Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 30 LIVE TEXT. Kievul anunţă că trece la contraatac împotriva ruşilor. Rusia aduce în Ucraina trupe din Georgia, ca întăriri

Război Rusia - Ucraina, ziua 30. Au trecut patru săptămâni de la primele atacuri ale armatei ruse în Ucraina, iar bombardamentele încă răsună în marile oraşe din ţara vecină. Sunt 30 de zile marcate de distrugeri, pierderi de vieţi omeneşti, proteste, sunete de sirene, rachete şi bombardamente. De la centre comerciale, la instituţii publice şi până la case ale oamenilor de rând, mai multe locaţii au fost distruse în urma atacurilor din ultima lună.

de Redactia Observator

la 26.03.2022 , 07:02

UPDATE 20:45. Rusia aduce în Ucraina trupe din Georgia, ca întăriri

Armata rusă mută în Ucraina trupe staționate în Georgia, ca întăriri, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, citat de CNN.

Articolul continuă după reclamă

Statele Unite au observat "mișcarea unor militari din Georgia", a spus oficialul, adăugând că Pentagonul nu poate furniza numărul acestora.

Pe acelaşi subiect

"Acum avem indicii că aduc forțe din Georgia în Ucraina", a spus oficialul.

Rusia are militari staționați în Georgia din 2008, când Rusia a invadat această țară.

UPDATE 20:20. Primarul Harkovului acuză forţele ruse de bombardamente aleatorii

Primarul Harkovului a acuzat vineri forţele ruse de bombardamente aleatorii şi continue asupra oraşului, al doilea ca mărime din Ucraina, transmite AFP.

"Astăzi situaţia este foarte grea", a spus Ihor Terehov într-o conferinţă de presă improvizată într-un loc secret, la adăpost de bombe. "În fiecare zi sunt bombardamente aleatorii asupra oraşului şi mulţi morţi", a arătat el, afirmând că ruşii ţintesc "zone rezidenţiale, civili, infrastructuri cum ar fi şcolile. Este un război împotriva Harkovului, împotriva Ucrainei, împotriva civililor", iar aproape două treimi din cei 1,5 milioane de locuitori au fugit din oraş, a susţinut primarul. 

UPDATE 19:30. Spotify își suspendă serviciile în Rusia

Platforma de streaming muzical Spotify și-a suspendat serviciile în Rusia din cauza invadării Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru The Guardian.

Acesta a spus că, deși este important „să încercăm să menținem serviciul operațional în Rusia pentru a oferi știri și informații de încredere și independente în regiune”, impactul noii legislații, „care restricționează și mai mult accesul la informații, elimină libertatea de exprimare și incriminează anumite tipuri de știri, pune în pericol siguranța angajaților Spotify și, eventual, chiar și a ascultătorilor noștri.”

„După ce am analizat cu atenție opțiunile și circumstanțele actuale, am ajuns la decizia dificilă de a ne suspenda complet serviciul în Rusia”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

UPDATE 18:40. Rusia şi Ucraina anunţă că sunt "departe de o înţelegere"

Negocierile ruso-ucrainene menite să pună capăt războiului declanşat de invazia Rusiei asupra Ucrainei nu avansează în punctele principale, a deplâns vineri negociatorul-şef al Moscovei, Vladimir Medinski, care a remarcat totuşi o apropiere asupra aspectelor mai puţin importante, relatează AFP.

UPDATE 18:00. Putin compară sancţiunile împotriva lumii culturale ruse cu arderea cărţilor de către nazişti

Preşedintele rus Vladimir Putin a comparat vineri măsurile luate de ţările occidentale împotriva artiştilor ruşi şi anularea evenimentelor culturale ruse cu arderea cărţilor de către nazişti, relatează AFP.

"Ultima dată, naziştii din Germania, în urmă cu aproape 90 de ani, au condus o astfel de campanie de distrugere a unei culturi indezirabile. Ne amintim bine imaginile cărţilor arse în pieţele publice", a declarat Putin, în cadrul unei întâlniri cu personalităţi ale culturii ruse.

"Au şters de pe afişele concertelor (compozitori precum) Ceaikovski, Şostakovici şi Rahmaninov. Au interzis scriitorii ruşi şi cărţile lor", a mai spus el.

Preşedintele Putin şi alţi oficiali ruşi au făcut comparaţii între Germania nazistă şi Occident, pe care îl acuză că ar conduce o campanie rusofobă prin sancţiunile sale impuse în urma lansării ofensivei ruse în Ucraina, justificată de Moscova prin încercări ale ucrainenilor "neonazişti" de a-i extermina pe vorbitorii de limbă rusă din ţară.

Ofensiva rusă a declanşat un val de solidaritate internaţională cu Ucraina ce a mers dincolo de sancţiunile economice şi politice decise de guverne.

Principalele federaţii sportive şi instituţii culturale de renume au exclus din programul lor sportivii şi artiştii ruşi.

Filarmonica din Paris va modifica structura stagiunii sale 2022-2023, care programa iniţial mai multe reprezentaţii ale unor invitaţi ruşi, precum dirijorul Valeri Gherghiev şi Orchestra Teatrului Bolşoi, boicotaţi în Europa din cauza legăturilor lor cu autorităţile de la Moscova în contextul războiului din Ucraina.

Soprana rusă Anna Netrebko, criticată pentru o presupusă complezenţă faţă de preşedintele rus Vladimir Putin, şi-a anulat pe 3 martie concertele pe care urma să le susţină la Met Opera din New York în cursul primăverii.

Royal Opera House din Londra a anulat reprezentaţiile dirijorului Pavel Sorokin din cauza invaziei ruse în Ucraina.

Festivalul de Film de la Cannes intenţionează să nu găzduiască delegaţii oficiale ruse.

UPDATE 17:25. Kremlinul anunţă a doua etapă a "operaţiunii speciale": se va concentra pe "eliberarea completă" a regiunii Donbas. Ucraina trece la "contraofensivă împotriva Rusiei"

Unul dintre consilierii guvernului de la Kiev a declarat vineri că forțele armate ale Ucrainei vor trece la contraofensivă în urma victoriilor repurtate recent asupra forțelor rusești în jurul Kievului.

Ministerul rus al Apărării a transmis vineri că forțele sale și-au îndeplinit obiectivele "primei faze" a operațiunii din Ucraina și că se va concentra pe "eliberarea completă a Donbasului", zona istorică din estul țării care include regiunile Luhansk și Donețk. Potrivit BBC, Rusia ia în considerare două opţiuni pentru continuarea "operaţiunii militare speciale", una care vizează întregul teritoriu al Ucrainei şi alta care se concentrează pe regiunea Donbas.

UPDATE 16:55. Un alt şaptelea general rus, care s-a lăudat că războiul se va termina repede, ar fi fost lichidat pe front

O nouă lovitură pentru Putin. Armata ucraineană susține că l-a ucis pe generalul locotenent Yakov Rezantsev. Ar fi al șaptelea general rus mort pe front. Informația nu a fost confirmată de presa rusă. 

UPDATE 16:50. "De ce nu i-aţi tăiat urechile?". General rus poreclit "măcelarul din Mariupol", înregistrat în timp ce făcea reproşuri unui subaltern

Generalul rus Mihail Mizintsev, supranumit "măcelarul din Mariupol", ar fi fost înregistrat în timp ce îi făcea unui subaltern reproşuri înfiorătoare. Într-un apel telefonic, l-ar fi certat că nu i-a retezat urechile unui soldat prins că nu-şi purta uniforma în mod corespunzător.

UPDATE 16:35. Zelenski a luat la rând fiecare țară europeană, în funcție de susținerea oferită Ucrainei. Ce spune despre România

Preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a avut joi seară o intervenţie prin legătură video în faţa liderilor statelor UE reuniţi la un summit la Bruxelles, unde el a evaluat prin scurte descrieri fiecare dintre aceste ţări, inclusiv România, în funcţie de modul în care sprijină Ucraina în faţa invaziei ruse.

UPDATE 16:30. Armata rusă recunoaşte că a înregistrat 1.351 de morţi de la începutul războiului din Ucraina

Rusia a recunoscut vineri că a înregistrat 1.351 de morţi în armata sa de la începutul ofensivei militare în Ucraina în urmă cu o lună, acuzând ţările occidentale că fac o "greşeală" atunci când livrează arme Kievului, relatează AFP.

"În timpul operaţiunii militare speciale, 1.351 de militari au fost ucişi şi 3.825 răniţi", a declarat adjunctul şefului statului major rus Serghei Rudskoi în cadrul unui briefing de presă.

Precedentul bilanţ oficial al Moscovei, care datează din 2 martie, era de 498 de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina. Kievul, la rândul său, vorbeşte despre pierderi mult mai grele ale armatei ruse.

Rudskoi a calificat de asemenea drept "mare greşeală" livrarea de arme Kievului de către ţările occidentale. "Asta prelungeşte conflictul, creşte numărul de victime şi nu va avea nicio influenţă asupra rezultatului operaţiunii", a declarat el.

El a adăugat că Rusia "va răspunde în consecinţă" dacă NATO va institui o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, ceea ce Kievul solicită fără succes de mai multe săptămâni.

În acelaşi timp, Rusia a primit 419.736 de refugiaţi din Ucraina de la începutul operaţiunii sale, potrivit lui Mihail Mizinţev, director al Centrului naţional rus pentru coordonarea apărării, în cadrul aceluiaşi briefing.

"Armata rusă va continua să desfăşoare această operaţiune militară specială până când toate obiectivele vor fi atinse", a afirmat la rândul său purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konaşenkov.

Mai devreme guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaev, a anunţat moartea comandantului de brigadă al Flotei ruse a Mării Negre, Alexei Şarov, care a fost ucis în timpul luptelor din Mariupol, un port strategic la Marea Azov, potrivit EFE. Guvernatorul afirmase anterior că în acelaşi oraş a murit şi comandantul adjunct al Flotei Mării Negre, căpitanul de rang I Andrei Palii.

UPDATE 15:45. Biden a sosit în Polonia, unde va fi informat despre situația refugiaților ucraineni

Președintele american Joe Biden a sosit la Rzeszów, Polonia. Biden va fi întâmpinat de președintele polonez Andrzej Duda înainte de a primi o informare despre răspunsul umanitar în criza civililor din Ucraina și cât de pregătită e UE pentru a răspunde fluxului în creștere de refugiați.

În primele ore ale vizitei sale de două zile în Polonia, Biden urmează să se întâlnească cu militarii americani staţionaţi în acest oraş.

Ulterior, liderul de la Casa Albă se va deplasa la Varşovia, unde va avea întâlniri cu liderii polonezi şi va efectua o vizită într-un centru de primire a refugiaţilor ucraineni care au fugit din cauza invaziei ruse din ţara lor.

În cadrul turneului său european, Joe Biden a participat joi, la Bruxelles, la trei summituri succesive, ale NATO, G7 şi Consiliului European, în contextul războiului din Ucraina şi cu scopul declarat de a coordona poziţia aliaţilor.

UPDATE 15:40. Termenul dat de Vladimir Putin generalilor săi pentru a încheia războiul din Ucraina

Kremlinul ar fi dat un nou termen generalilor săi, cerându-le ca în jur de 7 mai să încheie totul pentru ca de 9 mai, de Ziua Victoriei împotriva nazismului, marcată cu multă pompă în Rusia, preşedintele rus Vladimir Putin să poată prezenta populaţiei un "rezultat pozitiv" al "operaţiunii militare speciale" din Ucraina.

UPDATE 15:25. Rusia şi Ucraina, aproape de un acord de pace

Erdogan a declarat presei, la întoarcerea de la summitul NATO, joi, la Bruxelles, că-i va spune lui Vladimir Putin că "tu trebuie să fii de-acum artizanul păcii (...). Tu trebuie să faci un gest onorabil".

Şeful statului turc dă asigurări că Rusia şi Ucraina sunt de acord asupra a patru puncte de negociere din şase - şi anume renunţarea Kievului la NATO, retragerea unor obstacole din calea folosirii limbii ruse în Ucraina, dezarmarea şi garanţii de securitate.

UPDATE 14:40 - Un preot militar, ucis în Rusia, primul mort pe teritoriul rus în Războiul din Ucraina

Un preot militar a fost ucis în atacuri cu rachete ucrainene de tip ”Smerci” care au vizat un sat de frontieră rus, situat în apropiere de oraşul ucrainean Harkov, unde au loc confruntări militare aprige, anunţă vineri Bserica Ortodoxă, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Preotul (Oleg Artiomev) se afla ieri (joi) seara în satul Juravliovka, unde a căzut sub tiruri de Smerci ucrainene, murind în exerciţul funcţiei”, anunţă departamentul militar al Bisericii. Acesta este primul mort pe teritoriul rus în tiruri ucrainene anunţat în mod public de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, în urmă cu o lună.

Juravliovk aeste un sat din regiunea rusă Belgorod, situat la doi kilometri de frontiera cu Ucraina şi la mai puţin de 30 de kilometri de Harkov, al doilea cel mai important oraş ucranean, pe care armata rusă încearcă să-l cucerească.

Obuze ucrainene au căzut, miercuri şi joi, la Juravliovka, dar şi în satul vecin Nehoteevka.Case şi maşini au fost distruse, însă nu s-au înregstrat victime. Ulterior, 196 de locuitori au fost evacuaţi, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass.

UPDATE 13:50 - Ruşii au creat un coridor terestru către Crimeea

Forțele ruse au creat parțial un coridor terestru către Crimeea de pe teritoriul din regiunea Donețk din Ucraina , a anunțat Ministerul Apărării al Ucrainei. „Inamicul a reușit parțial să creeze un coridor terestru între Republica Autonomă Crimeea ocupată temporar și o parte a regiunii Donețk”, au scris oficialii într-o postare online. Anunţul vine după ce serviciile de informații britanice au declarat vineri că forțele ucrainene au reluat puterea în orașele aflate la 35 km est de Kiev.

UPDATE 13:30 - Rusia suferă o rată de eșec dezastruoasă în atacurile cu rachete ghidate din Ucraina

Rachetele rusești prezintă o rată de eșec de până la 60%, au susținut mai mulți oficiali americani anonimi într-un raport Reuters. Eșecurile pot fi cauzate de orice, de la incapacitatea de a lansa până la eșecul de a exploda la impact.

Rata raportată, care nu a fost verificată momentan din alte surse, ar putea explica încercarea Rusiei de a lupta contra ucrainenilor de mai bine de o lună, screi BBC. Potrivit SUA, Rusia a lansat cel puțin 1.100 de rachete de la începutul războiului. Rusia nu a dorit să răspundă presei străine cu privire la lămurirea acestui subiect.

UPDATE 13:20 - ONU confirmă existenţa "mormintelor comune" în Mariupol

Șeful echipei ONU pentru drepturile omului din Ucraina a declarat vineri că echipa sa a primit din ce în ce mai multe informații despre gropile comune din orașul Mariupol, Ucraina , inclusiv una care părea să conţină peste 200 de cadavre.

„Avem din ce în ce mai multe informații despre gropile comune care se află acolo”, a declarat Matilda Bogner jurnaliştilor printr-o conferinţă video din Ucraina, spunând că unele dintre dovezi provin din imagini din satelit.

UPDATE 12:40- Patru oameni au fost ucisşi într-un atac asupra unui centru medical din Harkov

Patru civili au fost uciși și alți câțiva răniți, după ce atacurile rusești au lovit un centru medical din Harkov, a declarat poliția locală.

„În această dimineață, în urma unui bombardament asupra infrastructurii civile de la mai multe lansatoare de rachete, șapte civili au fost răniți, patru dintre ei au murit”, a transmis poliția.

UPDATE 12:40 - Soldaţii din Insula Șerpilor, capturaţi de forţele ruse, au fost eliberaţi

Marinarii ucraineni care au fost capturați după ce au transmis armatei ruse mesajul „du-te dracu” prin staţie, în timp ce apărau insula din Marea Neagră, au fost eliberați într-un schimb de prizonieri cu Moscova. Cei 19 marinari care apărau Insula Zmiinyi (Șerpilor) au fost consideraţi iniţial uciși de marina rusă invadatoare în prima săptămână de război, dar s-a confirmat ulterior că au fost ținuți ca prizonieri de război, potrivit Daily Mail.

UPDATE 12:20 - Ambasadorul Rusiei în Italia anunţă că va da în judecată o publicaţie din peninsulă

Ambasadorul Rusiei în Italia, Serghei Razov, a declarat că dă în judecată ziarul italian La Stampa pentru un articol care ridica problema posibilităţii uciderii președintelui Vladimir Putin„Inutil să spun că acest lucru contravine regulilor jurnalismului și moralității”, a spus Razov reporterilor în fața parchetului din Roma, după ce a depus procesul.

Prea străină relatează că Razov a spus că acuză publicaţia pentru că a solicitat și a tolerat o crimă. Pe data 22 martie, La Stampa a publicat o analiză intitulată „Dacă uciderea tiranului este singura opțiune”. Publicaţia spunea că dacă toate celelalte opțiuni nu reușesc să oprească invazia rusă a Ucrainei , singura soluție ar fi ca cineva să-l omoare pe președinte.

UPDATE 12:10 - Autorităţile ucrainene avertizează cu privire la o „criză catastrofală a sănătății”

Comitetul Internațional de Salvare (IRC) a avertizat vineri că civilii din Ucraina se confruntă cu o „criză a sistemului de sănătate catastrofală”, deoarece atacurile asupra infrastructurii sanitare limitează accesul la „serviciile și proviziile care salvează vieți”.  Comitetul a transmis că 64 de atacuri asupra instituțiilor medicale, transportului și personalului au fost înregistrate în primele patru săptămâni ale invaziei.

În acest timp, IRC a susținut că în Ucraina s-au născut peste 4.300 de copii și sunt așteptate alte 80.000 de nașteri în următoarele trei luni, dar „pe măsură ce sistemul de sănătate al Ucrainei continuă să se prăbușească, riscul pentru proaspetele mame și copii va crește”.

„Lipsa accesului la asistență medicală esențială și potențialul de creștere a bolilor prevenibile prin vaccin, cum ar fi Covid-19 și poliomielita, pot exacerba în mod semnificativ criza umanitară în curs”, a transmis IRC.

Directorul organizației, Mesfin Teklu, a declarat că persoanele strămutate în centrele de primire aglomerate și buncăre sunt expuse riscului de a contracta Covid-19, deoarece mai puțin de 40% dintre ucraineni au fost vaccinați împotriva virusului. Teklu a spus că Ucraina se confruntă, de asemenea, cu un focar de poliomielită, iar pornirea conflictului a întrerupt vaccinările. „În unele zone cele mai afectate de conflict, inclusiv al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, ratele de vaccinare împotriva poliomielitei sunt sub 50%”, a spus el.

UPDATE 12:00 - Rusia va permite evacuarea a 67 de nave din 15 ţări, blocate în porturile din Ucraina

Armata rusă s-a angajat să permită o evacuare pe un ”coridor umanitar”, începând de vineri, a aproape 70 de nave străine blocate în porturi ucrainene, relatează The Associated Press, potrivit News.ro.

Rusia propune navelor străine să se adune la Marea Neagră, la 32 de kilometri sud-est de portul Ilicivsk, de unde să evacueze zona în siguranţă, pe un ”coridor umanitar” de 129 de kilometri, a anunţat joi general-colonelul Mihail Mizinţev.

Această rută sigură urmează să fie deschisă zilnic, între orele locale 8.00-19.00 (7.00-18.00, ora României), începând de vneri, a anunţat el. În total 67 de nave din 15 ţări sunt blocate în porturi din Ucraina, potrvit generalului rus. Aceste nave nu au putut să plece din cauza riscului unor bombardamente ucrainene şi unor mine marine desfăşurate de forţe ucrainene, a acuzat general-colonelul Mihail Mizinţev.

UPDATE 11:40 - Parlamentul din Ucraina anunţă ”răpirea” unui lider local de către militarii ruşi

Militari ruşi au ”răpit” un membru al Consliului districtului Korabelnî, Dmitro Afanasiev, un atlet cunoscut, anunţă vineri, într-o postare pe Telegram, Parlamentul ucrainean, relatează AFP, potrivit news.ro. ”Ocupanţii au răpit un membru al Consiliului districtului Korabelnî, pe liderul facţiunii «Solidaritatea europeană», Dmitro Afanasiev”, ”un atlet cunoscut”, anunţă Verhovna Rada.

Dmitro Afanasiev a ”dispărut” pe data de 22 martie, la o zi după o manifestaţie împotriva ”ocupantului rus”, reprimată ci tiruri cu gloanţe reale.

După ce militari ruşi au dispersat această manfestaţie paşnică, Afanasiev a fost ”bătut crunt” în timp ce încerca să-şi ”apere soţia”, potrivit Parlamentului. El avea mai multe coaste rupte, potrivit aceleiaşi surse. Militari ruşi au venit câteva ore mai târziu să-i percheziţioneze domiciliul şi l-au ”răpit”, potrivit Parlamentului ucrainean

UPDATE 11:40 - Kievul anunţă elibearea unor membri ai unui convoi umanitar, luaţi prizonieri de către militari ruşi lângă Mariupol

Guvernul ucrainean a obţinut eliberarea unor membri ai unui convoi umanitar luaţiprizonieri de către militari ruşi, anunţă vineri vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, relatează AFP, potrivit news.ro

Militari ruşi au luat prizonieri membri ai unui convoi umanitar, miercuri, în apropierea oraşului asediat Mariupol.”Ei au ajuns la intrarea în Berdeansk”, anunţă Vereşciuk.

UPDATE 11:30 -  Primul bilanţ oficial cu privire la bombardamentul de pe 16 martie. Cel puţin 300 de persoane ar fi murit în atacul de la teatrul din Mariupol

Oficialii locali din orașul asediat Mariupol au spus că se știe că cel puțin 300 de persoane au fost ucise în bombardamentul din 16 martie la Teatrul Dramatic. Se credea iniţial că aproximativ 1.300 de persoane adăposteau clădirea, doar 150 de supraviețuitori ieșind clătinând din dărâmături imediat după atac.

Surse au spus că cea mai mare parte a celor din teatru se ascunseseră de bombardamentele de sub scenă și că dărâmăturile le blocau ieșirea.

UPDATE 11:00 - Bază de antrenament a mercenarilor din Ucraina, distrusă de rachete Iskander

Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri dimineaţă că armata rusă a tras cu rachete Iskander ”într-o bază de antrenament a mercenarilor din Ucraina”. Ar fi fost lansate două tipuri de rachete: o rachetă balistică și o rachetă de croazieră susțin rușii. Liniile frontului sunt "practic îngheţate", în timp ce invazia rusă intră în cea de-a doua lună, spun ucrainenii.

Echipaje ale sistemelor de rachete Iskander au ”distrus baza de antrenament a mercenarilor străini din Ucraina”, a anunțat vineri Ministerul rus al Apărării.

"Ministerul rus al Apărării a publicat imagini cu sistemele de rachete tactice balistice Iskander în timp ce loveau cu înaltă precizie infrastructura militară ucraineană. Rachetele Iskander au distrus o bază de antrenament pentru mercenari străini", susține ministerul Apărării într-un comunicat.

Imaginile publicate arată că au fost lansate două tipuri de rachete: o rachetă balistică și o rachetă de croazieră, scrie agenția de stat TASS. Potrivit rușilor, baza militară a fost  distrusă aproape complet în atac.

UPDATE 10:30 - Autorităţile anunţă un coridor de evacuare în Mariupol

Viceprim-ministrul Iryna Vereshchuk spune că Ucraina speră să deschidă astăzi un coridor sigur pentru evacuarea civililor. Orașul suferă constant atacuri aeriene din partea forţelor rusești și lovituri de artilerie, transformân plecarea un risc de moarte pentru localnici. Unii civili au reușit însă să fugă prin coridoarele umanitare negociate de oficialii ucraineni și ruși. Peste 3.300 de localnici ar fi reuşit să se evacueze joi.

UPDATE 10:20 - Estul Ucrainei, în ruine. Infrastructura din centrul oraşului Izium, distrusă. 

Luptele intense din jurul Iziumului au distrus mare parte din oraş, transmit oficialii locali, iar noi imagini din satelit arată amploarea dezastrului în oraşul din estul Ucrainei, relatează CNN. Imaginile au fost surprinse joi de Maxar Technologies.

Acestea arată un crater masiv, de aproximativ 12 metri diametru, într-o zonă din centrul oraşului. Ruinele arse ale unei şcoli se află într-o parte a craterului, iar în cealaltă un teren de fotbal. O parte a spitalului din oraş este, de asemenea, distrusă. Oraşul s-a aflat în mijlocul schimbului de focuri în timp ce Rusia încearcă să lege avansul înregistat în regiunea Harkov din nordul Ucrainei cu bastionul din estul îndepărtat al ţării.

UPDATE 10:20 - Ucraina: Liniile frontului sunt "practic îngheţate"

Câteva unităţi militare s-au retras în spatele frontierei ruse după ce au pierdut mai mult de jumătate din personalul lor, susţine Statul Major al armatei ucrainene.

Citând Statul Major al armatei ucrainene, consilierul preşedintelui Zelenski afirmă că trupele ruse nu mai au resurse suficiente pentru a încerca noi progrese, ducând lipsă de combustibil, raţii alimentare şi muniţii. "Ocupantul este flămând şi desculţ", a spus Arestovici, potrivit Agerpres.

Unităţile ruse continuă blocarea Harkovului, cel de-al doilea oraş ca mărime din Ucraina, şi marele oraş Sumî, potrivit Statului Major ucrainean, potrivit căruia trupele ruse se pregătesc, aparent, pentru o nouă ofensivă la Izium, în regiunea Harkov.

UPDATE 10:10 - SUA urmează să semneze un acord de gaz cu Europa

În cadrul Summitului UE de la Burxelles se așteaptă ca Uniunea Europeană să anunțe un acord prin care SUA îi va furniza mai multe gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a înlocui importurile rusești.

SUA urmează să furnizeze cel puțin 15 miliarde de metri cubi de GNL până la sfârșitul anului, a raportat agenția de presă Reuters. Națiunile europene se străduiesc să-și reducă dependența de combustibilii fosili ruși în urma invaziei Ucrainei.

UE s-a angajat să reducă utilizarea gazului rusesc cu două treimi în acest an, prin importuri din alte țări și extinderea energiei regenerabile.

UPDATE 10:00 -  Ministerul Apărării din Marea Britanie: Ucraina a reocupat orașe și poziții defensive la est de Kiev

Forțele ucrainene au reluat puterea în orașele și pozițiile defensive de la periferia estică a Kievului, a anunțat vineri Ministerul Apărării britanic în cea mai recentă actualizare a informațiilor.

„Contraatacurile ucrainene și forțele ruse care se retrag pe liniile de aprovizionare supraîntinse, au permis Ucrainei să reocupe orașul și pozițiile defensive de până la 35 de kilometri est de Kiev”, a spus ministerul.  „Forțele ucrainene vor continua probabil să încerce să împingă forțele ruse înapoi de-a lungul axei de nord-vest de la Kiev către aerodromul Hostomel”.

Între timp, înaintarea forțelor ruse către orașul-port Odesa de la Marea Neagră a stagnat, a spus ministerul. „Forțele ruse încă încearcă să ocolească Mykolaiv în timp ce caută să conducă spre vest, spre Odesa, progresul lor fiind încetinit de problemele logistice și de rezistența ucraineană”, a adăugat ministerul. 

UPDATE 10:00 - Ucraina cere SUA armament suplimentar

Ucraina cere Statelor Unite armament suplimentar, inclusiv sute de rachete antiaeriene şi antitanc, potrivit news.ro. Kievul a trmis în ultimele sptămâni Statelor Unite liste cu armamentul de care estimează că are nevoie. Însă într-o o listă trimisă recent Congresului american, Kievul relevă că are nevoie - zilnic - de 500 de rachete antiaeriene de tip Stinger şi de 500 de rachete de tip Javelin.

Astfel Ucraina cere cu sute de rachete în plus, de ambele tipuri, decât a cerut anterior, potrivit unei surse la curent cuaceste solicitări. Kievul formulează aceste cereri în contextul în care afirmă că se confruntă cu o eventuală ”penurie” împotriva asaltului rus. Oficiali americani şi de la NATO respins aceste cereri şi au subliniat că Ucraina a primit deja ajutoare militare suplimentare.

Până la 7 martie, la mai puţin de două săptămâni de la invazia rusă a Ucrainei, la 24 februarie, Statele Unite şi alte state membre NATO au trimis Ucrainei aproxmativ 17.000 de rachete antitanc şi aproximativ 2.000 de rachete antiariene. State membre NATO, inclusiv Statele Unite, au menţinut ulterior un flux de livrări de armament şi echipament, în pofida faptului că Rusia a ameninţat că ţinteşte aceste livrări.

UPDATE 09:50 - Ucraina anunţă că 135 de copii au fost uciși de la începutul invaziei

Procuratura Generală a Ucrainei spune că 135 de copii au fost uciși și 184 au fost răniți de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Oferind o actualizare despre victimele recente, oficialii spun că doi copii au fost uciși în timpul luptelor aprige din orașul Rubijne, regiunea Luhansk.

Joi, doi copii de șase și 13 ani au fost răniți în Novomykhailivka, regiunea Donețk, în urma bombardamentelor rusești. Procurorii au adăugat că trei adolescenți - de 13, 14 și 15 ani - au fost aruncați în aer de o mină din Obilne, în regiunea Zaporizhia. Aceștia au fost transportați la Spitalul Melitopol, unde unul se află în stare critică la terapie intensivă.

UPDATE 09:10 - Depozit de petrol, bombardat de armata rusă

Serviciile de urgență din Ucraina raportează că un depozit de petrol din satul Kalinovka din nord-vestul Ucrainei a fost lovit de bombardamentele rusești și a luat foc peste noapte.

„Ca urmare a bombardamentelor, muniția a lovit depozitul de petrol din Kalynivka, districtul Fastiv, provocând un incendiu ulterior”, a spus agenția într-o actualizare trimisă în această dimineață.

UPDATE 08:50 - Fostul preşedinte rus spune că sancțiunile nu vor afecta Moscova

Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei și acum șef adjunct al consiliului de securitate al țării, a spus că ar fi „o prostie” să credem că sancțiunile occidentale împotriva companiilor rusești ar putea avea vreun efect asupra guvernului de la Moscova.

„Să ne întrebăm: poate vreunul dintre acești mari oameni de afaceri să aibă chiar și cel mai mic cuantum de influență a poziției conducerii țării?. Îți spun deschis: nu, în niciun caz”, a spus  Medvedev într-un interviu acordat agenției de știri de stat ruse RIA.

Occidentul a impus Rusiei o serie de sancțiuni, unele care vizează în mod specific oameni de afaceri miliardari despre care se crede că sunt apropiați de președintele Vladimir Putin.

UPDATE 08:30 - Joe Biden va merge la granița dintre Polonia și Ucraina

Președintele american Joe Biden va călători vineri într-un oraș din apropierea graniței polono-ucrainene în ultima etapă a călătoriei sale de patru zile în Europa. Air Force One va ateriza în orașul polonez Rzeszow, la câțiva kilometri de granița cu Ucraina, potrivit BBC.

În timpul vizitei sale, Biden este de așteptat să se întâlnească cu membri ai Diviziei 82 Aeropurtate din SUA, parte a desfășurării din ce în ce mai musculare a NATO pe flancul său estic. El va primi, de asemenea, o informare despre situația umanitară gravă din Ucraina. Peste două milioane de refugiați au fugit în Polonia - capitala Varșovia găzduiește aproximativ 300.000 dintre ei.

Joe Biden se va întâlni cu președintele polonez Andrzej Duda pentru a mulțumi țării pentru eforturile lor umanitare.

UPDATE 08:10 - Un cap de porc a fost lăsat la uşa redactorului unei publicaţii ruseşti

Câţiva oameni ai căror identitate nu este încă cunoscută au lăsat un cap de porc în faţa uşii apartamentului în care locuieşte editorul publicaţiei ruseşti Ekho Moskvy (Ecoul Moscovei), Alexei Venediktov. Deasemenea, pe uşa acestuia a fost lipit un sticker cu însemnul "Judensau" care în traducere înseamnă "Porc evreu"

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 07:20 - Rusia face progrese la Mariupol

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) declară că forțele ruse au făcut progrese constante în orașul sudic asediat, Mariupol, intrând în zona centrală a orașului pe 24 martie.

Orașul-port, considerat crucial în invazia Rusiei, a fost încercuit de trupele ruse de la începutul lunii martie. Pe măsură ce situația se deteriorează la Mariupol, autoritățile locale ucrainene au părăsit orașul pentru a coordona mai bine operațiunile regionale. De asemenea,  ISW a spus că forțele ruse au continuat să bombardeze Harkov și au lovit un punct de livrare a ajutorului umanitar, ucigând șase persoane și rănind alte 15.

UPDATE 07:20 - Ucrainenii susțin că au distrus o mare navă de război rusească în Berdiansk

Forțele armate ucrainene au declarat că au distrus  joi o mare navă rusă de debarcare în portul Berdyansk din sudul Ucrainei. Portul, care fusese recent ocupat de  forțele ruse  cu mai multe nave de război rusești în andocare, a fost zguduit de o serie de explozii puternice la scurt timp după zori.

Videoclipurile de pe rețelele de socializare au ilustrat incendii, urmate de o serie de explozii secundare care s-au auzit până în oraş.

UPDATE 07:00 - Mesajul lui Zelenski pentru sprijinul european

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit membrilor Consiliului European pentru impunerea de sancţiuni împotiva Rusiei, dar a spus că "a fost puţin cam târziu", potrivit CNN.

În discursul său adresat Consiliului European şi postat pe Facebook joi noapte, Zelenski a afirmat că, dacă sancţiunile erau preventive, exista o şansă ca Rusia să nu pornească războiul.

"Aţi blocat Nord Stream 2. Vă suntem recunoscători. Şi pe bună dreptate. Dar a fost de asemenea puţin cam târziu. Pentru că dacă era la timp, Rusia nu ar fi creat o criză a gazului. Sau cel puţin ar fi existat o şansă", a declarat el în faţa Consiliului.

Zelenski le-a spus statelor membre: "Armata rusă nu vede ce e demnitatea. Ei nu ştiu ce e conştiinţa. Ei nu înţeleg de ce ne preţuim atât libertatea. Aceasta este ceea ce influenţează cum va trăi ţara". El a spus că Rusia a distrus deja 230 de şcoli, 155 de grădiniţe şi a ucis 128 de copii în Ucraina. "Oraşe întregi, sate. Pur şi simplu, transformate în cenuşă. Nu a mai rămas nimic", a afirmat el. "Arma rusă a ucis jurnalişti. Deşi au văzut inscripţia «presă» pe ei. Poate că nu au fost învăţaţi să citească. Doar să ucidă".

În discursul său, Zelenski a mulţumit, pe rând, statelor membre pentru sprijin, dar s-a oprit înainte de a mulţumi Ungariei, cerându-i premierului Viktor Orban să "decidă odată" care este felul în care tratează Rusia. 

"Ezitaţi dacă să impuneţi sancţiuni sau nu? Şi ezitaţi dacă să lăsaţi armele să treacă sau nu? Şi ezitaţi dacă să faceţi comerţ cu Rusia sau nu? Nu este timp pentru ezitări. E timpul să decideţi odată", a afirmat el.

UPDATE 07:00 - Atacuri în mai multe oraşe din ţară

Lupte intense sunt în desfășurare în mai multe direcții în jurul Kievului, deși forțele ucrainene par să fi reluat teritoriu la est de capitală, înfruntând forțele rusești. Asaltul asupra Mariupolului continuă, liderii locali spunând că au nevoie de arme, inclusiv artilerie și rachete antitanc. 

Șase persoane au fost ucise când o rachetă a lovit o parcare dintr-un centru comercial din Harkov, în timp ce civilii s-au aliniat înăuntru pentru a primi ajutor umanitar. Orașul Izyum a fost „complet distrus” de avioanele și artileria rusă, a declarat un deputat al consiliului. Marina ucraineană a mai spus că  o navă rusă a fost distrusă  în portul ocupat Berdianskpe Marea Azov.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 30 LIVE TEXT. Kievul anunţă că trece la contraatac împotriva ruşilor. Rusia aduce în Ucraina trupe din Georgia, ca întăriri