. Ne-am odihnit în curți, în case pe jumătate construite. Clădirile au luat foc. Le-am spus copiilor că suntem supereroi într-o aventură. Superputerea noastră era să alergăm. După 5 km, am ajuns la Butcha. (...) Pe 5 martie, o familie a încercat să iasă cu mașina din oraș. Au fost trimiși înapoi de soldați, care apoi au tras în spatele mașinii lor. Fiica lor, în vârstă de 16 ani, a murit pe loc. A fost elevă în clasa mea”.
A doua zi, familia a pornit din nou prin pustiu, pe aleile din spate, de-a lungul căilor ferate, spre Irpin. „Am mers 10 km. Copiii implorau să se odihnească. Îi grăbeam: Nu ne putem opri! Apoi un microbuz a oprit. Era deja plin, dar ne-au luat. Am ajuns până la podul distrus peste râul Teteriv”, a mai povestit Katerina.
Au improvizat o traversare peste râu. Ploua cu gloanţe şi obuze. Soldații ţipau la familii să fugă – iar Katerina și fata ei au fost surprinse în imaginea care a apărut pe prima pagină a The Sun pe 7 martie.„Tajisia plângea. După încă 100 de metri am văzut un alt autobuz”. Familia a fost dusă la periferia Kievului, unde s-a îndreptat spre est, spre Vinnytsia.
„Copiii sunt în stare de șoc, sunt prea speriați să iasă afară. Ei sunt speriați să vadă fumul ieşind dintr-un coș de fum. Dacă ne văd plângând, plâng şi ei. Trebuie să fim puternici. Sper că determinarea familiei mele arată lumii că Ucraina va câștiga războiul. Este doar o chestiune de timp”, a conchis femeia.